Uuden alku

30.12.2013 – Joitakin vuosia sitten aloin tutkia uskonasioita raamatuntekstien pohjalta. Kirjoittelin mietteitäni kirkkovuoden tekstejä seuraten  ja lähetin niitä postituslistallani oleville ystäville. Olen ihmetellyt, kummastellut, koettanut nieleskellä ja sulatella vaikeammalta tuntuvia asioita, koettanut löytää helpotusta ja valaistusta eri käännöksistä. Usein olen innostunut – koskaan en ole pitkästynyt.
Useamman kerran ystävät ovat kehottaneet laittamaan viestejä yleisempään jakoon. Ei ole tuntunut itsestäni hyvältä ajatukselta. Kunnes tänä aamuna herätessäni yllättäen tuli sellainen innostunut olo, että nyt, Uuden Vuoden alkajaisiksi laitan… blogin.
Pohdiskelen yleensä seuraavan sunnuntain kirkkovuoden tekstejä. Nyt kuitenkin vuoden ensimmäistä sunnuntaita seuraavan päivän, Loppiaisen, tekstit innoittivat enemmän.
Usein innostun – kuten näkyy – myös etsiskelemään aiheisiin liittyviä lauluja.

Jeesus, maailman Valo – Loppiaisen evankeliumitekstissä kerrotaan Idästä tulleista tietäjistä, jotka tähteä seuraten tulivat osoittamaan kunnioitustaan juuri syntyneelle juutalaisten kuninkaalle. Kristus tuli Valoksi koko maailmalle. Loppiainen muistuttaa siitä, että Joulun sanoma kuuluu kaikille kansoille.                                   

Light of the World – African Children’s Choir

“Maailman Valo, astuit alas pimeyteen, avasit silmäni
annoit minun nähdä K
auneuden joka sai sydämeni palvomaan Sinua
toivon saavani viettää elämäni Sinun kanssasi
Sinua palvon, kumarrun edessäsi Jumalani
Olet kerta kaikkiaan ihana, arvollinen ja ihmeellinen
Ikuisuuksien Kuningas, korkeasti ylistetty, taivaiden Kirkkaus
nöyränä tulit Maan päälle luomakuntasi keskelle
tulit köyhäksi, kaikki Rakkauden vuoksi
en koskaan tule tietämään syntieni hintaa ristillä
Sinua palvon, Jumalani, kumarrun edessäsi
Olet kerta kaikkiaan ihana, arvollinen ja ihmeellinen”

Oikeutta ja Rauhaa – Jumala, neuvo kuninkaalle lakisi, opeta oikeamielisyys hallitsijalle! Hän jakakoon kansallesi oikeutta, köyhiä palvelijoitasi hän auttakoon, niin vuoret kantavat rauhan hedelmää ja oikeus verhoaa kukkulat. Merestä mereen hän hallitkoon, suurelta virralta maan ääriin asti.
Kumartakoot häntä aavikoitten asujat, hänen edessään viholliset nuolkoot tomua. Saakoon hän Tarsisin ja meren saarten lahjat,  Saban ja Seban kuninkaitten verot.
Kaikki kuninkaat kumartakoot häntä, ja palvelkoot häntä kaikki kansat,
sillä hän kuulee köyhän avunhuudot ja rientää turvattoman auttajaksi. (Ps. 72: 1-3, 8-12)

Kansat tulevat  Valon luo – Nouse, loista kirkkaana, Jerusalem, sillä sinun valosi saapuu ja Herran kirkkaus koittaa sinun yllesi. Katso, pimeys peittää maan, yön synkkyys kansat. Mutta sinun taivaallesi kohoaa aamunkoi, Herran kirkkaus hohtaa sinun ylläsi. Niin kansat tulevat sinun valosi luo ja kuninkaat sinun aamunkoittoosi. Nosta silmäsi, katso ympärillesi: he kaikki ovat kokoontuneet, he saapuvat, sinun poikasi, jotka tulevat kaukaa, sinun tyttäresi, joita sylissä kannetaan.
Sinä näet tämän kaiken ja loistat ilosta, rajusti lyö sydämesi, rintasi avartuu, kun meren rikkaudet vyöryvät rannoillesi ja sinun käsiisi annetaan kansojen vauraus, kun sinut peittää kamelien paljous, Midianin ja Efan kamelintammojen vyöry. Koko Saban väki saapuu kultaa ja suitsuketta kantaen, ja kaikki he ylistävät Herraa. (Jes. 60: 1-6)

Pyhän suunnitelman salaisuus – Olettehan kuulleet siitä Jumalan suunnitelmasta, jonka hän armossaan on ilmoittanut minulle, teidän parhaaksenne. Minulle on ilmestyksessä annettu tiedoksi tämä salaisuus, niin kuin olen edellä lyhyesti kirjoittanut. Tätä lukiessanne voitte huomata, kuinka hyvin minä olen perillä Kristuksen salaisuudesta. Sitä ei menneiden sukupolvien aikana annettu ihmisten tietoon, mutta nyt Henki on ilmoittanut sen Kristuksen pyhille apostoleille ja profeetoille: muihin kansoihin kuuluvilla on sama oikeus perintöön kuin juutalaisillakin, he ovat saman ruumiin jäseniä ja heitä koskee nyt sama lupaus, kun evankeliumi on johtanut heidät Kristuksen Jeesuksen yhteyteen. Tämän evankeliumin palvelija minusta on tullut sen armolahjan perusteella, jonka Jumala on voimassaan minulle suonut.
Minulle, kaikista pyhistä vähäisimmälle, on annettu se armo, että saan julistaa kansoille sanomaa Kristuksen tutkimattomasta rikkaudesta ja ilmoittaa sen pyhän suunnitelman, jonka Jumala, kaiken luoja, on ikiajoista asti pitänyt salaisuutenaan. (Ef. 3: 2-9)

One Body, One Spirit – Charlie Hall

”Father we come to You, in spirit and truth with our heart and our mind
One body, one spirit, one hope of our call; one faith and one baptism
one Father of all
who is above all and through all and in us all
Father I want to keep the unity of the spirit in the bond of peace
Oh Lord let forgivness rain down, let Your unity resound in our hearts
Oh Lord let us learn to forgive, let Your children learn to live as one body”

Isä tulemme luoksesi, hengessä ja totuudessa
koko sydämestämme, kaikella ymmärryksellämme
Yksi ruumis, yksi henki, yksi toivo kutsumuksellemme
Yksi usko ja yksi kaste, yksi kaikkien Isä
Joka on kaiken yläpuolella ja kaiken kautta ja on meissä kaikissa
Isä, haluan säilyttää hengen ykseyden rauhan sitein
Herra, anna anteeksiannon sataa yllemme, anna ykseytesi kaikua sydämissämme
Herra auta meitä oppimaan anteeksiantamista
suo Sinun lastesi oppia elämään yhtenä perheenä

Messias syntyy BetlehemissäKun Jeesus oli syntynyt Juudean Betlehemissä kuningas Herodeksen aikana, Jerusalemiin tuli idästä tietäjiä. He kysyivät: ”Missä se juutalaisten kuningas on, joka nyt on syntynyt? Me näimme hänen tähtensä nousevan taivaalle ja tulimme osoittamaan hänelle kunnioitustamme.” Kuullessaan tästä kuningas Herodes pelästyi, ja hänen kanssaan koko Jerusalem. Hän kutsui koolle kansan ylipapit ja lainopettajat ja tiedusteli heiltä, missä messiaan oli määrä syntyä. ”Juudean Betlehemissä”, he vastasivat, ”sillä näin on ilmoitettu profeetan kirjassa:
– Sinä, Juudan Betlehem, et ole suinkaan vähäisin heimosi valtiaista, sillä sinusta lähtee hallitsija, joka on kaitseva kansaani Israelia.”
Silloin Herodes kutsui salaa tietäjät luokseen ja otti heiltä juurta jaksain selville, milloin tähti oli tullut näkyviin. Sitten hän lähetti heidät Betlehemiin. ”Menkää sinne”, hän sanoi, ”ja ottakaa asiasta tarkka selko. Kun löydätte lapsen, niin ilmoittakaa minulle, jotta minäkin voisin tulla kumartamaan häntä.” Kuninkaan sanat kuultuaan tietäjät lähtivät matkaan, ja tähti, jonka he olivat nähneet nousevan taivaalle, kulki heidän edellään. Kun tähti tuli sen paikan yläpuolelle, missä lapsi oli, se pysähtyi siihen. Miehet näkivät tähden, ja heidät valtasi suuri ilo. He menivät taloon ja näkivät lapsen ja hänen äitinsä Marian. Silloin he maahan heittäytyen kumarsivat lasta, avasivat arkkunsa ja antoivat hänelle kalliita lahjoja: kultaa, suitsuketta ja mirhaa. – Unessa Jumala varoitti tietäjiä palaamasta Herodeksen luo, ja niin he menivät toista tietä takaisin omaan maahansa. (Matt. 2: 1-12)

Lahja Jeesukselle – Itämaan viisaat menivät kunnioittamaan maailmaan syntynyttä Kuningasta. He polvistuivat pienen Jeesus -lapsen eteen ja antoivat Hänelle kallisarvoiset lahjansa. Niiden avulla Hänen vanhempansa saattoivat lähteä pakomatkalle Egyptiin, turvaan Herodeksen vainolta.
Vuosi on juuri vaihtumassa, on uuden alku. Mietin, minkälaisen lahjan minä voisin antaa tänä vuonna Kuninkaalleni.  Mikä Häntä ilahduttaisi, mikä olisi Hänelle tärkeää nyt, ylösnousseena Kristuksena, Maailman Valona ja Vapahtajana?
Tänä aamuna en ollut uskonut silmiäni kun katsoin ikkunasta ulos: taivas oli auennut… sinisiä pälviä pilvien seassa – taivasta näkyvissä! Vau, se oli mahtava tunne. Mikä merkitys onkaan sillä, että näkee valon! Koko olemus täyttyy ilolla ja keveydellä. Oliko se maallista tai taivaallista iloa? En osaa sanoa. Mutta sen tiedän, että kun saamme nähdä Hänet, joka on Maailman Valo, sille ei mikään vedä vertoja. Ajatella, että Hän on antanut meille Valoaan, sisimpäämme. Siellä se välillä kytee pienellä, heiveröisellä liekillä, välillä roihahtaa oikein voimalla esiin.
Jeesus sanoi: “Te olette maailman valo. Ei kaupunki voi pysyä kätkössä, jos se on ylhäällä vuorella.
Eikä lamppua, kun se sytytetään, panna vakan alle, vaan lampunjalkaan. Siitä sen valo loistaa kaikille huoneessa oleville.” (Matt.5:14-15)

Varmasti Hän tarkoitti tämän meille kaikille, kehotukseksi ja rohkaisuksi. Hän ilmaisi siinä toiveensa meidän suhteemme. – Mutta mitä se voisi tarkoittaa omalla kohdallani, tänä uutena vuotena? Millä tavoin voisin olla valona toisille?
– Jos sinä haluaisit antaa Hänelle jonkin lahjan, mitä se olisi?

Uuden kynnyksellä – RCCG Fujairah – A New Beginning (Uusi alku, Jeesuksen Kristuksen ylistystä eri kielillä)

Onnellista, Valon täyteistä Uutta Vuotta 2014!