’Sinä, Jumala, olet ainoa turvani.
Miksi olet hylännyt minut? Miksi minun täytyy kulkea surusta synkkänä, kärsiä vihollisen sortoa?
Lähetä valosi ja totuutesi! Ne johdattakoot minua,
ne viekööt minut pyhälle vuorellesi, sinun asuntoihisi.
Minä tahdon tulla sinun alttarisi eteen, sinun eteesi, Jumala, minun iloni!
Siellä saan ylistää sinua lyyraa soittaen,
Jumala, minun Jumalani!
Miksi olet masentunut, sieluni, miksi olet niin levoton?
Odota Jumalaa! Vielä saan kiittää häntä, Jumalaani, auttajaani.’ (Ps. 43:2–5)
Lähetä Valosi ja Totuutesi – Ensi pyhän psalmiteksti kuvastaa Jeesuksen niitä tuntemuksia, joita hän mahdollisesti koki pääsiäisajan tapahtumien tiivistyessä, hänen jouduttuaan vangituksi, kidutetuksi ja lopulta ristille.
Jeesuksen elämä ei kuitenkaan päättynyt ristille, vaan ylösnousemukseen. Siinä on Pääsiäisen ilosanoma-
Psalmitekstin kaltaisia ajatuksia ja tunteita kokee varmaan moni ukrainalainen tällä hetkellä.
Rakas Jumala, kiitos että Sinä olet turvamme ja auttajamme. Lähetä Valosi tähän maailmaamme. Ole kanssamme, joka hetki, kaikissa tilanteissa.
Ylipapit ja fariseukset kutsuivat neuvoston koolle ja kysyivät siltä: ”Mitä meidän pitäisi tehdä? Se mies tekee paljon tunnustekoja. Jos annamme hänen jatkaa näin, häneen uskovat kohta kaikki, ja silloin roomalaiset tulevat ja ottavat meiltä sekä tämän pyhän paikan että koko kansamme.” Silloin yksi heistä, Kaifas, joka oli sinä vuonna ylipappina, sanoi: ”Te ette ymmärrä yhtään mitään. Ettekö te käsitä, että jos yksi mies kuolee kansan puolesta, se on teille parempi kuin että koko kansa joutuu tuhoon?” Tämä ei ollut hänen oma ajatuksensa, vaan sen vuoden ylipappina hän lausui ennustuksen: Jeesus oli kuoleva kansan puolesta, eikä vain sen kansan puolesta, vaan kootakseen yhteen kaikki hajallaan olevat Jumalan lapset.
Siitä päivästä lähtien neuvoston tavoitteena oli surmata Jeesus. (Joh. 11:47–53)
28.2.2020. Ensi pyhä on kirkkovuoden mukaan – pääsiäistapahtumia lähestyttäessä – ’Kärsimyksen sunnuntai’.
Jeesuksella on jo suuri kannattajajoukko. Hänen opetuksensa ja ihmetekonsa saavat ihmiset ihmettelemään, kuka tämä mies oikein on. Yhä useampi tulee hänen luokseen, haluaa olla hänen lähellään, kuunnella häntä ja olla hänen vaikutuspiirissään, koska he tunnistavat sen hyvän ja taivaallisen, mikä hänestä, hänen sanoistaan ja teoistaan huokuu.
Fariseukset ja ylipapit ovat huolissan ja peloissaan. He huomaavat, että tilanne uhkaa ryöstäytyä käsistä. Se auktoriteetti ja valta, jota he ovat pitäneet itsestään selvänä, uhkaa valua heidän käsistään, ja he alkavat pohtia, miten saisivat vaiennettua tuon heitä henkisesti vahvemman, kypsemmän ja viisaamman miehen.
Ukrainan tilannetta ajatellessa ei vain ensi pyhä, vaan joka päivä on kärsimyksen päivä. Uutisissa nähdyissä haastatteluissa on kuitenkin saatu kuulla ukrainalaisten vahvaa rakkautta maataan kohtaan sekä aivan valtavaa tahtoa ja päättäväisyyttä puolustaa sitä.
En muista ennen noin vahvoja rakkauden ja tahdon ilmaisuja minkään maan kansalaisilta ennen kuulleeni. (Ehkä oman maamme sodanaikoja kokeneet muistavat.)
Hienoa on ollut, kuinka yhtenäisesti ja voimakkaasti muu maailma on sekä sanoin ja teoin reagoinut Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan. Niin valtiotasolla, liike-elämässä kuin kansalaisten piirissä. On osoitettu, että tällaista pahantekoa ei kerta kaikkiaan hyväksytä. Se tuntuu hyvältä. Sellaiselta, että tämän järkyttävän tilanteen keskellä inhimillisyys on päällimmäisenä. Usko hyvään vahvistuu. Tuntuu kuin koko maailman arvoajattelu olisi muuttunut Venäjän hyökkäyksen myötä.
Tämänkaltaista, näin yhtenäistä ja vahvaa myötätuntoa ja -elämistä, joka ulottuu valtiovaltojen päätöksiin saakka, en ole livenä ennen kokenut. Lieneekö historiassakaan ollut ennen vastaavanlaista, näin vahvaa me-henkeä?
On sellainen olo, että tässä ei päättäjilläkään ole enää mielessä pelkästään oman maan turvallisuus ja intressit, vaan että Ukrainan tilanne koskettaa syvästi myös valtaapitävien sydämiä ja oikeudentuntoa.
Nyt jos koskaan tarvitaan myös meidän kaikkien rukouksia. Jokainen rukous on merkityksellinen ja tärkeä! Ystävät ovat lähettäneet viestejä, joissa ukrainalaiset pyytävät meitä kaikkia rukoilemaan heidän ja heidän maansa puolesta.
H’ersonin alueen johtavalta pastorilta/piispalta on tullut vetoomus, joka tässä hieman lyhennettynä:
”Rakkaat ystävät, veljet ja sisaret eri puolilla maailmaamme! Käännymme puoleenne tänä meille pimeänä aikana, jolloin räjähdyksistä mustat pilvet peittävät auringon pääkaupunkimme yllä.
Jo nyt Kiovassa käydään katutaisteluja. Niihin osallistuvat kaikki, jotka kykenevät pitämään asetta kädessään, jopa eläkeläiset, opiskelijat ja koululaiset.
Tuleva yö ja huominen päivä ovat kriittisiä hetkiä. Pelissä on kaikki se, mihin koko sivistynyt maailma on uskonut ja jota on rakentanut tähän asti.
Kyyneleet silmissä pyydämme teitä huolimatta siitä, millä aikavyöhykkeellä te olette: rukoilkaa paastoten tämä koko ”hetki” Jumalaa.
Rukoilkaa Herraa, että Hän varjelisi meidät järjettömiltä sotajoukoilta, jotka haluavat tehdä pilkkaa uskon ja Jumalan totuuden kustannuksella.
Pyydämme teitä välittämään tämän viestin kaikille ystäville, läheisille ja tutuille Euroopassa, Amerikassa ja koko maailmassa!
Rukous on vahvempi kaikkien vahvintakin vihollista! (Rakkaudella ja Herraan luottane, teidän veljenne ja sisarenne Ukrainasta.”
(Suomennos Päivi ja Ari Tabel)
Rukous on vahvempi kaikkien vahvintakin vihollista, toteaa tämä pastori.
Jokainen halukas voi yhtyä hengelliseen ’rukoustaistoon’ (tai miksi sitä nyt haluakaan nimittää) omalla, itselleen luontevalla ja sopivalla tavalla, yksin tai yhdessä läheisten tai ystävien kanssa.
Omin sanoin, tai Isä meidän -.rukouksella, tai vaikka oheisten psalmien sanoin.
Yhdytään rukouksin – Valtion päämiehet ovat osoittaneet valtavaa yhtenäistä tahtoa ja toimineet sen mukaisesti. Tehdään mekin osamme: yhdytään rukoukseen Ukrainan maan ja sen kansalaisten puolesta.
Niin maassa taistelevien kuin sieltä paenneiden puolesta (joista suurin osa naisia ja lapsia).
’Kuule minua, riennä avukseni! Ole minulle kallio, jonka suojaan saan paeta, vuorilinna, johon minut pelastat.’ Psalmi 31:2
Rakas Jumala, kiitos että Sinä olet turvakalliomme, jonka puoleen aina saamme kääntyä, kaikissa tilanteissa. Sinä näet jokaisen lapsesi ja sen, mitä he tällä hetkellä eniten tarvitsevat. Näet kaikki. jotka ovat tällä hetkellä keskellä kärsimystä ja ne, joiden mieltä ja sydäntä painaa huoli, suru ja pelko.
Vala meihin kaikkiin luottamus ja usko Sinun apuusi ja voimaasi.
Anna rakkautesi ja rauhasi laskeutua yllemme, keskuuteemme ja sydämiimme.
Kiitos että olet ukrainalaisten kanssa ja meidän kaikkien kanssa.
Terve Ukraina – Eino Leinon kirjoittama runo v:lta 1917 lauluna
Muut ensi pyhän tekstit: 1. Moos. 22:1–13 ja Hepr. 9:11–15.
ps. 12.3. Etsiessäni ukrainalaisia lauluja löysin yllä olevan ukrainaksi laulettuna:
HUOM. KORJAUS (4.3.): Yllä olevat tekstit, evankeliumiteksti mukaan lukien, ovat Kärsimyksen sunnuntain tekstejä. Tuo pyhä on kuitenkin vasta 5. paastonajan sunnuntaina.
Nyt tulevan. 1. paastonajan su:n tekstit ovat: Ps. 91:1–4, 11–12, 1. Moos. 3: 1–7 (8–19), Hepr. 4:14–16 ja Matt. 4:1–11.