Egyptistä – Jumalan johdatusta

3.8.2015                                      Jerusalem     Egyptissä ottamiani kuvia minulla ei ole digimuodossa. Tässä sen sijaan kuva Pyhän Haudan kirkon (Holy Sepulchre) sivuovesta Jerusalemissa.

Empien – Silloin tällöin (kuten nytkin) mietin, millaisia asioita ei kannattaisi kirjoitella blogiin, vaan olisi parempi pitää itsellään, t. ehkä jutella niistä vain lähimpien ystävien kanssa. Sitten muistan papin, joka totesi minulle, että hän on jo sen ikäinen, että uskaltaa olla oma itsensä. Eli ettei anna toisten ihmisten mielipiteiden määritellä sitä, miten toimii; näin asian ymmärsin. (Jo se, että hän on Societas Jesu’n jäsen, kertoo, Kenelle hän on antanut elämänsä ja Kenen johdatusta hän elämässään etsii.) – Sitä minäkin haluan oppia. Joten – vähän empien tosin – painan tälle blogipäivitykselle ‘julkaise’ – nappia. En Egyptiin lähdön vaan siellä kokemani vuoksi. Kokemukset ovat aina niin kovin henkilökohtaisia asioita. Kuitenkin tunsin että minun tuli tämä kirjoittaa.

Johdatin – ”Kuule, kansani, minä varoitan sinua. Kunpa kuulisit minua, Israel! Muuta jumalaa sinulla ei saa olla, vierasta jumalaa älä kumarra. Minä olen Herra, sinun Jumalasi. Minä johdatin sinut pois Egyptin maasta.
Avaa suusi, niin minä annan mitä tarvitset.
Mutta kansani ei kuullut minun ääntäni, Israel ei halunnut totella. Siksi minä hylkäsin sen, jätin sen paatuneen sydämensä valtaan, kulkemaan oman ymmärryksensä varassa. Kunpa kansani vihdoin kuulisi minua, kunpa Israel kulkisi minun teitäni! Minä nujertaisin heti sen viholliset, kohottaisin käteni sen ahdistajia vastaan.”
Ne, jotka vihaavat Herraa, joutuvat matelemaan hänen edessään, ja heidän alennuksensa kestää ikuisesti. Mutta Israelia hän ruokkii parhaalla vehnällä, hän vuodattaa sille kalliosta hunajaa. (Ps. 81: 9-17)

2 lausetta kiinnitti huomioni: ”Vierasta jumalaa älä kumarra” ja ”Minä johdatin sinut pois Egyptin maasta.”
Egyptiin  – 2000-luvun alussa halusin käydä Egyptissä. Sen historiasta erityisesti faarao Ekhnaton kiinnosti minua. Minuun teki vaikutuksen se, että hän johti kansansa pois monien jumalien palvonnasta. Jumalan, yhden ja ainoan, valoa ja voimaa ilmensi auringon säteily, hän uskoi ja opetti. Jumalan symbolina kuvattiin Ekhnatonin ajan taiteessa auringosta tulevia säteitä (kun aiemmin eri jumalia oli kuvattu eläinpäisillä ihmishahmoilla).
Tämä faarao arvosti erityisen paljon taiteita. Hän vastusti sotia ja halusi purkaa hierarkioiden rakenteita. Hän halusi elää lähellä kansaansa, ei sen yläpuolella. Valtaa korostava mahtipontisuus kaikissa ilmenemismuodoissaan muuttui inhimillisyydeksi ja ihmisläheiseksi tasa-arvoisuudeksi koko hänen hallintokautensa ajaksi.
Ekhnaton ei kuitenkaan ollut Egyptiin lähtöni päämotiivi, vaan halu käydä nk. Suuressa pyramidissa.

Lentokentällä tuumin, kukakohan tällä matkalla toimisi oppaanani. En olisi varmaan enempää voinut ällistyä, kun koin Jeesuksen tulevan näyssä eteeni ja sanovan, että hän tulisi pitämään huolen siitä, etten joudu siellä vääränlaisten energioiden kanssa tekemisiin. En sitten mitenkään osannut sijoittaa Jeesusta Egyptiin ja tuolle matkalle! Ehkä sen vuoksi olin pian (niin uskomattomalta ja kiittämättömältä kuin se voikin kuulostaa) unohtanut tuon lentokentällä koetun. Innostus ja mielenkiinto edessä olevaa reissua kohtaan veivät ajatukset muualle. Tai ehkä sekin, etten osannut tai halunnut ajatella voivani joutua alttiiksi jonkinlaisille väärille energioille. 
Suuri pyramidi – Pieni 6 h:n ryhmämme tutustui ensin Luxoriin, ja sieltä siirryimme Kairoon. Gizassa sijaitseva Kheopsin rakennuttama pyramidi kiinnosti minua aivan erityisesti ja odotin innolla pääseväni siellä olevaan kuninkaankammioon. Olin lukenut, että siellä oleva sarkofagi (Kheopsin hauta-arkku) toimi muinoin vihkimyspaikkana, ja että vielä nykyäänkin siellä saattaisi saada jonkinlaisen vihkimyksen nykyversiona.
Kuninkaan kammio Pyramidin sisällä kapusimme kapeaa käytävää pitkin kuninkaankammioon. Katseeni nauliintui sarkofagiin. Olin vakaasti päättänyt, että välittämättä vartijasta ja muista huoneessa olijoista menisin makaamaan sarkofagiin nähdäkseni tapahtuisiko mitään. Tämän olin suunnitellut jo ennen matkalle lähtöä.
SarkofagiTuossa kivinen arkku siis nyt oli, edessäni! Lähestyin päättäväisesti sarkofagia, kun yhtäkkiä sen ja minun väliin ilmestyi kirkas ‘valoseinä’, jonka läpi en voinut astua. Samalla koin valtavan pyhyyden läsnäolon.  Tajuntaani iski selkeänä ajatus/tieto/tunne, etten saa edes koskettaa sarkofagia. Tunnistin Kristuksen tuon läpipääsemättömän valon keskeltä. Hän pyysi minua katselemaan (sieluni silmin) itseään ristillä. Uh, voi ei!!!  Kammoksuin tuolloin ajatustakin Jeesuksesta ristillä! Mutta yritin tehdä työtä käskettyä. Sitten Hän  pyysi minua katsomaan ristiä uudelleen ja näkemään, kuinka Hän ei enää ole ristillä, vaan että Hän on elävä. Hän toivoi minun päästävän irti ristiinnaulitsemistraumastani. – Jälkeenpäin tulin ajatelleeksi, että koko tuona aikana en havainnut ketään enkä mitään muuta ympärilläni; oli kuin siinä olisi ollut pelkästään Hän sen valon ympäröimänä ja minä.
Poistuin tuosta kammiosta aika lailla hämmentyneenä. Pyramidissa käynti ei ollut sujunut lainkaan omien suunnitelmieni mukaan. (Onnekseni, siitä olen näin jälkeen päin aika lailla vakuuttunut.)

Mikä päivä – – Vasta Suomeen palattuamme tajusin, että tuo päivää oli pääsiäislauantai, päivä, jolloin kristikunta muistaa Jeesusta, joka oli otettu ristiltä ja haudattu kallioon louhittuun hautaan. – Egyptissä ei Pääsiäinen ollut millään lailla esillä, ja tuohon aikaan suhteeni tähän juhlaan liittyi lähinnä siihen, miten vietin sitä lasten kanssa. Niinpä olin tuolla reissulla täysin unohtanut koko Pääsiäisen!

Kristus puuttui peliin – Näin jälkeenpäin minua ihmetyttää, että Jeesus näki niin tärkeäksi sen, etten edes koskisi sarkofagiin. En tiedä, millainen vaikutus sillä olisi ollut, enkä edes haluaisi tietää. Mutta se koskettaa minua vieläkin, että Hän  katsoi asian sen verran olennaiseksi, että puuttui siihen noinkin vahvalla tavalla.
Vieraita jumalia? Lähtiessäni tuolle matkalle en ajatellut että olisin ’kumarrellut vierasta jumalaa’. Nyt näen asian toisessa valossa.  Olin lähtenyt etsimään vihkimystä toisia jumalia palvoneen kuninkaan kammiosta. Lähdin reissuun ihan itsekkäistä syistä: löytääkseni jotain sellaista, mikä veisi minua eteenpäin henkisellä kehitystielläni. – Jumala sen sijaan etsi minua tarjotakseen jotain paljon merkityksellisempää: yhteyttä kanssaan. ( Vaikken sitä silloin vielä oikein ymmärtänytkään.)

Maailman Valo ei ollut vielä inkarnoitunut Maan päälle Ekhenatonin etsiessä yhteyttä Häneen. Niinpä hän esitti tuon yhteyden symbolisesti auringon säteinä. Kristus, Taivaan Kuningas, haluaa johdattaa tuohon yhteyteen. Taivaallinen Isämme haluaa suojella sellaisilta vaikutuksilta, jotka eivät ole meille hyväksi.  Hän niin kovasti haluaa osoittaa meille Huolenpitoaan ja Rakkauttaan. Ja ihmeen paljon kärsivällisyyttä Häneltä löytyy (vaikka voin kyllä kuvitella Hänen meikäläisen kohdalla huokailleen monet kerrat että hohhoijaa!). 🙂 

Great and Mighty King – Elevation Worship

“Rakkautesi on pelastanut meidät
risti vapauttanut sydämemme pelosta

tässä on toivomme
Sinä tulit valmistamaan tien
Jeesus tulit herättämään kuolleet eloon

suuri ja voimallinen Kuningas, hallitset majesteettina
laulamme valtaistuimesi edessä

ikuisesti kumarramme yhdessä taivaan kanssa
ja laulamme Pyhä, pyhä

tuomme sydämemme ylösnousseen Herran eteen
Jeesus, joka pelastaa, olkoon korotettu
loisteesi täyttää tämän paikan
ylistämme lakkaamatta halleluja”

Muut tekstit: 1. Moos. 18: 20-32, Hepr. 3: 15-19 ja Matt. 11: 20-24