Lempeästi

17.3.2014. Ensi sunnuntaina ev.lut. kirkoissa vietetään Marian ilmestyspäivää. (Katolinen ja ortodoksinen kirkko viettävät sitä 25.3. eli tasan 9 kk ennen joulupäivää, mutta ev.lut. kirkossa sitä vietetään sunnuntaimessun yhteydessä.)

Lupaus –  Enkeli Gabriel toi Marialle ihmeellisen lupauksen Jumalalta: tämä synnyttäisi lapsen, jota kutsuttaisiin Korkeimman Pojaksi. Kuvittelen, että Gabriel oli saanut Jumalalta ohjeen esittää asia lempeällä tavalla tuolle nuorelle tytölle, sillä hän sanoo: “Älä pelkää, Maria, Jumala on suonut sinulle armonsa.”
Eikä Maria pelännyt. Alkuhämmennyksestä selvittyään hän otti vastaan tehtävän sanoen: ”Minä olen Herran palvelijatar. Tapahtukoon minulle niin kuin sanoit.”

Herran palvelijatar & palvelija Lehtisaaren kappelissa  Ulla-Christina Sjöman piti seminaarin rukouksesta. Luentojen aiheet olivat: ‘Kun Herra vaikenee’, ‘Uskossa rukoileminen’ ja ‘ Ylistyksen salaisuus’.  – Tämä nainen jos kuka tietää rukouksesta, toiminut yli 40 vuotta esirukoilijana, ajattelin. Koska hän myös on jo lähes 90-vuotias, päätin lähteä tilaisuuteen nyt kun vielä on mahdollisuus kuulla häntä. Viime hetken ilmoittautuminenkin onnistui erään peruutuksen johdosta.
Ennen tilaisuuden alkua saliin asteli hahmo, jonka tunnistin yli 100-vuotiaaksi pappi ja lähetystyöntekijä Päivö Parviaiseksi. Hän istuutui luennoitsijan vierelle ja he keskustelivat keskenään pää toisiinsa päin kallellaan. Saattoi nähdä, että hyvät ystävykset kohtasivat toisensa. Kaksi Herran palvelijaa, jotka olivat – Marian tavoin – Jumalan kutsusta asettaneet itsensä kokonaan Jumalan käyttöön.
Jumalan rakkautta – Ulla-Christina Sjömanin opetus oli tavattoman lempeää. Hän kertoi monia esimerkkejä siitä, kuinka Jumala oli koskettanut ihmisiä vaikeissa, epätoivoisissakin  elämäntilanteissa. Kaikki, mitä hän sanoi, kuvasi Jumalan valtavaa rakkautta meitä ihmisiä kohtaan, sitä kuinka Hän välittää meistä ja vastaa – omalla tavallaan ja ajallaan – rukouksiimme. Hänen puheensa oli sellaista, joka vetää lähemmäs Jumalaa, antaa toivoa, valaa rohkeutta ja vahvistaa uskoa siihen, kuinka Jumala toimii yhtä lailla tänään kuin 2000 vuotta sitten.
Itselleni ehkä paras hetki tuossa päivässä oli lounaspöydässä U-C.S:n reaktio, kun sanoin jotain hänen rakkaudellisesta opetuksestaan. Hänen kasvonsa kirkastuivat, silmät sädehtivät ja kasvoille levisi valoisa hymy. Ymmärsin tuosta, että juuri Jumalan rakkauden välittäminen oli hänelle sydämenasia.
Ajattelen, että juuri Jumalan rakkauden tunteminen on se, mikä herättää ihmisessä halun olla Hänen käytössään, vielä silloinkin kun on tullut eläkeikään…  – palvella Häntä niin kauan kuin vain pystyy. (Kuten Hilja Aaltonen, joka rukoili ihmisten puolesta vielä 105 – vuotiaana hoitokodin vuoteesta käsin. )

“Tämmöinen on Herra” Päätöskahveilla Päivö Parviainen kertoi kaikille läsnäolijoille eräästä tilanteesta, jossa Jumala oli puhunut hänelle. Tämäkin siis yhdisti näitä kahta ystävystä, Herran uskollista palvelijaa, totesin; kumpikin kuulee Jumalan puhetta ja toimi Häneltä saamansa johdatuksen mukaan.
Kiinnostuin Päivö Parviaisen persoonasta sen verran, että kotiin tultuani katsoin netistä videon hänen 100-vuotissynttäripuheestaan. Sen lopussa hän kertoo, kuinka joskus, kun on tullut puhuneeksi voimakkaalla äänellä avustajalleen, komentanut ja moittinut tätä ja näin pahoittanut tämän mielen, hänelle tulee mieleen raamatunkohta: ‘Tulkoon teidän lempeytenne kaikkien ihmisten tietoon’.  “Toisin sanoen älä sano komentavalla, moittivalla äänenpainolla ja pahoita auttajasi ja avustajasi mieltä, vaan lempeys tulkoon kaikkien tietoon. Sinullahan pitäisi olla lempeä äänensävy.  – Tämmöinen on Herra, tällä tavalla Hän auttaa minua,” P.P. totesi.
Lisää yhteisiä tekijöitä siis löytyi näille Jumalan palvelijoille: nöyrä ja kiitollinen mieli Häntä kohtaan, jota he palvelevat ja joka heitä opastaa. Ei  nöyristelevä, vaan sellainen palvelualtis sydämenasenne, joka myös Marialla oli. Tietää, että on vain pieni ihminen puutteineen päivineen, mutta että Jumala on suuri ja voimakas. Ja että Hän tarvitsee meitä ihmisiä tekemään töitään täällä maan päällä.

Yli taivaitten kohoava kirkkaus Halleluja! Ylistäkää Herran nimeä, ylistäkää, te Herran palvelijat! Siunattu olkoon Herran nimi nyt ja aina! Idän ääriltä kaukaiseen länteen saakka kaikukoon Herran nimen ylistys! Herra on korkea, kaikkien kansojen valtias, yli taivaitten kohoaa hänen kirkkautensa. Onko ketään Herran, meidän Jumalamme, vertaista? Hän istuu valtaistuimellaan korkeuksissa mutta näkee alas maan syvyyksiin. Ei ole taivaassa, ei maassa ketään hänen vertaistaan! Hän nostaa köyhän tomusta, hän kohottaa kurjan loasta ja asettaa hänet ylhäisten joukkoon, kansansa ylimysten vierelle.  (Ps. 113: 1-8)

Glorify Your Name Ylistämme Sinun nimeäsi  – Hillsong Kiev –ukrainalaisnuoret laulavat

“Elän ylistääkseni sinua, Herra, Kirkkauden Kuningas, joka annoit minulle elämän
Annoit minulle siivet, joilla lentää, Sinä olet pyhä, Taivas ja maa julistavat kunniaasi
Nyt ja ainiaan, ylistän Sinun nimeäsi
…”

Puutarhassa – Kun iltapäivä viileni, he kuulivat Jumalan kävelevän puutarhassa. Silloin mies ja nainen menivät Jumalaa piiloon puutarhan puiden sekaan. Herra Jumala huusi miestä ja kysyi: ”Missä sinä olet?” Mies vastasi: ”Minä kuulin sinun askeleesi puutarhassa. Minua pelotti, koska olen alasti, ja siksi piilouduin.” Herra Jumala kysyi: ”Kuka sinulle kertoi, että olet alasti? Oletko syönyt siitä puusta, josta minä kielsin sinua syömästä?” Mies vastasi: ”Nainen, jonka sinä annoit minulle kumppaniksi, antoi minulle sen puun hedelmän, ja minä söin.” Silloin Herra Jumala sanoi naiselle: ”Mitä oletkaan tehnyt!” Nainen vastasi: ”Käärme minut petti, ja minä söin.”
Herra Jumala sanoi käärmeelle: – Koska tämän teit, olet kirottu. Toisin kuin muut eläimet, karja ja pedot, sinun on madeltava vatsallasi ja syötävä maan tomua niin kauan kuin elät. Ja minä panen vihan sinun ja naisen välille ja sinun sukusi ja hänen sukunsa välille: ihminen on iskevä sinun pääsi murskaksi, ja sinä olet iskevä häntä kantapäähän. (1. Moos. 3: 8-15)

Jatkokertomus muutaman viikon takaiseen luomiskertomustekstiin. Tässä voi jo  kuulla käärmeen, syyttäjäksikin kutsutun, vaikutuksen: syytellään toisia oikein urakalla. Enhän minä, mutta kun tuo…”  – Syyllisyys sai aikaan pelon: niin mies kuin nainenkin alkoivat pelätä Jumalaa.
Jumala näki varmasti jo ennalta, että näin tulisi tapahtumaan. Että ihminen ei kestäisi, vaan lankeaisi kiusaukseen. Mutta Hänellä oli suunnitelma myös sille, miten kaikki saataisiin taas kohdalleen. Hän lähettäisi Pojan, joka kertoisi Hänen rakkaudestaan ihmistä kohtaan ja miten Hän haluaa antaa anteeksi ihmiselle sen, mitä tämä on rikkonut. Ja miten Hän kaipaa meitä, lapsiaan, takaisin siihen yhteyteen, missä ei ole pelkoa, vaan rakkaus.

Vapaaksi maailman alkuvoimista – Niin kauan kuin olimme alaikäisiä, olimme maailman alkuvoimien orjia. Mutta kun aika oli täyttynyt, Jumala lähetti tänne Poikansa. Naisesta hän syntyi ja tuli lain alaiseksi lunastaakseen lain alaisina elävät vapaiksi, että me pääsisimme lapsen asemaan. Ja koska tekin olette Jumalan lapsia, hän on lähettänyt meidän kaikkien sydämiin Poikansa Hengen, joka huutaa: ”Abba! Isä!” Sinä et siis enää ole orja vaan lapsi. Ja jos kerran olet lapsi, olet myös perillinen, Jumalan tahdosta.  (Gal. 4: 3-7)

Minulle tulee s-postina ‘Päivän Sana’. Tämänpäiväisessä oli Jeesuksen sanat: “Totisesti minä sanon teille: joka ei ota vastaan Jumalan valtakuntaa niin kuin lapsi, se ei pääse sinne sisälle.” (Luuk.18:17). Tätä – Jumalan lapsena olemista – korostaa evankelista Johannes Jeesuksen puheissa. Johannes oli löytänyt jotain olennaista.

Mary, did you know – Cley Aiken

“Tiesitkö Maria, että Poikasi kerran vetten päällä kulkee?
Tiesitkö Maria, että lapsemme Hän pelastukseen sulkee?
Syntyi tänne maailmaan Hän tuomaan sanomaa
Tämä pienokainen rakkain myös sinut lunastaa.
Tiesitkö Maria, että sokeat Hän valoon uuteen johtaa
Muita kädellään hän tyynnyttää kun myrskytuuli kohtaa
Enkeleitten maan Hän meidän vuoksi jättää saa
Kun sä lastas pientä hoivaat, niin hoivaat Jumalaa…”

Lupaus on täyttyvä – Muutaman päivän kuluttua Maria lähti matkaan ja kiiruhti Juudean vuoriseudulla olevaan kaupunkiin. Hän meni Sakariaan taloon ja tervehti Elisabetia. Kun Elisabet kuuli Marian tervehdyksen, hypähti lapsi hänen kohdussaan ja hän täyttyi Pyhällä Hengellä. Hän huusi kovalla äänellä ja sanoi: ”Siunattu olet sinä, naisista siunatuin, ja siunattu sinun kohtusi hedelmä! Kuinka minä saan sen kunnian, että Herrani äiti tulee minun luokseni? Samalla hetkellä kun tervehdyksesi tuli korviini, lapsi hypähti riemusta kohdussani. Autuas sinä, joka uskoit! Herran sinulle antama lupaus on täyttyvä!”   ( Luuk. 1: 39-45)

Agni Parthene  (O Pure Virgin) – Eikona

Tämän ortodoksisen hymnin kreikankielisestä versiosta erotin suorastaan kolme sanaa: Maria, kerubit ja serafit. Mutta siten löytyi yllä oleva versio, jossa hymni lauletaan osittain myös englanniksi. 

Merkittävä tapaaminen  –  Miten merkityksellinen tuo kohtaaminen olikaan, kummallekin. Elisabet täyttyi Pyhällä Hengellä. Pyhä Henki ilmaisi hänelle, että Maria odotti hänen – ja koko luomakunnan – Herraa. Hänen kohdussaan oleva lapsikin, joka aikuisena tulisi julistamaan Herran saapumista, hypähti riemusta!
Miten tärkeää mahtoikaan Marialle olla Elisabetin kautta tullut vahvistus. Ilkeät huomautukset, väärät syytökset ja tuomitsevat sanat, joita hän oli saanut kuulla kotikylässään, pyyhkiytyivät varmaankin pois tuolla hetkellä.

Miten tärkeää olisikaan monelle saada kokea, että sanat ja puheet, jotka ovat loukanneet ja satuttaneet, pyyhittäisiin pois mielestämme, sydämestämme ja kaikkialta, missä olemmekaan niitä mukana kantaneet. Ja että antaisimme Jumalan vahvistaa meitä sillä, miten ja millaisina Hän meidät näkee: rakkaina lapsinaan. Miten tärkeää olisi oppia jättämään toisten sanomiset omaan arvoonsa, varsinkin silloin kun huomaa heidän toimivan omista heikkouksistaan ja haavoistaan käsin.

Hän, joka tuli maailmaan vapauttaakseen ihmiset vääryyden ja pahuuden valtapiiristä, vaikutti jo äitinsä kohdussa ollessaan. Hän toi esiin totuuden ja synnytti iloa ja riemua.  Häntä, ylösnoussutta Vapahtajaamme, voimme pyytää huuhtomaan pois pahan mielen ja ikävien kokemusten vaikutukset ja täyttämään Pyhän Hengen siunauksilla… totuudella… ilolla… lempeydellä…