Kiirastorstaina

14.4.2022. Olin jo laittanut pääsiäistekstejä blogiluonnokseen kun tuli eilen mieleen katsoa  kiirastorstain tekstit. Niissä on sellaista rohkaisevaa henkeä, että teki mieli laittaa ne tähän, ihan sellaisenaan, kommentoimatta,

Suuret ovat Herran teot!
Joka niitä rakastaa, tutkii niitä.
Mahtavat ja ihmeelliset ovat hänen työnsä,
iäti pysyy hänen vanhurskas valtansa,
iäti muistettavia ovat ihmeet, jotka hän on tehnyt.
Anteeksiantava ja laupias on Herra!
Hän ravitsee ne, jotka häntä pelkäävät,
hän muistaa liittonsa ikuisesti.  (Ps. 111:2–5)

💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏

Herra vapautti kansansa, hän sääti liittonsa ikuiseksi.
Kaikukoon Herran ylistys ajasta aikaan!  (Ps. 111:9–10)

Tällä vuorella Herra Sebaot valmistaa pidot kaikille kansoille,
herkkuruokien aterian, valioviinien juhlan:
ydinrasvalla maustettuja herkkuja, kypsiä, kirkkaaksi seestettyjä viinejä.
Tällä vuorella hän repäisee pois verhon, verhon kaikkien kansojen yltä,
vaatteen joka on levitetty niiden ylle. Kuolema on nielty ainiaaksi.
Herra Jumala pyyhkii kaikkien kasvoilta kyyneleet
ja vapauttaa kansansa alennuksesta ja häpeästä kaikkialla maan päällä. 
Näin on Herra puhunut. Sinä päivänä sanotaan:
”Tämä on meidän Jumalamme! Häneen me panimme toivomme, ja hän pelasti meidät.
Tämä on Herra, häneen me kiinnitämme toivomme,
iloitkaamme ja riemuitkaamme! Hän pelastaa meidät.
Herran käsi suojaa tätä vuorta.” (Jes. 25:6–10)

Seurakunta kuunteli ja noudatti uskollisesti apostolien opetusta. Uskovat elivät keskinäisessä yhteydessä, mursivat yhdessä leipää ja rukoilivat. Pelko levisi ihmisten keskuuteen, ja apostolien kätten kautta tapahtui monia ihmeitä ja tunnustekoja. Uskovat pysyttelivät yhdessä, ja kaikki oli heille yhteistä. He myivät talonsa ja tavaransa, ja rahoista jaettiin kaikille sen mukaan kuin kukin tarvitsi. Joka päivä he uskollisesti kokoontuivat temppeliin, ja kodeissaan he yhdessä mursivat leipää ja aterioivat riemullisin ja vilpittömin mielin. He ylistivät Jumalaa ja olivat koko kansan suosiossa, ja päivä päivältä Herra liitti heidän joukkoonsa niitä jotka pelastuivat.  (Ap. t. 2:42–47)

Kun hetki koitti, Jeesus kävi aterialle yhdessä apostolien kanssa. Hän sanoi heille: ”Hartaasti olen halunnut syödä tämän pääsiäisaterian teidän kanssanne ennen kärsimystäni. Sillä minä sanon teille: enää en syö pääsiäisateriaa, ennen kuin se saa täyttymyksensä Jumalan valtakunnassa.” Hän otti käsiinsä maljan, kiitti Jumalaa ja sanoi: ”Ottakaa tämä ja jakakaa keskenänne. Minä sanon teille: tästedes en maista viiniköynnöksen antia, ennen kuin Jumalan valtakunta on tullut.”
Sitten hän otti leivän, siunasi, mursi ja antoi sen opetuslapsilleen sanoen: ”Tämä on minun ruumiini, joka annetaan teidän puolestanne. Tehkää tämä minun muistokseni.” Aterian jälkeen hän samalla tavoin otti maljan ja sanoi: ”Tämä malja on uusi liitto minun veressäni, joka vuodatetaan teidän puolestanne. Mutta tälle samalle pöydälle ojentaa yhdessä minun kanssani kätensä myös minun kavaltajani. Ihmisen Poika lähtee täältä juuri niin kuin hänen on määrä lähteä, mutta voi sitä, josta tulee hänen kavaltajansa!” (Luuk. 22:14–22)

Jeesus istui opetuslastensa kanssa pääsiäisaterialla. Vaikka Jeesus oli kertonut heille monesti, mitä oli edessä, he eivät sitä pystyneet käsittämään. Tuo ateria oli erilainen kuin heidän aikaisemmin viettämänsä pääsiäisateriat. Jeesus pesi heidän jalkansa ja puhui heille toisten palvelemisesta. Sanoi että oli antanut heille/meille esimerkin: olkaa tekin toisten palvelijoita.

Ehtoollinen – Jeesus asetti aterialla myös ehtoollisen, sanoen hätkähdyttävät sanat: ”Tämä on minun ruumiini, joka annetaan teidän puolestanne. Tehkää tämä minun muistokseni.” Aterian jälkeen hän samalla tavoin otti maljan ja sanoi: ”Tämä malja on uusi liitto minun veressäni, joka vuodatetaan teidän puolestanne.”
Nostivatko nuo sanat opetuslasten mieleen ne useammat kerrat, jolloin Jeesus oli kertonut heille, että hänet surmattaisiin? 

Jollei, niin Jeesuksen toteamus kavaltajasta sai varmaan viimeistään vilunväreet kulkemaan pitkin oppilaiden selkäpiitä. Voin kuvitella että he jähmettyivät henkeään pidätellen seuraamaan, kuka heistä ojentaisi kätensä kastaakseen leipänsä öljykulhoon samanaikaisesti Jeesuksen kanssa. Kuka meistä voisi kavaltaa Mestarimme? Ja miksi ihmeessä?

💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏

Kuluneella viikolla presidentti Zelenskyi ehdotti vankienvaihtoa: he luovuttaisivat Venäjän hyväksi toimineen ukrainal. oligarkki- poliitikon, Putinin läheisen liittolaisen ja ystävän (Putin on hänen tyttärensä kummisetä). Vaihtaisivat panttivangin Ukrainaa puolustaneisiin. “Te saisitte oman miehenne, me saisimme omat poikamme ja tyttäremme”, Zelenskyi ehdotti. Venäjä ei suostunut; ei halunnut maansa pettänyttä.      

💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏

Pääsiäistä vietetään juutalaisten traditiossa muistoksi siitä, kuinka Jumala vapautti kansan Egyptin orjuudesta ja johdatti heidät luvattuun maahan. Heistä vain osa on tiedostanut, että Messias, jota he odottavat, itse asiassa tuli heidän keskuuteensa jo 2000 v. sitten. Ja että hän ristiinnaulitsemisensa jälkeen nousi kuolleista. Ja että hänen kuolemallaan ja ylösnousemuksellaan oli ja on suuri merkitys kaikille kansoille, koko ihmiskunnalle.

Jeesuksen lausumat Ehtoollisen asetussanat kertoivat jotain siitä vapaudesta, joka seuraisi  hänen ristiinnaulitsemistaan, sitä, että hänen ruumiinsa murrettaisiin ja verensä vuodatettaisiin ristillä: “teidän puolestanne.”
Matteuksen evankeliumi on kirjannut Jeesuksen sanat näin: “Tämä on minun vereni, liiton veri, joka kaikkien puolesta vuodatetaan syntien anteeksiantamiseksi.” (Matt. 26:28)

Uusi liitto Ehtoollisen asetussanoissa Jeesus antaa myös ihmeellisen lupauksen: ehtoollismalja on uusi liitto hänen veressään.

– Voi että tätä juttua alkoi taas tulla… minunhan piti vain laittaa tähän pelkät kiirastorstain tekstit!
Mutta nyt alan valmistautua Kiirastorstain viettoon, muistaen Vapahtajaamme, miettien miten Hän istui oppilaidensa kanssa aterialla, mitä Hän puhui heille. Ja mitä siitä kaikesta seurasi.
Pitäen mielessä, että vaikka vaikeat päivät olivat edessä, niitä seurasi – jo 3. päivänä – ilo ja riemu. Ylösnousemus!  

💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏

Tässä linkki kauniiseen ukrainalaiseen ortodoksilaishymniin, ehkä jumalanpalveluksessa äänitetystä, koska siinä lausutaan myös liturgiaa.

Ps. Tällaisen selityksen huomasin videon alla:
Херувимська пісня (Іже Херувими). Хор Унівської Свято-Успенської Лаври. Cherubic hymn. Ukrainian church chant (Orthodox / Greek-Catholic). Cherubic hymn is sang during the Divine Liturgy. Its is one of the most exalting and sacred moments of Sunday service.

Kerubi-hymni, ukrainalaisen (ortodoksilais- katolisen) kirkon hymni. Kerubi-hymniä lauletaan Jumalallisessa Liturgiassa. Se on sunnuntaipalveluksen hartaimpia (ylistävimpiä, ylevöittävimpiä) ja pyhimpiä hetkiä.

Tuo selitti sen valtavan pyhyyden tunteen, joka välittyi tuota laulua kuunnellessa. 
(Pyhäpäivä ei osunut oikeaan, mutta eipä tuo haittaa. Itse voisin kuunnella tuota hymniä aina kaivatessani mielen, sielun ja hengen suuntautumista kohti Pyhää, kohti Jumalaa, Kristusta, Pyhää Henkeä). 

💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏

Hyvää kiirastorstaita!