Jeesus, parantajamme

23.8.2024.  Ah ihanuutta, kun näin pitkään, ihan yhtäjaksoisesti, ollaan saatu nauttia lämpimistä kesäsäistä. Kiitän onnellisena jokaisesta päivästä. Nivelenikin kiittävät, ne kun toimivat paljon paremmin kun on lämmintä, kuten koko kroppa. – Miten iso merkitys sillä onkaan koko olemukselle! 🔅

Mielessä ovat kuitenkin myös ne monet, kaikenikäiset, erilaisissa elämäntilanteissa olevat, jotka eivät tunne oloaan niin hyväksi, ja Jotka koettavat jaksaa selvitä masennuksen, huolten, pettymysten, pelkojen, kipujen, sairauksien tai surun kanssa.

Viimelauantaisessa lapsenlapseni konfirmaatiomessussa rippikoululaiset lauloivat Juha Tapion laulun ‘Rakastettu’. Siinä toistuivat rohkaisevat sanat:
“Älä pelkää, älä pelkää, sinä et pääse putoamaanRakastettu on oikea nimesi ja tulee nimenäsi olemaan”

Tuohon tapaan uskon myös Parantajamme, ylösnousseen Kristuksen, haluavan meitä rohkaista vaikeuksien keskellä. Hänen Rakkautensa ja huolenpitonsa on vahvaa. – Kannattaa kääntyä Hänen puoleensa, olipa tilanne millainen tahansa, ja kertoa Hänelle huolensa. Hän haluaa auttaa, tuoda lohdutusta, hoitaa haavojamme ja johdattaa näkemään sen hyvän, mikä on nyt ja luottamaan siihen hyvään, joka on edessäpäin.   

💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛

Herra, minun Jumalani, sinua minä huusin avuksi, ja sinä teit minut terveeksi.
Herra, sinä pelastit minut tuonelasta. Hautaan vaipuvien joukosta sinä toit minut takaisin elämään.
Laulakaa Herralle, te Herran palvelijat, ylistäkää hänen pyhää nimeään!
Hänen vihansa kestää vain hetken, hänen hyvyytensä läpi elämän.
Illalla on vieraana itku mutta aamulla ilo.
Sinä muutit itkuvirteni karkeloksi, riisuit yltäni suruvaatteen ja puit minut ilon pukuun.
Siksi minä laulan sinulle kiitoslaulun, laulan koko sydämestäni enkä vaikene.
Herra, minun Jumalani, sinua minä ylistän nyt ja aina.
Ps. 30:3–6, 12–13

Onnellinen se, jonka auttaja on Jaakobin Jumala, onnellinen se, joka turvaa Herraan, Jumalaansa.
Herra on tehnyt taivaan ja maan ja meren ja kaiken mitä niissä on.
Herra on iäti uskollinen. Herra hankkii oikeutta sorretuille, nälkäisille hän antaa leipää.
Herra päästää vangitut kahleista, hän antaa sokeille näön ja nostaa maahan painetut jaloilleen.
Herra rakastaa oikeamielisiä, ja suojelee muukalaisia.
Hän tukee leskiä ja orpoja, mutta jumalattomien tien hän tekee mutkaiseksi.  
Herra hallitsee ikuisesti. Hän on sinun Jumalasi, Siion, polvesta polveen. Halleluja!
Ps. 146:5–10

Pietari ja Johannes menivät temppeliin. Oli rukoushetken aika, yhdeksäs tunti. Silloin sinne kannettiin miestä, joka oli ollut rampa syntymästään saakka. Hänet pantiin joka päivä temppelin niin sanotulle Kauniilleportille, jotta hän voisi kerjätä temppeliin meneviltä. Kun mies näki Pietarin ja Johanneksen menossa temppeliin, hän pyysi heiltä almua. Pietari loi katseensa häneen, samoin Johannes, ja Pietari sanoi: ”Katso meihin.” Mies katsoi tarkkaavasti odottaen saavansa heiltä jotakin. Mutta Pietari sanoi: ”Hopeaa ja kultaa minulla ei ole, mutta mitä minulla on, sitä minä sinulle annan. Jeesuksen Kristuksen, Nasaretilaisen, nimessä: nouse ja kävele.” Hän tarttui miestä oikeasta kädestä ja auttoi hänet ylös, ja siinä samassa mies sai voimaa jalkoihinsa ja nilkkoihinsa. Hän hypähti pystyyn, seisoi jalkojensa varassa ja käveli, ja hän tuli heidän kanssaan temppeliin, hyppeli kulkiessaan ja ylisti Jumalaa. Kaikki näkivät, kuinka hän käveli ja ylisti Jumalaa. He tunsivat hänet samaksi mieheksi, joka oli istunut Kauniillaportilla kerjäämässä, ja olivat hämmästyksestä suunniltaan sen johdosta, mitä hänelle oli tapahtunut.  Ap. t. 3:1–10

Jeesus näki tien sivussa miehen, joka oli syntymästään saakka ollut sokea. Opetuslapset kysyivät häneltä: ”Rabbi, kuka on tehnyt sen synnin, jonka vuoksi hän on syntynyt sokeana? Hän itsekö vai hänen vanhempansa?” Jeesus vastasi: ”Ei hän eivätkä hänen vanhempansa. Niin on tapahtunut, jotta Jumalan teot tulisivat hänessä julki. Nyt, kun vielä on päivä, meidän on tehtävä niitä tekoja, joita lähettäjäni meiltä odottaa. Tulee yö, eikä silloin kukaan kykene tekemään työtä. Niin kauan kuin olen maailmassa, minä olen maailman valo.” Näin sanottuaan Jeesus sylkäisi maahan, teki syljestä tahnaa, siveli sitä miehen silmiin ja sanoi: ”Mene Siloan altaalle ja peseydy.” – Altaan nimi merkitsee: lähetetty. – Mies meni, peseytyi ja palasi näkevänä.
    Jeesus sanoi: ”Minä olen tullut tähän maailmaan pannakseni toimeen tuomion: sokeat saavat näkönsä ja näkevistä tulee sokeita.” Muutamat fariseukset, jotka olivat siinä lähellä, kysyivät tämän kuullessaan: ”Et kai tarkoita, että mekin olemme sokeita?” Jeesus vastasi: ”Jos olisitte sokeita, teitä ei syytettäisi synnistä, mutta te väitätte näkevänne, ja sen tähden synti pysyy teissä.”  Joh. 9:1–7, 39–41

Lähettäjän tahto – Jeesus osoitti sekä opetuksin että käytännön toimin, kuinka hän tekee  sitä, mitä hänen Lähettäjänsä, taivaan Isä, odottaa hänen tekevän.
“Enhän minä ole tullut taivaasta tekemään oman tahtoni mukaan, vaan täyttämään lähettäjäni tahdon. (Joh.6:38)

Taivaan Isän tahto oli, että Kristus syntyy maan päälle ja elää täällä ihmiselämän, jotta ihmiset voisivaat tulla tuntemaan taivaallisen Valon kirkkauden ja voiman.
Lukemattomat ihmiset Galilean seuduilla, ja Juudeassakin, huomasivat kyllä, että Jeesus ei ollut kuka vaan rabbi, vaan hänen olemuksestaan säteili aivan erityistä, ihmeellistä voimaa.
Jotkut tunnistivat hänessä Kristuksen, odotetun Messiaan.

Joukossa oli aina myös niitä, jotka seurasivat Jeesuksen toimintaa niin kriittisellä mielellä, etteivät havainneet hänessä ja hänen toiminnassaan muuta kuin sellaisia asioita, joissa he näkivät jotain moitittavaa. Miten he olisivatkaan voineet huomata, että Jeesus opetti ja toimi  taivaallisen Isänsä tahdon mukaan?   

Maailman Valo – “Niin kauan kuin olen maailmassa, minä olen maailman valo.” – Miten paikalla olleet mahtoivat ymmärtää sen? Jäikö osa pohtimaan ja ihmettelemään, voisiko tuo mies, joka puhuu meille, todella olla taivaasta lähetetty, tuomaan Valon koko maailmaan?
Vai sivuutettiinko koko asia sen vuoksi, että se vain ylitti inhimillisen ymmärryksen? 

Nuo fariseukset, joita Jeesus kutsui sokeiksi, taisivat kuulua siihen joukkoon, joka kuulusteli miestä, jonka Jeesus oli parantanut. Nämä eivät uskoneet, että tämä mies oli ollut syntymästään saakka ollut sokea. He eivät myöskään uskoneet, että Jeesus voisi olla Jumalan mies, koska hän paransi sapattina rikkoen näin sapattikäskyä. (Johannes kuvaa tätä 9. luvun jakeissa 13-34)

Kirkkovuosikalenterissa todetaan, että ‘Ihminen on kutsuttu ylistämään Jumalan nimeä. Synti estää meitä tekemästä näin, mutta Jeesus voi antaa meille näkevät silmät, kuulevat korvat ja Jumalan tekoja ylistävän kielen.’

Jeesus kuuli, että fariseukset olivat ajaneet näkönsä saaneen miehen tiehensä kuulusteltuaan häntä. Jeesus kysyi mieheltä: “Uskotko Ihmisen Poikaan?”
Mies pyysi Jeesusta sanomaan, kuka hän on: “Sano, jotta voisin uskoa.”
Jeesus sanoi: “Sinä olet nähnyt hänet. Hän on tässä ja puhuu kanssasi.”
“Minä uskon, Herra”,
mies sanoi ja lankesi maahan hänen eteensä.

Tuo mies uskoi, että Jeesus on Jumalan Poika. Jeesus oli avannut hänen silmänsä, niin että tämä pystyi nyt näkemään sekä fyysisen maailman että tunnistamaan myös hengellisen todellisuuden. Kun on saanut nähdä ja kokea, kuinka Jumala parantaa, on helppo uskoa.

Haastavampaa on uskoa Jeesuksen parantavaan voimaan, jollei ole saanut sitä nähdä tai kokea. Jumala kutsuu meitä kuitenkin uskomaan ja luottamaan, vaikkemme olisi tiedostaneetkaan Hänen läsnäoloaan, johdatustaan, vaikutustaan, huolenpitoaan ja varjeluaan omassa tai lähimmäistemme elämässä. 

Rohkaisevaa on tietää, että Kristus haluaa auttaa meitä tässäkin asiassa. Hän haluaa, että silmämme avautuisivat näkemään sellaisia asioita, joita Hän haluaa meille näyttää. Hän haluaa avata korvamme kuulemaan ja mielemme ymmärtämään taivaallisen ulottuvuuden asioita. Sellaisia taivaallisissa itsestään selviä, mutta omasta mielestä ehkä vielä liian merkillisiä. 

Kiitos Kristus, että olet kanssamme. Kiitos, että olet maailman Valo. Valaise meidät, läheisemme ja lähimmäisemme, kaikissa maissa ja kansakunnissa, koko maailmassa. Valaise sydämemme ja mielemme ja koko olemuksemme Kirkkaudellasi.
Siunaa meitä Rauhallasi ja Rakkaudellasi. Kiitos, että olet Parantajamme. 

 🙏💛🙏💛🙏💛🙏💛🙏💛🙏💛🙏💛