Jumalan lahjoja

18.7.2016                                    kellokukkia

Lupaus – Yöllä Jumala ilmestyi Salomolle ja sanoi hänelle: ”Pyydä, mitä haluat, niin annan sen sinulle.”
    Salomo vastasi Jumalalle: ”Sinä osoitit runsain mitoin suosiotasi isälleni Daavidille, ja sinä olet tehnyt minut kuninkaaksi hänen jälkeensä. Herra Jumala, pidä voimassa lupauksesi, jonka annoit isälleni Daavidille! Olet pannut minut hallitsemaan kansaa, joka on monilukuinen kuin maan tomuhiukkaset. Anna siis minulle viisautta ja taitoa, että osaisin oikealla tavalla johtaa tätä kansaa! Kuinka sinun suurta kansaasi muuten voisi hallita?”
    Jumala sanoi hänelle: ”Koska et pyydä rikkautta, omaisuutta ja kunniaa, et vihollistesi kuolemaa etkä itsellesi pitkää ikää, vaan toivot viisautta ja taitoa osataksesi hallita kansaani, jonka kuninkaaksi olen sinut asettanut, niin minä annan sinulle viisautta ja taitoa, ja lisäksi annan sinulle rikkautta, omaisuutta ja kunniaa enemmän kuin kenelläkään kuninkaalla on ollut ennen sinua tai tulee olemaan sinun jälkeesi.”    (
2. Aik. 1: 7-12)

Pyydä mitä haluat, niin annan sen sinulle – mikä lupaus Jumalalta! Mitä, jos Hän esittäisi tällaisen lupauksen sinulle? Mitä pyytäisit? Mitä minä pyytäisin?

Toive – Mitäköhän kaikkea onkaan tullut pyydettyä elämän aikana? Voi sentään, joissakin asioissa lyhyt muisti on armollinen asia! Yksi toive nousee kuitenkin mieleen. Se oli huolella, yksityiskohtia myöten mietitty; tiesin tarkalleen, mitä kaipasin. Hartaasti esitetty, täydellisen itsekeskeinen toive! (Näin jälkeenpäin sille on helppo hymyillä.)
Jumala kyllä vastasi toiveeseeni, mutta ei siinä muodossa kuin olin ajatellut. Vasta vuosia myöhemmin minun oli myönnettävä itselleni ja Jumalalle, että Hän tiesi paremmin. Olin – ja olen edelleen – siitä Hänelle tavattoman kiitollinen!

Jumala tunsi Salomonin. Hän tiesi, että Salomo ei ajattelisi itseään vaan kansaansa; pyytäisi jotain sellaista, mistä koituisi kansalle siunausta. Niinpä Jumala antoi vielä enemmän Salomolle kuin tämä pyysi.
Salomon mielenlaadun voi nähdä myös rohkaisuna ja esimerkkinä meille, ihan jokaiselle.
Että enneminkin kuin omien halujemme ja tarpeiden täyttymistä pyytäisimme Jumalalta sellaista, minkä kautta toiset voisivat tulla siunatuiksi. – Minusta tuossa Jumalan lupauksessa Salomolle näkyy Hänen halukkuutensa siunata sellaista, joka ajattelee toisten parasta.
Millainen tämä maailma olisikaan, jos meillä kaikilla olisi sellainen mieli ja tahto kuin Salomolla oli?

Lahjoja – Taivaallinen Isämme rakastaa meitä niin paljon. Hän haluaa antaa meille hyviä lahjoja. Kun pyydämme Häneltä jotain itselle tai läheisille, varmaankin Hänelle on merkityksellisintä se, onko toiveemme jotain sellaista, mitä Hän(kin) meille tahtoo. Se on minusta aika selvä juttu. Toinen juttu on, osaanko kuunnella/kuulla, mikä on Hänen toiveensa mukaista…

Miten käytämme saamaamme? – Olennaista on myös se, mitä teemme niillä lahjoilla, joita olemme Jumalalta saaneet.
Viime viikolla etsin Evankeliumikirja -sivuilta tuon tekstin 2. Aik. 1: 7-12 Jumalan lupauksista ja laitoin sen itselleni s-postina, otsikkona ensi pyhän aihe: ‘Uskollisuus
Jumalan lahjojen hoitamisessa’. Meilin saapuessa kaikki oli punaisella tekstillä. Ja meilin avatessa otsikon taustaväri oli punainen, samoin vastaanottaja- rivin alle ilmestyneen Avainsana – rivin sanan ‘Tärkeä’.
Liike-elämässä tuollainen punainen tärkeys-merkintä on ehkä ihan tuttu juttu, ja tietty myös  se, miten s-posti merkatataan sellaisella. Minä en tiedä miten. Jotain siinä varmaan painoin vahingossa. Ei ole tuota ‘vahinkoa’ ennen sattunut minulle, joten kyllä se kiinnitti huomioni! Miten reagoin? Inspiroidunko vai huokaanko tyyliin että onko tässä jotain jäänyt tekemättä?  Kyllä se joka tapauksessa laittoi ajatusprosessin liikkellee: miten uskollinen ihan oikeesti olen niiden lahjojen hoitamisessa, joita Jumala minulle on antanut?
Tuota kannattaisi varmaan itse kunkin välillä pohtia. Vaikka kotona puuhatessa tai huilatessa, uintireissulla, ongella, lenkillä tai töistä palatessa.
Että onko lahjat, joita Jumalalta olemme saaneet, hyvässä käytössä, vaiko jemmassa. Jos on jemmassa, miten ne voisivat tulla  käyttöön?

Jumala ei vaadi. Hän näkee, milloin tarvitsemme lepoa. Antoihan Hän jo muinoin Israelin kansalle määräyksen viettää sapattia, jättää arjen työt ja levätä. Kuinka tärkeää on, että välillä saamme kertätä voimia kivoja asioita tehden tai vain olla ja levätä. – Puhuimme eilen poikani kanssa puhelimessa. Oli vaimonsa kanssa juuri käynyt taidemuseossa ja olivat menossa toiseen mukavaan paikkaan. Nauttivat olostaan. Poikani äänestä kuuli jo tervehdyksestä,  kuinka loma oli pyyhkinyt työstressit harteilta. – Kaikilla pitäisi olla mahdollisuus välillä levähtää. Myös pienten lasten äideillä ja isillä, jotka varsinkin pienten vauvojen kanssa joutuvat olemaan ‘valmiustilassa’  vuorokauden ympäri.
Uskon vakaasti, että Jumalan tahto on, että tankkaamme voimia, kun on sen aika, niin että jaksamme sitten taas ilolla ryhtyä hommiin, käyttämään niitä Hänen meille antamiaan lahjoja.

Aika Jumalan kanssa – Kun vietämme aikaa Jumalan kanssa, Hän voi näyttää meille jotain sellaista, mitä emme ehkä ole huomanneetkaan. Jotain, mitä meillä on piilossa, odottamassa käyttöönottoa. Hän voi antaa ideoita tai muistuttaa jostain lahjasta, joka on ollut kauan käyttämättä.

Kaikille – Jumala on antanut ja antaa meille kaikille erilaisia taitoja ja lahjoja. Kaikki ne ovat yhtä tärkeitä ja arvokkaita. Kaikkia niitä tarvitaan!
Uskon, että vaikka Jumala haluaa siunata meitä kaikkia yksilöllisestikin, Hän  toivoo, että ne lahjat, joita Hän meille on antanut ja antaa –  ovatpa millaisia tahansa – koituisivat (tavalla tai toisella) mahdollisimman monelle siunaukseksi.

Kaikkivaltias Jumala, kaiken hyvän alullepanija, joka kaikkialla ja kaikessa vaikutat, tekisitkö meissäkin hyvää työtäsi? Muokkaisit mieltämme, sydäntämme ja tahtoamme yhä enemmän Kristuksen mielen, sydämen ja tahdon mukaiseksi? Jotta osaisimme pyytää Sinulta oikeita asioita. Ja toimia Sinun Rakkaudestasi käsin. Jotta Sinun Valtakuntasi voisi ilmentyä kirkkaammin täällä Maan päällä. – Kuinka tarvitsemmekaan Sinun Viisauttasi, Voimaasi ja Rakkauttasi!

Our God is an Awesome God – Michael W. Smith

“Jumalamme on ihmeellinen Jumala, Hän hallitsee taivaan korkeuksista
Viisaudella, Voimalla ja Rakkaudella, Hän on suuremmoinen Jumala”

Muut tekstit: Ps. 119: 129-136, Sananl. 3: 3-8, 1. Piet. 4: 7-11 ja Luuk. 16: 1-9.