Rakkauden kehotus

13.10.2014.  Jeesus sanoi, että suurin ja tärkein käskyistä on se, että rakastaa Jumalaa koko sydämellään, sielullaan, mielellään ja voimallaan. Ja että toiseksi tärkeintä on rakastaa lähimmäistä niin kuin itseään.
Voiko kehotus tai käsky saada aikaan sen että alkaa rakastaa? Ja mitä jollei oikein tunne sitä jota pitäisi rakastaa? Voiko rakastaa sellaista, jota ei (vielä) tunne? Sanoisin että voi. Etenkin jos tunnet toisen rakastavan sinua. – Pidemmän päälle yksipuolinen rakkaus ei kuitenkaan toimi. Kummankin osapuolen rakkautta tarvitaan, jotta se  – rakkaus siis – pysyisi hengissä, olisi elävää.
Eräässä haastattelussa urheilukirurgi Sakari Oravalta ja vaimoltaan kysyttiin, kuinka he tutustuivat. S.O. kertoi, että opiskeluaikoina hän ihastui erääseen tiettyyn tyttöön ja päätti lähestyä tätä sinnikkäästi, monin tavoin, kunnes tyttö kiinnostuisi hänestä. Lopulta rakkaus oli molemminpuolinen. Nyt nämä ovat olleet onnellisesti naimisissa 40 v.

Taivaallista sydänkirurgiaaVoisi sanoa Taivaallisen Sydänkirurgimmekin toimivan samaan tapaan. Jumala, joka rakastaa meitä niin valtavasti, koettaa monin tavoin kiinnittää huomiomme, jotta tajuaisimme kuinka paljon Hän rakastaa meitä. Ja jotta rakkautemme Häntä kohtaan syttyisi ja syvenisi.
Kun runsaat 20 v. sitten näin vision, jossa Jeesus katsoi minuun ja sanoi rakastavansa minua, kyyneleet alkoivat virrata: kuinka Hän voisi rakastaa minua? Muita kyllä, tietenkin, muttei  minua. Johtopäätökseni tästä oli, että ok, en rakasta itseäni tarpeeksi, kun en usko että Jumala voi rakastaa minua. Itsetunto-ongelma siis; ruvetaanpa työstämään asiaa.  – Nyt hymyilen lempeästi itselleni ja reaktiolleni: pystyin katsomaan tilannettani vain omasta, itsekeskeisestä näkövinkkelistäni, en oivaltamaan, että Jumalalla on aivan toinen näkökulma. En myöskään tuntenut ketään joka olisi kertonut, että Jumala haluaa auttaa ja parantaa sitäkin kohtaa minussa, joka ei pysty ottamaan vastaan Hänen rakkauttaan. Ryhdyin siis itse hommiin, niillä metodeilla, joita silloin löysin. 

Jumalan Suunnitelmia – Ajattelen, että Jumalalla on useita erilaisia suunnitelmia koettaessaan kutsua meitä yhteyteensä (esim. meikäläisen kaltaiselle tyypille, jotka ajatteli että täytyy itse pukertaa joka asian kanssa sen sijaan että voisi pyytää apua). – Kun suunnitelma A on kokeiltu ja todettu ettei toiminut, otetaan käyttöön suunnitelma B.
Minun kohdallani Jumala toteutti suunnitelman B vasta 14 v. myöhemmin. – Olin lähdössä kotiin eräästä konferenssista, kun yllättäen koin, että Jeesus kehotti minua ostamaan oman Raamatun. Jotain kummallista minussa varmaan tapahtui, kun en edes kysynyt että miksi.
(En siihen aikaan tuntenut minkäänlaista vetoa lukea Raamattua; minulla oli vahvat ennakkoluulot koko teosta kohtaan.) Mutta nyt, yrittämättäkään esittää vastaväitteitä, kävelin suoraan  kirjamyyntipöydän luo ja ostin Raamatun. Myyjä osasi heti kertoa, mikä versio olisi minulle sopiva (vaihtoehtoja kun oli vaikka kuinka, koko pöytä täynnä). – Kaikki tuntui tapahtuvani kuin ‘kauko-ohjauksessa’.
Kotimatkalla olin jonkinlaisessa ihmeellisessä euforisessa tilassa: pidin Raamattua sydäntäni vasten, ilon- ja onnensekainen tunne virtasi sisälläni ja toistelin vain itsekseni: “Tämä on kallein aarteeni!”  Junassa olisin tietty iloinnut vain hiljaa sisälläni, mutta koska olin autolla liikkellä eikä muita ollut kuulemassa, tunteeni saivat virrata vapaasti. Mieleni tosin koetti ottaa tilannetta haltuun toteamalla, että tässä ei ole järjen hiventäkään: kallein aarteeni – enhän edes pidä Raamatusta! – Mutta sydän vaan lauloi.

Se oli kerrassaan merkillinen kokemus. Näin jälkeenpäin ymmärrän, että Jumalan piti vähän jeesata, jotten olisi ruvennut väistelemään, tyyliin että eiku… mutku… en mä nyt taida… en oikeen tiedä…  ehkei vielä…

Mitä ja miksi? Kun tulin kotiin, kysyin Jeesukselta, onko jotain erityistä, mitä Hän halusi minun lukevan Raamatusta. En voinut ymmärtää, miksi Hän oli halunnut että ostan oman Raamatun. Olihan minulla isoäitini Raamattu ja yksi toinenkin. Eikä minulla ollut minkäänlaista suhdetta koko kirjaan. Jeesus antoi tietyn kohdan ‘Korkeasta veisusta’ (Laulujen laulu). Jo nimi sai minut yllättymään: en ollut koskaan kuullut mistään Korkeasta veisusta (enkä Laulujen laulusta). Luettuani jakeet ihmettelin: onko Raamatussa todella tällaista, vai oliko ostamani Raamattu jonkinlainen ekstraversio sellaisille, jotka eivät tykkää Raamatusta? Versio, johon on lisätty tällaista rakkaustekstiä?
Mutta ei siinä ollut kyse vain muutaman lauseen lukemisesta tai niiden sisällöstä. Sillä sanathan voivat jäädä vain sanoiksi, jollei niitä pysty ottamaan vastaan. Virkkeet voivat jäädä vain ajatuksiksi, joita pyörittelee, arvioi ja koettaa asettaa johonkin laajempaan kontekstiin. 

Hän puhui sydämeeni –  Tuossa hetkessä, lukiessani noita jakeita, Jumala kuitenkin teki jotain minussa. Hän puhui Rakkaudestaan suoraan sydämeeni niin että jokin muuttui. Sydämeni avautui. Varauksellinen, analysoiva suodatin suli ja tiesin ja tunsin, että olin tullut siihen, missä minun kuului olla. Siihen, mikä oli edeltä valmisteltu ja tarkoitettu. – Jumalan Rakkaudesta tuli minulle todellisuus, jonka kautta hengitän.
Pyysin Jeesukselta vielä toista kohtaa luettavaksi. Se oli Uudesta Testamentista. Siitä kohdasta ymmärsin, että Raamattu ei ole vain historiaa, vaan että Kristus toimii tänä aikana aivan kuin 2000 v. sitten. Kerron siitä joskus toiste.

Monella tavalla – Jumalalla on niin monenlaisia keinoja kiinnittää huomiomme itseensä ja Rakkauteensa. Ja niin varmasti tulee ollakin, sillä olemmehan kaikki niin erilaisia. Erilaiset elämänkokemukset ovat muokanneet meitä ja vaikuttavat siihen, miten reagoimme ja suhtaudumme asioihin. Jumalalla on kuitenkin niin suuri tarve saada kaikki, jok’ikinen lapsensa, Rakkautensa piiriin, ettei Hän hevin hellitä, vaikka me torjuisimme. Hän rakastaa meitä niin paljon, että antaa meidän valita, mutta toivoo kiihkeästi, että valitsisimme Hänen Rakkautensa.
Myös meillä on monia tapoja osoittaa Hänelle rakkautta. Itselleni se on luontevinta kiittäen, ylistäen ja palvoen. Ja hiljentyen Hänen läsnäoloonsa.

I could sing of Your Love forever

“Yli vuorten ja merten virtaa Rakkautesi minulle
Avaan sydämeni ja annan parantajan vapauttaa itseni
Totuudessa olen onnellinen ja päivittäin nostan käteni
Laulan aina siitä kuinka Rakkautesi laskeutui alas, luokseni
Voisin laulaa Rakkaudestasi ikuisesti
Haluaisin tanssia – hassua, outoa… mutta sitten kun maailma on nähnyt Valon
He tanssivat ilosta niin kuin me tanssimme nyt”

Evankeliumien kauttaMonille lukeminen tuntuu luontevimmalta tavalta tutustua Jumalaan ja Hänen Rakkauteensa. Jos alkaa lukea Raamattua nimenomaan saadakseen läheisemmän suhteen Jumalaan, kannattaa mielestäni aloittaa Uudesta Testamentista, lukea Jeesuksen elämästä ja Hänen opetuksiaan. Sillä Jeesus toteaa: “Joka on nähnyt minut, on nähnyt Isän” (Joh.14:9). 

Jokaisella evankelistalla on oma tyylinsä. Matteus kuvaa seikkaperäisesti, Markus lyhyesti ja ytimekkäästi. Luukas kirjoittaa lääkärin kokemuksella ja ihmistuntemuksella ja Johannes kuvaa asioita ‘taivaallisesti’, taivaallisesta perspektiivistä. Teologit kuvaisivat varmasti evankeliumien erot toisenlaisin perustein. Mutta kun haluaa, että Jumala koskettaa sanansa kautta, ei minusta ole niinkään tärkeää tietää, millaiselle kohdeyleisölle evankeliumit kirjoitettiin tai Jeesus kulloinkin puhui. Se on minusta olennaisempaa vasta kun haluaa ymmärtää enemmän syitä ja perusteita.
Kun haluaa että Jumala koskettaa, kannattaa lukea sydän avoinna ja antaa Jeesuksen puhua sanansa suoraan itselle. – Mitä Jeesus haluat sanojesi kautta vaikuttaa minussa juuri nyt?
Kannattaa pyytää, että Jeesus Kristus on mukana siinä kun lukee Hänen elämästään ja opetuksiaan. Hänhän on luvannut olla kanssamme. (“Minä olen teidän kanssanne  kaikki päivät maailman loppuun asti”, Matt.28:20).
Ehkä ensilukemalla kannattaa hypätä niiden kohtien yli, jotka tökkivät tai tuntuvat sillä hetkellä vaikeilta sulattaa. Ja antaa sellaisten kohtien vaikuttaa sydämessä, jotka tuntuvat puhuvan itselle juuri siinä hetkessä.
Alla olevat tekstit käsittelevät Jumalan rakastamista. Niitäkin voi lukea sillä tavoin, että antaa niiden vaikuttaa sydämessä –  mitä ajatuksia tai tunteita ne sitten herättävätkään. Joskus jo jokin yksittäinen sana voi aiheuttaa torjuntareaktion. Ainakin itselleni on käynyt niin vaikka kuinka monta kertaa! – Mutta että uskaltaisi siitä huolimatta, vaikka tuntuisi vaikealta; uskaltaisi sukeltaa pintajännitettä syvemmälle… Jumalan Rakkauden vaikutusalueelle…
Mikä sitten itselle onkaan se luontevin tapa lähestyä Jumalaa, voi pyytää: Jumala, opeta minua tuntemaan Rakkauttasi. Haluan oppia rakastamaan Sinua.

Kunpa…Onnellisia ovat ne, joiden vaellus on nuhteetonta, ne, jotka seuraavat Herran lakia. Onnellisia ne, jotka pitävät hänen liittonsa ja koko sydämestään kysyvät hänen tahtoaan, ne, jotka eivät tee vääryyttä vaan kulkevat hänen teitään. Sinä olet antanut säädöksesi tarkoin noudatettaviksi. Kunpa kulkuni olisi vakaa, kunpa aina seuraisin sinun määräyksiäsi!
Kun pidän käskysi silmieni edessä, en joudu häpeään. Vilpittömin sydämin minä kiitän sinua, kun opin tuntemaan oikeamieliset päätöksesi. Minä noudatan sinun käskyjäsi – älä koskaan minua hylkää! (Ps. 119: 1-8)

Koko sydämestä ja sielusta – Kuulkaa, israelilaiset! Herra, teidän Jumalanne, ei vaadi teiltä muuta kuin sen, että pelkäätte häntä, että aina vaellatte hänen teitään, että rakastatte häntä ja palvelette häntä koko sydämestänne ja koko sielustanne ja että tarkoin noudatatte hänen käskyjään ja säädöksiään, jotka minä teille annan. Kun tämän teette, te menestytte.  (5. Moos. 10: 12-13)

(Tuosta Jumalan pelkäämisestä, joka minulle oli yksi niistä kohdista, jotka tökkivät vahvasti, kirjoitin blogissani 21.1.)

Jumalan tahdon – Älkää rakastako maailmaa, älkää sitä, mikä maailmassa on. Jos joku rakastaa maailmaa, Isän rakkaudella ei ole hänessä sijaa. Sillä mitä kaikkea maailmassa onkin, ruumiin halut, silmien pyyteet ja mahtaileva elämä, se kaikki on maailmasta, ei Isästä. Ja maailma himoineen katoaa, mutta se, joka tekee Jumalan tahdon, pysyy iäti.  (1. Joh. 2: 15-17)

OikeinMuuan lainopettaja oli seurannut heidän väittelyään ja huomannut, miten hyvän vastauksen Jeesus saddukeuksille antoi. Hän tuli nyt Jeesuksen luo ja kysyi: ”Mikä käsky on kaikkein tärkein?” Jeesus vastasi: ”Tärkein on tämä: ’Kuule, Israel: Herra, meidän Jumalamme, on ainoa Herra. Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi ja koko voimallasi.’ Toinen on tämä: ’Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.’ Näitä suurempaa käskyä ei ole.”
Lainopettaja sanoi hänelle: ”Oikein, opettaja! Totta puhuit, kun sanoit, että Herra on ainoa Jumala, ei ole muita kuin hän. Ja kun rakastaa häntä koko sydämestään, kaikella ymmärryksellään ja kaikella voimallaan ja rakastaa lähimmäistään niin kuin itseään, se on enemmän kuin polttouhrit ja kaikki muut uhrit.” Jeesus näki, että hän vastasi viisaasti, ja sanoi hänelle: ”Sinä et ole kaukana Jumalan valtakunnasta.”  (Mark. 12: 28-34)

Deeper in Love – Don Moen

https://www.youtube.com/watch?v=CwEKRZ0I7Gg

“Kaipaus, jonka vain Sinä voit täyttää, myrskytuuli jonka vain Sinä voit tyynnyttää
sieluni janoaa tuntea Sinut Herra kuten Sinä tunnet minut
vie minut syvemmälle, syvemmälle Rakkauteesi, Jeesus pidä minua lähellä, sylissäsi
vie minut syvemmälle, syvemmälle kuin koskaan aiemmin
haluan vain rakastaa Sinua yhä enemmän, rakastaa syvemmin
Auringonnoususta auringonlaskuun etsin kasvojasi

Hengen vetämänä saavun Sinun armosi piiriin
sydämeni on löytänyt Sinussa toivon, joka pysyy läsnäolossasi, tyytyväisenä, ikuisesti