Ajatuksen voima

1.8.2016                                               Valo metsän keskellä

‘Että pitikin mennä sanomaan sillä tavoin!’ ‘Voi että tuli mokattua siinäkin tilanteessa!’  ‘Mistä tuo vanha negatiivinen ajatus taas pompahti esiin?!’ – Tällaisia ajatuksia itseään ja omaa käyttäytymistään alati tarkkaileva pyörittelee mielessään. Itsekritiikki voi olla tosi armotonta.
Joku toinen taas keskittyy antaumuksella muiden ihmisten sanomisiin ja tekemisiin. – Toisten (negat.) arviointi tuntuu niin mielenkiintoiselta ja antoisalta ettei tule huomanneeksi kyseenalaistaa omia asenteitaan, ajatuksiaan ja toimintaansa.

Lukeudutko sinä jompaankumpaan ryhmään? Tai kuulutko niihin autuaisiin, joilla ajatukset ja havainnointi ovat rakkaudellisessa balanssissa niin itsen kuin toisten ihmisten suhteen?
Itse olen kamppaillut liiallisen itsekriittisyyden kanssa niin kauan kuin muistan. Joskus se on noussut enemmän esiin, välillä vaipunut onnellisesti unohduksiin. Mutta mukana se on uskollisesti kulkenut. Se on laittanut opettelemaan armollisuutta itseäni kohtaan.

Henkisyyden asioita opiskellessa itsensä kehittäminen oli yksi keskeisiä juttuja, joten niitä asioita tuli tutkittua aikoinaan, kun etsintä oli kiivainta. Tunneihmisenä halusin oppia hallitsemaan tunteitani.  Nuorempana opiskelin antroposofiaa. Siinä henkisen kehityksen lähtökohta ja alituinen tavoite oli mielen, tunteen ja tahdon (toiminnan) hallinnan harjoittaminen. Pyrkimyksenä oli saavuttaa sellainen tasapaino niiden kesken, ettei yksi niistä pääse hallitsemaan toisia. Tunteiden ei tullut antaa sumentaa kirkasta ajattelua, vaan ajatusten tuli pysyvät puhtaasti ajatuksina ja tunteiden tunteina. Niiden toimiessa hyvinä työtovereina keskenään, se vaikuttaa myönteisesti myös tahtoon (toimimiseen). Ihanteena oli täysi tasapaino näiden välillä ( myös arjen keskellä, ei vain meditaatiossa).

Filosofiaa – Arvostin kovasti kouluaikaisen filosofianopettajani Reijo Wileniuksen  itsenäiseen ajatteluun kannustavaa opetustyyliä. Hänen ansiostaan innostuin erilaisten filosofioiden tutkimisesta. Luin suurella mielenkiinnolla erilaisia olemassaoloon liittyviä ajatuksia. Vaikka eri tavoin asioita lähestyvien, vastakkaisiinkin johtopäätöksiin päätyneitten filosofien pohdintojen ja näkökantojen lukeminen varmaankin avarsi ajattelukenttää, koin ne kuitenkin loppujen lopuksi vain kannoiksi, joista ei virrannut elähdyttävää voimaa kasvuprosessiini.     

Meditaatiota – Antroposofian (josta en löytänyt etsimääni) jälkeen kokeilin ja harjoitin monenlaisia muualta löytyneitä meditaatiotekniikoita. Yksi perusajatus niissä oli, että kun mieli löytää harmonisen tilan, tuo hiljainen levollisuus välittyy tunteisiin, kehoon ja koko olemiseen (ja tietty myös toisinpäin). Ja kyllä, näin se vain oli – meditoidessani nimittäin, ja jonkin aikaa sen jälkeenkin. Kunnes eteen tuli tilanne, joka herätti jonkun vahvan (negat. tai posit.) tunnereaktion, ja taas ihmettelin: minne se ihana, syvä rauha ja tasapainon tila katosi?

Itsetutkiskelu  on ensi pyhän aiheena. Luulen, että jokainen asiaa  vähänkin ajatellessaan tulee tietoiseksi — jollei jo ole – harrastaako sitä sopivassa määrin (ei liiallisesti eikä liian vähän).
Minua kiinnostaa jatkuvasti se, miten ja millaiset ajatukset ja tunteet (minun ja muiden) heijastuvat asenteisiimme, olemiseemme ja toimintaamme. Niillä kun on niin olennainen ja vahva vaikutus elämäämme.

Self help guidet – Viime viikon uutisista: “Yhä useampi suomalainen valitsee hyllystä elämäntaitokirjan eli self help guiden. Oppaiden suosio on kasvanut tasaisesti viime vuosina. Kirjoja kutsutaan sekä elämänhallinta- että elämäntaito-oppaiksi.”

Elämän hallinta – En ole näitä elämäntaitokirjoja selaillut, mutta 90-luvulla luin paljon aihealueeseen kuuluvaa ja sitä sivuavaa kirjallisuutta. Eräästä tapahtumasta, joka liittyi Kristuksen Rakkauden vahvaan kokemiseen, lähti vahva tarve työstää asennoitumistani itseeni. (Kirjoitin siitä joskus aiemmin.) Tiesin kyllä, että Hän rakastaa kaikkia, mutten sittenkään pystynyt uskomaan, että myös minua. Reaktioni/johtopäätelmäni oli: minun täytyy tehdä jotain tälle näin olennaiselle ja merkittävälle ‘ongelmalle’ – eli itselleni! En tuntenut ketään, joka olisi vakuuttanut ettei se noin mene. En tavannut ketään, joka olisi kehottanut lukemaan Hänen  opetuksiaan, tutustumaan Häneen paremmin, ja Rakkauteensa. (Tuo tie antoi odottaa itseään kymmenisen vuotta, enemmänkin.)

Self help ei ulottunut ytimeen – Sen sijaan lähdin siis self help – tielle (kuvaava nimitys muuten asialle tuo self help). Luin monenmoiset kirjat ja kävin kurssit. Muutosta kyllä tapahtui. Mutta paljon siitä, mikä oli sisimmässä kätkössä, jäi kuitenkin hoitamatta. Vaikka elämä tuntui ulkoisesti olevan jotakuinkin hallinnassa, tarvitsin (silloin tietämättäni) jotain, joka on enemmän kuin self help – opetukset. Ja yhä tarvitsen, Häntä joka näkee syvimmälle sisimpääni ja joka siellä vaikuttaa, hoitaa, parantaa.

Korottamista ja alentamistaLuuk. 18: 9-14:
Muutamille, jotka olivat varmoja omasta vanhurskaudestaan ja väheksyivät muita, Jeesus esitti tämän kertomuksen:
”Kaksi miestä meni temppeliin rukoilemaan. Toinen oli fariseus, toinen publikaani. Fariseus asettui paikalleen seisomaan ja rukoili itsekseen: ’Jumala, minä kiitän sinua, etten ole sellainen kuin muut ihmiset, rosvot, huijarit, huorintekijät tai vaikkapa tuo publikaani. Minä paastoan kahdesti viikossa ja maksan kymmenykset kaikesta, siitäkin mitä ostan.’ Publikaani seisoi taempana. Hän ei tohtinut edes kohottaa katsettaan taivasta kohti vaan löi rintaansa ja sanoi: ’Jumala, ole minulle syntiselle armollinen!

Minä sanon teille: hän lähti kotiinsa vanhurskaana, tuo toinen ei. Jokainen, joka itsensä korottaa, alennetaan, mutta joka itsensä alentaa, se korotetaan.”   (Luuk. 18: 9-14)

Mikä asenne? – Jeesus tarjoaa selvää kauraa pureksittavaksi. Millainen on asenteeni itseeni, toisiin ja Jumalaan? Missä määrin minussa vaikuttaa farisealainen ylpeys? Löytyykö yhtään publikaanin nöyryyttä? Milloin korotan itseäni, milloin alennan? Miten se ilmenee? Missä määrin olen siitä tietoinen?

Ajatuksen voima – Koska ajatuksillamme on niin vahva vaikutus siihen, miten asennoidumme elämäämme ja toisiimme, voi kirjoista, jotka selventävät tätä asiaa, olla toki paljonkin apua.

Aivotutkijan näkökulmasta  – Kuutisen vuotta sitten näin ohjelman, jossa haastateltavana oli aivotutkija Caroline Leaf. Hän kertoi tieteellisestä näkökulmasta, miten ajatukset muovaavat aivojamme. Caroline Leaf puhuu myrkyllisistä (toxic) ajatuksista, ja kuinka piintyneitä, näivettäviä ajatuksiaan (ja sitä kautta asenteitaan) voi tietoisesti muuttaa positiivisiksi ( = elämää luoviksi). Aika huikeaa minusta, että löytyy jo tieteellistä näyttöä ajatusten vaikutuksesta aina fyysiseen olemukseemme saakka.
Muutama ystäväni lukee parhaillaan innolla erästä Carolinen Leafin kirjaa. Se sai minutkin kiinnostumaan uudelleen aiheesta.

Self help & Korkeimman voima –  C.L. ei opeta pelkkää self helpiä, sillä hänen opetuksissaan on mukana Luojamme vaikutus ja läsnäolo. Nettisivuiltaan on tilattavissa paketti, joka sisältää kirjat:
Spirit, soul and body, Think & Eat Yourself Smart ja Switch On Your Brain, ilmestynyt suomeksi nimellä Kytke aivosi päälle (Päivä Oy:n kustantamana)
sekä koodit näiden nettiversioon (mikäli oikein tulkitsen merkinnän ‘Online App’) sekä kirjoihin 21 Day Brain Detox ja Perfectly You.
http://drleaf.com/store/books/spirit-soul-body-package/

En yleensä mainosta myytäviä tuotteita blogissani, mutta kun self help -kirjoilla on kova kysyntä, halusin kertoa tästä hyvältä ja asialliselta vaikuttavasta opetuksesta, joka sisältää tieteellisen lähestymistavan lisäksi Kaikkivaltiaan vaikutuksen ja voiman.
Carolinen Leafin opetuksia on myös youtube -videoina.

Jumalan työ meissä – Käänteentekevä juttu omassa elämässäni oli, kun vihdoin (vuosien self help-opiskelujen ja -työskentelyjen jälkeen) olin sisäistänyt totaalisesti, ettei minun tarvitse muuttaa itsessäni mitään ollakseni Kristuksen Rakkauden arvoinen. – Tuo sisäistäminen oli kuitenkin Hänen työtään minussa, ei tulosta yrityksistäni auttaa itse itseäni. Sen tajusin jälkeenpäin.
Viime vuosina olen silloin tällöin (erityisesti hiljaisuuden retriiteissä) havahtunut huomaamaan, että jokin minussa on muuttunut.

Eräässä retriitissä joku aika sitten havaitsin, kuinka tietyntyyppinen raamatuntekstin mietiskely ei enää herättänyt samanlaista reaktiota kuin ennen. (Hiljaisuuden retriiteissä koen asiat intensiivisemmin kuin yleensä.) Jotain oli tapahtunut sisimmässäni. Jumala oli hoitanut – huomaamattani – erästä haavaa, joka vaikutti asennoitumis- ja reagointitapaani. Se oli ihmeellinen kokemus: todellako, enkö enää reagoi sieltä haavasta käsin? Onko tämä pysyvää vai ohimenevää? – Oli miten oli, Luojani on tehnyt minussa syvällä/syvälle vaikuttavaa muutostyötään asiassa, jonka juurta en ollut aiemmin oivaltanut.

Jumala auttaa – Siinä, minne self help – opiskelu ja harjoitteet eivät yllä, Hän tulee apuun. Uskon, että Hän on kyllä mukana myös omissa yrityksissämme, mutta missä emme itse voi, Hän voi. Hän haluaa auttaa ja tukea meitä, kokonaisvaltaisesti, sillä Hän rakastaa meitä. Ja toivoo, että me, Hänen rakkaat lapsensa, tulisimme enemmän ja enemmän Kristuksen kaltaisiksi ajatuksissamme, asenteissamme, tunteissamme ja teoissamme.    

Kristuksen mieli – Jumala haluaa opettaa meille Kristuksen kaltaista ajattelua.
Paavali kirjoittaa korinttilaisille, että hengellinen ihminen pystyy tutkimaan kaikkea, mutta häntä itseään ei kukaan voi tutkia (!.Kor.2:15).  – Jumala kuitenkin voi. Hän näkee sinnekin, minne oma mielemme ei löydä.  

Paavali jatkaa: ‘Mutta meillä on Kristuksen mieli.’ (1. Kor. 2:16) – Rohkaiseva lause. Meilläkin on siis toivoa.
Kristus, anna Sinun Mielesi muokata meitä. Anna sen vaikuttaa tapaamme ajatella, tuntea ja toimia. Auta meitä kasvamaan kaltaisuuteesi.   

The Mind of Christ – Jody Mcbrayer

“…kohdella toisia aidolla kunnioituksella.. ajatella ja valita, etsiä/nähdä kaikkein parasta
elää siten ei ole vähempää että omaa Kristuksen mielen…
sydämeni on täysi… sydämeni toive on tuottaa iloa Herralle
Isän sydän tulee aina ohjaamaan elämääni, kun minulla on Kristuksen mieli
ylistää silloin kun tarve on suurin… uhrata  katumatta…
elää näin ei ole vähempää kuin että omaa Kristuksen mielen”

Muut tekstit: Ps. 51: 6-14, Sananl. 28: 13-14. 5. Moos. 9: 1-6 ja Room. 3: 21-28 (29-31).

Ps. Kirjoitettuani tämän bloggauksen (kertokaa, jos blogikirjoitus -sanalle on käytössä jokin nimilyhenne) ajattelin, että täytyy kyllä katsella edes yksi Caroline Leafin opetusvideo ennen kuin niitä voin mainostaa. Otin korjausta vaativan nojatuolinpäällisen, neulan ja lankaa ja klikkasin ekan youtube-sivuilta löytyneen videon päälle: https://www.youtube.com/watch?v=ZczIP_79jXs

Tuttua juttua new age -ajoilta (kuten C.L. itsekin toteaa). Erona kuitenkin se, että new age-opetuksissa (jota nyk. nimitetään mm. uushenkisyydeksi) ei annettu Korkeimman vaikutukselle sellaista sijaa kuin C.L:n opetuksessa. – Mietin (hymyillen, en itseäni syyllistäen) olisinko paremmassa kunnossa, jos olisin laittanut käytäntöön silloin aikoinaan oppimiani asioita. (C.L. puhuu ajatustemme vaikutuksesta kehoomme.)  – C.L  haluaa sisällyttää mahd. paljon infoa puheeseensa, siksi puhuu nopeasti ja tauotta. Muitta on erittäin selkeää englantia.

(Yhtä selkeää ei ollut minun korviini yllä olevan musiikkivideon laulu, kuten näkyy  puuttellisesta suomennoksesta. 🙂 )