Etsikkoaikoja

10.8.2024. Sateen raikastama, lämmin ja tyyni kesäpäivä – en muista milloin olisin näin pitkään yhtäjaksoisesti saanut nauttia kesän lämmöstä. Kun ilma tuntuu iholla silkinpehmeältä, se tuo hyvän olon koko olemukseen. – Tämän olon haluan tallentaa oikein vahvasti kehomuistiini ja siitä ammentaa aina tarvittaessa!  🔅

Vaikka onhan olemassa vielä vahvempi asia, josta ammentaa hyvää oloa, vuoden jokaisen a päivänä. Tila, johon voi palata aina, yhä uudestaan. Tila, jossa uudistua, virkistyä, saada inspiraatiota ja tuntea syvää rauhaa ja pyhyyttä: Jumalan läsnäolo. Paras paikka, jossa hiljentyä ja jossa saa olla vaan, Rakkauden ja Rauhan ympäröimänä ja täyttämänä.   

Tuo tila ei ole riippuvainen siitä, missä on fyysisesti, kotona, puistossa, ulkona luonnossa,  rannalla, metsässä, kirkossa tai missä muualla tahansa. Asiaa auttaa kuitenkin, kun löytää  paikan, jossa mieli rauhoittuu ja koko olemuksellaan voi keskittyä Pyhän läsnäoloon.      

(Temppeliaukion kirkossa napsimiani kuvia kun vielä riittää, niin vielä vaan laitan niitä.  tähänkin. 🙂 )

Kirkkovuosikalenterista:
Jumalan oman kansan historia osoittaa, että elämässä on aikoja, jolloin ihminen ja ihmisyhteisöt erityisesti joutuvat ratkaisujen ja valintojen eteen. Omiin kykyihin, ihmisviisauteen ja omaan erikoisasemaan luottaminen estävät usein näissä tilanteissa kuulemasta Jumalan ääntä ja noudattamasta hänen kutsuaan. Etsikkoaikaan pätee sana: ”Jos te tänä päivänä kuulette hänen äänensä, älkää paaduttako sydäntänne” (Hepr. 3:15).

”Kuule, kansani, minä varoitan sinua. Kunpa kuulisit minua, Israel!
Muuta jumalaa sinulla ei saa olla, vierasta jumalaa älä kumarra.
Minä olen Herra, sinun Jumalasi. Minä johdatin sinut pois Egyptin maasta.
Avaa suusi, niin minä annan mitä tarvitset.
”Mutta kansani ei kuullut minun ääntäni, Israel ei halunnut totella.
Siksi minä hylkäsin sen, jätin sen paatuneen sydämensä valtaan, kulkemaan oman ymmärryksensä varassa. Kunpa kansani vihdoin kuulisi minua, kunpa Israel kulkisi minun teitäni!
Minä nujertaisin heti sen viholliset, kohottaisin käteni sen ahdistajia vastaan.”
Ne, jotka vihaavat Herraa, joutuvat matelemaan hänen edessään, ja heidän alennuksensa kestää ikuisesti. Mutta Israelia hän ruokkii parhaalla vehnällä, hän vuodattaa sille kalliosta hunajaa.
Ps. 81:9–17

Herra sanoi Abrahamille:
    ”Valitushuuto Sodoman ja Gomorran asukkaiden takia on suuri ja heidän syntinsä on hyvin raskas. Siksi minä aion mennä sinne katsomaan, ovatko he todella tehneet kaiken sen pahan, mistä valitetaan. Minä haluan saada siitä selvän.”
    Miehet lähtivät kulkemaan Sodomaan päin, mutta Herra jäi vielä puhumaan Abrahamin kanssa. Abraham astui lähemmäksi ja kysyi: ”Aiotko sinä tuhota vanhurskaan yhdessä jumalattoman kanssa? Ehkä kaupungissa on viisikymmentä hurskasta. Tuhoaisitko sen silloinkin? Etkö armahtaisi tuota paikkaa niiden viidenkymmenen oikeamielisen vuoksi, jotka siellä asuvat? On mahdotonta, että surmaisit syyttömät yhdessä syyllisten kanssa ja että syyttömien kävisi samoin kuin syyllisten. Ethän voi tehdä niin! Eikö koko maailman tuomari tuomitsisi oikein?” Herra sanoi: ”Jos löydän Sodomasta viisikymmentä hurskasta, niin heidän tähtensä minä säästän koko kaupungin.”
    Abraham vastasi: ”Minä olen rohjennut puhua sinulle, Herra, vaikka olenkin vain tomua ja tuhkaa. Entä jos niistä viidestäkymmenestä puuttuu viisi? Hävittäisitkö viiden vuoksi koko kaupungin?” Herra vastasi: ”En hävitä, jos löydän sieltä neljäkymmentäviisi.” Abraham kysyi vielä: ”Entä jos siellä on neljäkymmentä?” Herra sanoi: ”Niiden neljänkymmenen takia minä säästän sen.” Abraham sanoi: ”Älä suutu, Herra, vaikka puhunkin vielä. Entä jos siellä on kolmekymmentä?” Herra vastasi: ”En hävitä sitä, jos löydän sieltä kolmekymmentä.” Mutta Abraham sanoi: ”Saanko vielä puhua sinulle, Herra? Entä jos sieltä löytyy vain kaksikymmentä?” Herra sanoi: ”Niiden kahdenkymmenen takia jätän sen hävittämättä.” Mutta Abraham sanoi: ”Älä suutu, Herra, vaikka puhun vielä tämän kerran. Entä jos sieltä löytyy kymmenen?” Herra sanoi: ”Niiden kymmenen takia jätän sen hävittämättä.”
1. Moos. 18:20–32 Kirjoituksissa sanotaan:
– Jos te tänä päivänä kuulette hänen äänensä,  älkää paaduttako sydäntänne niin kuin silloin, kun nousitte kapinaan.
Ketkä tekivät näin: kuulivat mutta nousivat kapinaan? Kaikki ne, jotka Mooseksen johtamina olivat lähteneet pois Egyptistä. Keille Jumala oli vihoissaan neljäkymmentä vuotta? Niille, jotka lankesivat syntiin ja joiden ruumiit sitten jäivät autiomaahan. Keille hän vannoi, etteivät he pääse hänen lepopaikkaansa? Niille, jotka eivät totelleet. Huomaamme näin, että perillepääsyn esti epäusko.  Hepr. 3:15–19

Kirjoituksissa sanotaan:
– Jos te tänä päivänä kuulette hänen äänensä,  älkää paaduttako sydäntänne niin kuin silloin, kun nousitte kapinaan.
Ketkä tekivät näin: kuulivat mutta nousivat kapinaan? Kaikki ne, jotka Mooseksen johtamina olivat lähteneet pois Egyptistä. Keille Jumala oli vihoissaan neljäkymmentä vuotta? Niille, jotka lankesivat syntiin ja joiden ruumiit sitten jäivät autiomaahan. Keille hän vannoi, etteivät he pääse hänen lepopaikkaansa? Niille, jotka eivät totelleet. Huomaamme näin, että perillepääsyn esti epäusko.  Hepr. 3:15–19

Jeesus alkoi soimata niitä kaupunkeja, joissa hän oli useimmat voimatekonsa tehnyt, siitä etteivät ne olleet tehneet parannusta:
    ”Voi sinua, Korasin! Voi sinua, Betsaida! Jos teidän kaduillanne tehdyt voimateot olisi tehty Tyroksessa tai Sidonissa, niiden asukkaat olisivat jo aikoja sitten verhoutuneet säkkiin ja tuhkaan ja kääntyneet. Minä sanon teille: Tyros ja Sidon pääsevät tuomiopäivänä vähemmällä kuin te.
    Entä sinä, Kapernaum, korotetaanko sinut muka taivaaseen? Alas sinut syöstään, alas tuonelaan saakka! Jos sinun kaduillasi tehdyt voimateot olisi tehty Sodomassa, se olisi pystyssä vielä tänäkin päivänä. Minä sanon: Sodoman maa pääsee tuomiopäivänä vähemmällä kuin sinä.”
Matt. 11:20–24

Tiukkojasanoja Jeesuksen suusta on Matteus kirjannut evankeliumiin. Heräsi tarve katsoa, mikä  oli saanut Jeesuksen lausumaan noin tuimia asioita Korasinista, Betsaidasta sekä Kapernaumista, jossa hän majaili Pietarin kodissa Galilean alueella toimiessaan. 

Jeesus lähetti opetuslapset matkaan sanoen, että taloon, jossa heidät otetaan hyvin vastaan, tulkoon se rauha, jota he kantavat mukanaan. “Jos teitä jossakin talossa tai kaupungissa ei oteta vastaan eikä teidän sanojanne kuunnella, lähtekää sieltä ja pudistakaa pöly jaloistanne.” (Matt.10:14)

Lampaat susien keskelle – “Katso, minä lähetän teidät niin kuin lampaat susien keskelle”. Jeesus sanoo. Ja sitten seuraa samankaltainen viittaus muinaisiin kaupunkeihin kuin yllä olevassa evankeliumitekstissä.
Jeesus kertoi opetuslapsilleen etukäteen, miten heitä tultaisiin vainoamaan ja kohtelemaan kaltoin, ja miten he joutuisivat kärsimään hänen nimensä vuoksi. Mutta hän myös kertoi, ettei heidän tarvitsisi yrittää selvitä omin voimin, vaan Pyhä Henki antaisi heille oikeat sanat.
“Joka ottaa vastaan teidät, ottaa vastaan minut, ja joka ottaa minut vastaan, ottaa vastaan sen, joka on minut lähettänyt.” (Matt.10:40)

Annettuaan ohjeet 12 opetuslapselleen, Kun Jeesus jatkoi matkaa toisiin kaupunkeihin, hänen luokseen tuli vankilassa viruvan Johannes Kastajan seuraajia. Jeesus alkoi puhua kansalle Johannes Kastajasta: “Hän on se, josta on kirjoitettu: — Minä lähetän sanansaattajani sinun edelläsi, hän raivaa sinulle tien.”  (Matt.11:10)

Johannes Kastajan ja opetuslastensa tulevaa kohtaloa ajatellessaan Jeesus purki turhautumistaan jatkaen: “Mihin minä vertaisin tätä sukupolvea? Se on kuin torilla istuvat lapset, jotka huutavat toisilleen: ‘Me soitimme teille huilua, mutta te ette tanssineet, me pidimme valittajaisia, mutta te ette itkeneet mukana.’  Johannes tuli, hän ei syö eikä juo, ja ihmiset sanovat: ‘Hänessä on paha henki.’ Ihmisen Poika tuli, hän syö ja juo, ja ihmiset sanovat: ‘Mikä syömäri ja juomari, publikaanien ja muiden syntisten ystävä!’ Mutta Viisauden teoista Viisaus tunnetaan!” (Matt.11:16-19)

Yllä olevat kohdat auttoivat minua ymmärtämään evankeliumitekstin Jeesuksen sanoja, jotka hän suuntasi Galilean seudun kaupunkien asukkaille. He olivat omin silmin nähneet Jumalan ihmeitä: sokeat olivat saaneet näkönsä, halvaantuneet parantuneet, Jeesus oli ruokkinut tuhansia muutaman leivän ja kalan lisääntymisihmeen kautta jne. Tämä ei kuitenkaan ollut  juurikaan vaikuttanut heidän uskoonsa tai tapaansa elää. 

Kristus, miten monin tavoin mahdatkaan kutsua meitä nykyihmisiä yhteyteesi, uskomaan Sinuun, seuraamaan Sinua? Sinä näet meidät jokaisen, näet millaisessa elämänvaiheessa  ja tilanteessa kulloinkin olemme.
Auta meitä pitämään mielemme ja sydämemme avoimina, niin että voisimme havaita, milloin haluat tavoittaa huomiomme. Että voisimme ymmärtää, mitä toivoisit meidän tekevän, tai milloin haluaisit meidän muuttavan suuntaa tai ajatusmallia, tai milloin toivoisit meidän toimivan toisin. 

Kaikkivaltias, johdata meitä Pyhän Henkesi kautta, pidä meistä kiinni ja kulje kanssamme, niin että oppisimme seuraamaan Sinun viitoittamaasi tietä, joka päivä. Kiitos Rakkaudestasi meitä kohtaan.💛💛💛