Arkistot kuukauden mukaan: heinäkuu 2024

Kirkastettu Kristus

18,7.2024. Miten kauniina auringonsäteet kimaltelevatkaan aamukasteen pisaroilla, puiden lehvistöissä tai tuulenvireen aikaansaamilla pienillä laineilla. Auringonvalossa kaikki näyttää erityiseltä; siinä silmä lepää ja sielu tulee ravituksi. .

Tämän viikon tekstit kertovat sellaisesta Valosta, jonka näkeminen tai kohtaaminen on herättänyt VT:n ja UT:n henkilöissä – ja monissa heidän jälkeensäkin eläneissä – monenlaisia reaktioita ja olotiloja. 

Jumalan Valon kirkkaudesta ja vaikutuksesta voi saada aavistuksen esim. alla olevan VT:n kuvaamasta Mooseksen käynnistä Siinain vuorella. Jumalan kohtaaminen ja Hänen häikäisevä kirkkautensa säteili Mooseksen kasvoilta niin, että hänen oli peitettävä kasvonsa palatessaan alas vuorelta, jottei pelästyttäisi tai hämmentäisi kansaa.
Tai tekikö hän niin, jotteivat ihmiset kiinnittäisi huomiotaan häneen, vaan miettisivät sitä, mitä Jumalalla oli heille sanottavaa?

Kasvot peitettyinä – Viime viikon blogipäivityksessä kerroin messiaanisesta (= Jeesukseen uskovasta) juutalaispastori Guy Cohen‘ista. Ennen tuota päivitystä löysin videon, jossa hän saarnaa eräässä amerikkalaisseurakunnassa. Saarnan loputtua paikallinen pastori pyysi Guy Cohenia siunaamaan seurakuntalaisia Herran siunauksella. Silloin tämä teki jotain odottamatonta: hän peitti kasvonsa ja käsivartensa ohuella valkealla kankaalla ja kasvot peitettyinä lauloi siunauksen. 

Miksi Guy Cohen toimi näin? Ennen siunausta hän kertoi, että Herran siunaus (4.Moos.6:24-26)  on ainoa kohta Raamatussa, jossa Jumala on se, joka siunaa. Jumala kehotti Moosesta opettamaan Aaronille siunauksen. Aaronin tuli siunata niin, ettei se tule hänen omalta sydämeltään, vaan Jumalan sydämeltä.
“Synagogassa rabbi siunaa Israelia, mutta nyt, siunatessani teitä, se ei tule minulta, vaan Jumalalta teille,”
Guy Cohen täsmensi. Sitten hän kehotti seurakuntalaisia sulkemaan silmänsä ja vastaanottamaan siunauksen Jumalalta. 

Kirkkovuosikalenterista: ‘Kristuksen kirkastuminen oli hänen elämänsä taitekohta. Apostolit saivat omin silmin nähdä hänen jumalallisen suuruutensa ja kuulla Jumalan äänen: ”Tämä on minun rakas Poikani, kuulkaa häntä.”
Jumalan kirkkaus tulee ilmi kaikkensa uhraavassa rakkaudessa.
Vuorella apostoleille ilmestyivät kirkastetun Kristuksen lisäksi Mooses ja Elia, Vanhan testamentin lain ja profeettojen edustajat. Kristillinen kirkko näki alusta lähtien Kristuksen elämänvaiheet, kuoleman ja ylösnousemuksen Vanhan testamentin lupausten täyttymisenä.’

**********************

Riemuitkoon maa
Herra on kuningas! Riemuitkoon maa,
iloitkoot meren saaret ja rannat!
Pilvi ja pimeys ympäröi häntä, hänen istuintaan kannattavat vanhurskaus ja oikeus.
Vuoret sulavat kuin vaha Herran edessä, maailman hallitsijan edessä.
Taivaat julistavat hänen vanhurskauttaan, kaikki kansat näkevät hänen kunniansa.
Te, jotka rakastatte Herraa, vihatkaa pahaa!
Herra on omiensa turva, hän pelastaa heidät pahojen käsistä.
Päivä koittaa vanhurskaille, ilo niille, joiden sydän on puhdas.
Ps. 97:1–2, 5–6, 10–11

‘Vuoret sulavat kuin vaha Herran edessä’ – nuo sanat saavat minut ajattelemaan, että tuon psalmin laatija on ehkä saanut henkilökohtaisesti kokea jotain Jumalan kirkkauden voimavaikutuksesta. 

Verhotut kasvot 
Kun Mooses laskeutui Siinainvuorelta molemmat liitontaulut käsissään, hänen kasvonsa säteilivät, koska hän oli puhunut Herran kanssa. Itse hän ei sitä tiennyt, mutta kun Aaron ja israelilaiset näkivät Mooseksen kasvojen säteilevän, he pelkäsivät mennä häntä vastaan. Silloin Mooses kutsui heitä, ja Aaron ja kaikki kansan päämiehet tulivat hänen luokseen, ja hän puhui heille. Kun israelilaiset olivat tulleet lähemmäs, Mooses ilmoitti heille käskyt, jotka Herra oli antanut hänelle Siinainvuorella. Sanottuaan kaiken tämän Mooses verhosi kasvonsa. Aina kun Mooses astui Herran eteen puhuakseen hänen kanssaan, hän riisui kasvoiltaan verhon ja oli ilman sitä, kunnes lähti pois. Tultuaan israelilaisten luo hän kertoi, mitä Herra oli käskenyt, ja silloin israelilaiset huomasivat, että hänen kasvonsa säteilivät. Sitten Mooses jälleen peitti kasvonsa ja poisti verhon vasta mennessään puhumaan Herran kanssa.
2. Moos. 34:29–35

Jumalan kirkkaus, jota Mooseksen kasvot säteilivät hänen palatessaan alas vuorelta, oli niin vahva, että ihmiset pelästyivät.
Kuvittelisin, että Mooses harmistui siitä, että ihmiset ihmettelivät hänen säteileviä kasvojaan, sen sijaan että olisivat pohtineet käskyjä, joita Jumala oli heille juuri antanut, ja painaneet ne mieleensä. Ja että Mooses sen vuoksi verhosi kasvonsa.      

Kasvot peittämättöminä
Jo kuolemaa palveleva virka, jonka säädökset oli kaiverrettu kivitauluihin, säteili sellaista kirkkautta, että israelilaiset eivät voineet katsoa Moosesta kasvoihin. Ja kuitenkin hänen kasvojensa kirkkaus oli katoavaa. Kuinka paljon suurempaa kirkkautta säteileekään Hengen palveluvirka! Jos kerran tuomion julistamisen virkaa ympäröi kirkkaus, paljon kirkkaampi loiste ympäröi silloin vanhurskauden julistamisen virkaa. Sen kirkkaus on niin ylivoimainen, että sen rinnalla himmenee se, mikä ennen säteili kirkkaana. Sillä jos sekin, mikä on katoavaa, säteilee kirkkautta, vielä paljon kirkkaampaa on se, mikä on pysyvää.

    Koska meillä on tällainen toivo, esiinnymme aivan avoimesti, toisin kuin Mooses, joka pani kasvoilleen peitteen, jotteivät israelilaiset näkisi katoavaisen loisteen häviämistä. Heidän mielensä paatuivat. Sama peite pysyy edelleenkin paikoillaan, kun he lukevat vanhan liiton kirjoituksia, sillä vasta Kristus sen poistaa. Yhä vieläkin heidän sydämensä päällä on peite Mooseksen lakia luettaessa. Mutta kun heidän sydämensä kääntyy Herran puoleen, peite otetaan pois. Herra on Henki, ja missä Herran Henki on, siellä on vapaus. Me kaikki, jotka kasvot peittämättöminä katselemme Herran kirkkautta kuin kuvastimesta, muutumme saman kirkkauden kaltaisiksi, kirkkaudesta kirkkauteen. Tämän saa aikaan Herra, joka on Henki.
2. Kor. 3:7–18

Taivaallisessa kirkkaudessa
Noin viikon kuluttua siitä, kun Jeesus oli tämän puhunut, hän otti mukaansa Pietarin, Johanneksen ja Jaakobin ja nousi vuorelle rukoilemaan. Hänen rukoillessaan hänen kasvonsa muuttuivat ja hänen vaatteensa sädehtivät kirkkaan valkoisina. Samassa siinä oli kaksi miestä, Mooses ja Elia, keskustelemassa hänen kanssaan. He ilmestyivät taivaallisessa kirkkaudessa ja puhuivat Jeesuksen poislähdöstä, joka oli toteutuva Jerusalemissa.

    Pietari ja hänen kanssaan olevat opetuslapset olivat vaipuneet syvään uneen. Havahtuessaan he näkivät Jeesuksen kirkkaudessaan ja ne kaksi miestä, jotka olivat hänen kanssaan. Kun nämä olivat lähtemässä Jeesuksen luota, Pietari sanoi: ”Opettaja, on hyvä, että me olemme täällä. Me teemme kolme majaa: sinulle ja Moosekselle ja Elialle.” Mutta hän ei tiennyt mitä sanoi.
    Pietarin puhuessa tuli pilvi ja peitti paikan varjoonsa. Opetuslapset pelästyivät, kun näkivät miesten peittyneen pilveen. Pilvestä kuului ääni: ”Tämä on minun Poikani, minun valittuni, kuulkaa häntä!” Äänen vaiettua opetuslapset näkivät Jeesuksen olevan yksin. He pysyivät vaiti kaikesta kokemastaan eivätkä vielä silloin kertoneet siitä kenellekään.
Luuk. 9:28–36

Sekä Mooses että Elia olivat saaneet aiemmin kohdata Jumalan kirkkauden ja pyhyyden. Jumalan kutsui Moosesta nousemaan Siinain vuorelle, joka oli Hänen kirkkautensa peitossa.
Kun Mooses pyysi saada nähdä Herran kirkkauden, Hän vastasi:
“Kun minun kirkkauteni kulkee ohi, minä asetan sinut kallionkoloon ja suojaan sinua kämmenelläni, kunnes olen kulkenut ohi. Sitten otan käteni pois ja saat nähdä minut takaapäin, mutta minun kasvojani ei kukaan saa nähdä.” (2.Moos.33:22-23)

Eliaa Jumala kutsui Hooreb-vuorella, kun tämä oli kätkeytynyt luolaan. Silloin Herran ääni sanoi: “Mene ulos ja seiso vuorella Herran edessä. Herra kulkee siellä ohitsesi.”
Ensi syntyi valtava myrsky, sitten tuli maanjäristys, sitten tuli leiskui. Lopuksi kuului hiljaista huminaa. Kun Elia kuuli huminan, hän peitti kasvonsa viitallaan, meni ulos ja jäi seisomaan luolan suulle. (1.Kun.19)
Eivät rajuilma, maanjäristys tai tulenlieskat saaneet Eliaa tulemaan esiin viittansa suojaamana. Hiljaisessa huminassa Elia näki ja koki – näin ajattelen – Jumalan pyhyyden ja kirkkauden. 

Nyt Jeesus oli noussut vuorelle (arvelujen mukaan Taabor-vuorelle) 3 läheisimmän opetuslapsensa kanssa. He olivat nukahtaneet Jeesuksen rukoillessa, ja mitä he näkivätkään herätessään: Jeesuksen kasvot ja vaatteet hohtivat jumalallista kirkkautta.
Ja he tunnistivat hahmot, jotka keskustelivat Jeesuksen kanssa, Moosekseksi ja Eliaksi  Aikamoinen herääminen! Ei ihme että he menivät aivan hämmennyksiin.

Mutta tuskin Pietari oli ehtinyt ehdottaa kolmen majan pystyttämistä, kun opetuslapset kokivat jotain vielä merkillisempää: Pilvi peitti Mooseksen ja Eliaan, eikä heitä sen jälkeen enää näkynyt.
Sen sijaan he kuulivat äänen, joka vahvisti saman, mikä kuultiin Jordanilla, kun Jeesus meni kasteelle: Jumala ilmoitti, että Jeesus oli Hänen Poikansa, ja että häntä tuli kuunnella. 

🙏💛🙏💛🙏💛🙏💛🙏💛🙏💛🙏💛

Taivaallinen Isämme, auta meitä keskellä arkeammekin muistamaan, että on olemassa toinen,  yleensä silmillemme näkymätön, taivaallinen todellisuus, joka joskus – yllättäenkin – saattaa avautua eteemme. Anna meille avoin mieli ja sydän, jotta osaisimme pysyä hereisinä taivaan todellisuudelle, ja sille, mitä Sinä haluat meille näyttää, miten ja minne ohjata. 
Auta meitä seuraamaan Poikasi opetuksia ja johdatusta elämässämme. Aamen.   

🙏💛🙏💛🙏💛🙏💛🙏💛🙏💛🙏💛

Rakkauden laki

5.7.2024. – Kyllä tuntuu hyvältä lukea hyviä uutisia, kuten esim. tämänpäiväinen Ylen juttu Oulusta! Kaikkien säästö- ja leikkaustoimenpiteiden keskellä joillakin ‘leikkasi’ hyvällä tavalla: nuorten hyvinvointiin satsaus kannattaa! 💛

Oulussa on kesäkuun ajan tarjottu ilmainen lämminruoka lapsille ja nuorille, ja nyt heinäkuussa  tarjotaan nuorille aikuisille (18-30v) ilmainen puistoruokailu.  Ruoan lisäksi Oulun puistoruokailuissa halutaan tarjota mahdollisuus kohdata muita nuoria aikuisia.
1. päiväksi annoksia oli varattu 50 ruokailijalle, mutta ruokailuun tulijoita oli n 70. Jatkossa annoksia tilattiin heti enemmän. 💛💛

Idea puistoruokailuista lähti nuorilta itseltään, kertoi Oulun kaupungin etsivän nuorisotyön koordinaattori, joka totesi, että tämänkaltaiselle nuorille aikuisille suunnatulle toiminnalle on valtava tarve, ja että nuoret aikuiset ovat kohderyhmänä hyvinkin kirjava. Toisilla menee arjessa todella hyvin, kun osalla haasteita on enemmän; osalla voi olla hyvinkin vaikea taloudellinen tilanne.
Puistoruokailun yhteydessä nuorille aikuisille tarjotaan myös esim. työllisyyteen, asumiseen ja itsenäistymiseen liittyvää apua. 

Nuoret olivat toivoneet toisten nuorten kohtaamismahdollisuuksia heinäkuun ajalle, ja puistoruokailussa he saavat lisäksi myös lämpimän aterian. – Hyvä, Oulu!
Tämänkaltaiset nuorten ja nuorten aikuisten kohtaamistilaisuudet otettaisiin varmasti kiitollisina vastaan ihan ympäri Suomen! 💛💛💛

Kirkkovuosikalenterista: ‘Kristus tuli täyttämään Jumalan tahdon ja käskyt, ei kumoamaan niitä. Siksi myös kristityn on noudatettava rakkauden lakia, vieläpä paremmin kuin lainopettajien ja fariseusten. Pyrkiessään tähän kristitty on valmis luopumaan jopa omista oikeuksistaan lähimmäistensä hyväksi ja osoittamaan rakkautta myös vihamiehilleen.’

**********************

Voimani ja kilpeni
Herra, sinua minä huudan,
sinä olet minun kallioni.
Älä ole vaiti, kun puhun sinulle! Jos sinä et vastaa, olen kuoleman oma.
Kuule minun rukoukseni, kun huudan sinua avuksi ja kohotan käteni temppelisi pyhintä kohti.
Kiitetty olkoon Herra! Hän on kuullut avunpyyntöni.
Herra on minun voimani ja kilpeni, häneen minä luotan.
Minä sain avun, ja minun sydämeni riemuitsee, minä laulan ja ylistän Herraa.
Herra on kansansa voima, voideltunsa apu ja turva.
Pelasta kansasi ja siunaa omiasi, kaitse ja kanna heitä nyt ja aina.
Ps. 28:1–2, 6–9

Antakaa sydämenne kääntyä
Kansa sanoi Joosualle: ”Me tahdomme palvella Herraa!” Silloin Joosua sanoi kansalle: ”Te olette nyt valinneet Herran ja tahdotte palvella häntä. Te olette itse tämän todistajia.” Israelilaiset vastasivat: ”Niin olemme.” Joosua sanoi: ”Hylätkää ja hävittäkää siis vieraat jumalanne ja antakaa sydämenne kääntyä Herran, Israelin Jumalan puoleen.” Kansa sanoi Joosualle: ”Me tahdomme palvella Herraa, Jumalaamme. Häntä me tahdomme totella.”

    Joosua vahvisti Sikemissä kansan päätöksen palvella Herraa ja julisti kansalle tämän liiton lait ja säädökset. Joosua kirjoitti ne kaikki Jumalan lain kirjaan ja pystytti suuren kiven Herran pyhässä paikassa kasvavan suuren puun juurelle. Sitten Joosua sanoi kansalle: ”Katsokaa, tämä kivi on oleva todistajana, sillä se on kuullut ne sanat, jotka Herra on puhunut teidän kanssanne. Se on todistava teitä vastaan, jos kiellätte Jumalanne.”  Joos. 24:21–27

Ruokaa ja juomaa
Kun Syyrian kuningas oli sodassa Israelia vastaan, hän neuvotteli miestensä kanssa ja päätti, minne hyökkäys oli suunnattava. Jumalan mies lähetti silloin Israelin kuninkaalle viestin ja varoitti häntä kulkemasta sen paikan kautta, jonne syyrialaiset olivat tulossa. Israelin kuningas lähetti miehiään paikkaan, josta Jumalan mies oli häntä varoittanut, ja sitä pidettiin silmällä. Tämä ei jäänyt yhteen eikä kahteen kertaan.

    Syyrian kuningas alkoi näiden tapausten vuoksi epäillä pahaa. Hän kutsui lähimmät miehensä koolle ja sanoi heille: ”Sanokaa, kuka joukostanne on Israelin kuninkaan kätyri!” Silloin yksi hänen miehistään sanoi: ”Ei kukaan, herrani ja kuninkaani. Israelissa on profeetta Elisa, joka kertoo Israelin kuninkaalle kaiken senkin, mitä sinä puhut makuuhuoneessasi.” Kuningas sanoi: ”Menkää ottamaan selvää, missä hän on, että voin lähettää miehiäni vangitsemaan hänet.” Kun hän sai tiedon, että Elisa oli Dotanissa, hän lähetti sinne suuren joukon sotilaita hevosineen ja vaunuineen. He tulivat yöllä ja saartoivat kaupungin.
    Kun Jumalan miehen palvelija aamulla nousi ja meni ulos, kaupungin ympärillä oli kaikkialla sotilaita, hevosia ja vaunuja. Palvelija sanoi Elisalle: ”Voi, herrani! Mitä me nyt teemme?” ”Älä pelkää”, Elisa vastasi, ”meillä on puolellamme enemmän väkeä kuin heillä.” Hän rukoili Herraa ja sanoi: ”Herra, avaa hänen silmänsä, jotta hän näkisi.” Herra avasi palvelijan silmät, ja hän näki, että vuori Elisan ympärillä oli tulisia hevosia ja vaunuja täynnään.
    Kun syyrialaiset tulivat Elisaa kohti, hän rukoili Herraa sanoen: ”Sumenna heidän silmänsä.” Herra teki Elisan pyynnön mukaisesti ja sumensi heidän silmänsä. Elisa sanoi heille: ”Ei tämä ole oikea tie eikä oikea kaupunki. Tulkaa minun perässäni, minä vien teidät sen miehen luo, jota te etsitte.” Hän johdatti sotilaat Samarian kaupunkiin. Kun he tulivat sinne, Elisa sanoi: ”Herra, avaa heidän silmänsä, niin että he näkevät.” Herra avasi heidän silmänsä, ja kun he taas näkivät, he huomasivat olevansa keskellä Samarian kaupunkia.
    Kun Israelin kuningas näki heidät, hän kysyi Elisalta: ”Tuleeko minun tappaa heidät, isäni?” ”Sitä älä tee”, Elisa vastasi. ”Et kai sinä surmaa niitäkään, jotka otat vangiksi taistelussa? Pane heidän eteensä ruokaa ja juomaa ja anna heidän syötyään palata herransa luo.” Niin kuningas järjesti syyrialaisille suuret pidot, ja he söivät ja joivat. Hän antoi heidän lähteä rauhassa, ja he palasivat herransa luo. Sen jälkeen syyrialaiset eivät enää hyökkäilleet Israeliin.  2. Kun. 6:8–23 

Kiittäkäämme Jumalaa
Varokaa torjumasta häntä, joka puhuu! Kun isät Siinailla torjuivat hänet, joka ilmoitti tahtonsa maan päällä, he eivät päässeet rangaistuksetta. Vielä huonommin käy meidän, jos käännämme selkämme hänelle, jonka sanat tulevat taivaasta. Hänen äänensä pani silloin maan järisemään, ja nyt hän on luvannut:
– Vielä viimeisen kerran minä panen maan järkkymään, enkä vain sitä, vaan myös taivaan.
Sanat ”vielä viimeisen kerran” tarkoittavat sitä, että kaikki luotu järkkyy ja siirtyy sijoiltaan, jotta se, mikä ei järky, pysyisi paikallaan.
Me saamme valtakunnan, joka ei järky. Olkaamme sen vuoksi kiitollisia, kiittäkäämme Jumalaa ja palvelkaamme häntä hänen tahtonsa mukaisesti, kunnioituksen ja pyhän pelon tuntein, sillä meidän Jumalamme on tuhkaksi polttava tuli.  Hepr. 12:25–29

Rakastakaa vihamiehiänne
Jeesus sanoi:

    ”Teille, jotka minua kuulette, minä sanon: Rakastakaa vihamiehiänne, tehkää hyvää niille, jotka teitä vihaavat. Siunatkaa niitä, jotka teitä kiroavat, rukoilkaa niiden puolesta, jotka parjaavat teitä. Jos joku lyö sinua poskelle, tarjoa toinenkin poski. Jos joku vie sinulta viitan, anna hänen ottaa paitasikin. Anna jokaiselle, joka sinulta pyytää, äläkä vaadi takaisin siltä, joka sinulta jotakin vie.
    Niin kuin te tahdotte ihmisten tekevän teille, niin tehkää te heille.”  Luuk. 6:27–31

Anteeksianto sellaiselle, joka on tehnyt sinulle pahaa, on ehkä yksi haastavimmista käskyistä, joita Kristus on meille antanut. Hän kuitenkin tiesi, miten valtava vapauttava voima anteeksiannossa on. Ja Hän on luvannut auttaa meitä siinä.

Vapautukseen Jeesus viittasi esim. lukiessaan Nasaretin synagogassa kirjakääröstä, profeetta Jesajan kirjasta, sanat ‘Herran henki on minun ylläni, sillä hän on voidellut minut. Hän on lähettänyt minut ilmoittamaan köyhille hyvän sanoman, julistamaan vangituille vapautusta ja sokeille näkönsä saamista, päästämään sorretut vapauteen’.
Ja Jeesus jatkoi sanoen synagogassa olijoille: “Tänään, teidän kuultenne, on tämä kirjoitus käynyt toteen.” (Luuk. luvusta 4)

Jeesusilmaisi olevansa Jumalan lähettämä Vapahtaja, joka on tullut auttamaan kaikkia, jotka ovat juuttuneet kiinni tai kamppailevat vihan, katkeruuden, pelon tai muiden sellaisten tunteiden kanssa, joita koetut asiat ovat aikaansaaneet. Hän haluaa auttaa meitä päästämään irti vaikeista, sieluamme myrkyttävistä ajatuksista ja tunteista. Voimme aina pyytää apua Vapahtajaltamme. 

Heinäkuun alussa ilmestyneessä Avainmediassa oli artikkeli, jonka otsikko kosketti: “Pyhä henki käski antaa Hamasille anteeksi.”. Siinä israelilainen messiaaninen (Jeesukseen uskova) juutalaisrabbi Guy Cohen kertoo, kuinka Hamasin 7.10.23 tekemä julma ja raaka hyökkäys täytti hänet vihalla. Hyökkäys muuttui hänelle itselleen hyvin henkilökohtaiseksi, kun selvisi, että hänen sukulaistyttönsä oli tapettujen joukossa.

Ensireaktionaan Guy toivoi, että Jumala pyyhkäisi koko Gazan pois ja että kaikki gazalaiset kuolisivat. Sitä hän rukoili Jumalalta.
Kun aikaa kului, Pyhä Henki alkoi puhua hänelle anteeksiannon tärkeydestä. Pohjois-Israelissa messiaanista seurakuntaa johtava pastori ymmärsi, ettei hän voi jatkaa toimintaansa, kun hän oli täynnä vihaa.  

Sydämen uudistumista – “Niinpä pyysin Jeesusta uudistamaan sydämeni, jotta heijastaisin vain hänen mielenlaatuaan tänä tuskan ja murheen aikana. Annoin anteeksi Hamasille ja palestiinalaisille”, Guy Cohen kertoo. 
Ratkaisu oli vaikea, mutta hän koki, että Jumala auttoi häntä. Ja hän koki, kuinka anteeksianto sulatti paljon katkeruutta hänen sydämestään. 

Ei enää tuhoamista, vaan vapautumista – “Sydämessäni ei ole enää halua tuhota, vaan suojella ja vapauttaa panttivangit. Se tarkoittaa esim. sitä, että rukoilen gazalaisten puolesta, että Jumala avaisi heidän silmänsä ja että he ymmärtäisivät, että heitä hallitsee terroristijärjestö”, hän jatkaa.

Perheen 2 poikaa ovat olleet taistelemassa Hamasia vastaan, ja selviytyneet vahingoittumattomina. Fyysiset aseet eivät kuitenkaan pastori-isän mielestä riitä, sillä hänen näkemyksensä mukaan on kyse ideologisesta sodasta ja Hamasin syöttämästä aivopesusta. Siksi hän näkee, että pommejakin tehokkaampi ase on rukous.

🙏💛🙏💛🙏💛🙏💛🙏💛🙏💛🙏💛

Yllä olevat pastorin ajatukset ja kokemukset saattavat laittaa miettimään omia anteeksiantoteemoja uudenlaisessa valossa. Asiat, jotka ovat tuntuneet ylitsepääsemättömän suurilta ja vaikeilta, voivatkin niihin verrattuna alkaa tuntua paljon pienemmiltä. Ainakin näin kuvittelisin.

Onneksi ei koskaan ole liian myöhäistä antaa tai pyytää anteeksi. Jollei sitä ole enää mahdollista tehdä kasvotusten, voi kirjoittaa vaikka anteeksianto- tai anteeksipyyntökirjeen. Kun sen tekee sydämellään, silläkin voi olla yllättävän vapauttava vaikutus. 💛💛💛

Forgiveness – Matthew West

Se on kaikkein vaikein antaa
ja kaikkein viimeisin asia, mikä tulisi tänään mieleesi
se menee aina niille, jotka eivät sitä ansaitse
se on täysin ristiriidassa tunteittesi kanssa
kun heidän aiheuttamansa kipu on vain liian todellinen
vaatii äärettömän paljon sinulta jotta voit lausua sen sanan
– anteeksianto
se iskee vasten kaikkea ylpeyttäsi
se poistaa suuttumuksen sisimmästäsi
se on aina vihan pahin vihollinen
vaikka oikeuden ja tuomarin mukaan
sinulla olisi oikeus vihaan, katkeruuteen ja kaunaan
kuiskaus korvassasi sanoo: päästä irti

Näytä minulle kuinka rakastaa ei-rakastettavaa
näytä kuinka voin tavoittaa tavoittamattoman
auta minua tekemään sitä, mikä nyt tuntuu mahdottomalta:
– anteeksianto
se poistaa katkeruuden, se voi jopa vapauttaa vangin
sen voimalla ei ole rajoja, joten päästä irti
niin hämmästyt mitä näet armon silmin

vanki jonka se todella vapauttaa oletkin sinä

Haluan todella päästä vapaaksi
näytä miltä Sinun armosi näyttää
auta minua nyt antamaan se, mitä Sinä olet antanut minulle
– anteeksianto