Jeesus, parantajamme

30.8.2023. Tämän viikon aiheena on Jeesus, parantajamme. Sana ‘parantajamme’ kuvastaa tuossa sitä, että Jeesus ei parantanut vain aikalaisiaan, vaan meitäkin, nykyeläviä. 
Kun on saanut nähdä ja kokea, kuinka Jeesus Kristus auttaa, hoitaa ja parantaa, tietää, ettei aiheen otsikko ole pelkkiä sanoja, vaan todellisuutta.  

Meillä on toinenkin, erityisesti suomalaisille rakas ja (maan)läheinen parantaja: luonto. Lukemattomat  ihmiset kokevat yhä uudestaan luonnon tervehdyttävän vaikutuksen. Metsäpolulla, kalliolla, veden äärellä, niityillä, jopa puistoissa, voi tuntea, kuinka mieli ja koko olemus tulee levolliseksi, virkistyy, uudistuu, innoittuu – juuri sen mukaisesti, mitä kulloinkin tarvitsee. 

Kiitollisuus tulvahtaa olemukseeni aina luonnossa liikkuessani, kalliolle kiivetessä, veden äärellä istuessa, marjoja poimiessa, raikasta ilmaa hengittäessä. Miten onnellisia olemmekaan, kun saamme nauttia puhtaasta luonnosta ja kaikista sen antimista, väreistä, tuoksuista ja loputtoman runsaasta kauneudesta. Siitä, kuinka se niin ihanasti ja kokonaisvaltaisesti hoitaa ja ravitsee meitä.   

********************** 

‘Ilmastotaide – Vaihtoehtoisia näkökulmia’ Tammisaaren Chappe-museon avajaisnäyttely oli mielenkiintoinen elämys. Se käsittelee museon lahjoittajien (genetiikantutkija Albert de la Chapelle ja vaimonsa Clara D. Bloomfield) toivomuksen mukaisesti ympäristöarvoja ja ekologisesti kestävää kehitystä.
Luontolähtöisessä ja luontoyhteydestä kumpuavassa taiteessa käytetään biopohjaisia materiaaleja ja ekologisia tekniikoita, ja kiertotalous ja orgaanisen jätteen hyödyntäminen näkyy
taitelijoiden tuotannossa. 

Näyttelyssä oli paljon innostavilta tuntuvia juttuja. Esim. merilevän työstämisen ja monipuolisen käyttämisen mahdollisuudet. Muotoilija ja tutkija Julia Lohmann on mukana projekteissa, joissa tutkitaan monialaisesti mm. merilevän potentiaalia kestävänä valmistus- ja suunnittelumateriaalina. 

Luonnonmateriaalia ja luonnon väriaineita töissään käyttävällä taitelija Katja Syrjällä oli 2 hyllyllä lasipurkeissa kaikenlaisia luonnosta kerättyä materiaalia. 
Hauskaa ja värikästä oli Tanja Maaria Heikkilän ‘Syötävä kuvataide’. Juureksia, vihanneksia, hedelmiä ja marjoja sommitelmina ja tauluiksi kuvattuina.
Sienistä sommiteltujen ja kuvattujen taulujen tekijää en muista, Aika synkät aiheet, mutta pöllökuva oli mielestäni jotenkin liikuttava.

Keksijä, arkkitehti ja biomuotoilija ja Bob Hendrikx on kehittänyt sienirihmastosta koostuvan (luontoystävällisen, mutta ei kyllä niinkään esteettisen) ruumisarkun. Näyttelyssä olevan arkun nimi oli Loop Living Cocoon.
Aleksi Vesaluoman ja Aleksi Puustisen luotsaaman Caracara Collectiven tuotantoa oli installaatio, jonka valaisinvarjostimet oli tehty sienirihmastoista sekä scoby-sienestä (jota käytetään myös kombuchan valmistukseen).

(Alla olevat kuvat ovat näyttelystä napsimiani.)

Jumalani, Sinua minä ylistän
Herra, minun Jumalani, sinua minä huusin avuksi,
ja sinä teit minut terveeksi.
Herra, sinä pelastit minut tuonelasta. Hautaan vaipuvien joukosta sinä toit minut takaisin elämään.
Laulakaa Herralle, te Herran palvelijat, ylistäkää hänen pyhää nimeään!
Hänen vihansa kestää vain hetken, hänen hyvyytensä läpi elämän. Illalla on vieraana itku mutta aamulla ilo.
Sinä muutit itkuvirteni karkeloksi, riisuit yltäni suruvaatteen ja puit minut ilon pukuun.
Siksi minä laulan sinulle kiitoslaulun, laulan koko sydämestäni enkä vaikene.
Herra, minun Jumalani, sinua minä ylistän nyt ja aina.
Ps. 30:3–6, 12–13

Onnellinen se, joka turvaa Jumalaansa
Onnellinen se, jonka auttaja on Jaakobin Jumala,
onnellinen se, joka turvaa Herraan, Jumalaansa.
Herra on tehnyt taivaan ja maan ja meren ja kaiken mitä niissä on.
Herra on iäti uskollinen. Herra hankkii oikeutta sorretuille, nälkäisille hän antaa leipää.
Herra päästää vangitut kahleista, hän antaa sokeille näön ja nostaa maahan painetut jaloilleen.
Herra rakastaa oikeamielisiä, ja suojelee muukalaisia.
Hän tukee leskiä ja orpoja, mutta jumalattomien tien hän tekee mutkaiseksi.  
Herra hallitsee ikuisesti. Hän on sinun Jumalasi, Siion, polvesta polveen. Halleluja!
Ps. 146:5–10

**********************

‘Niin kuin kieltä vaalit, niin korjaat hedelmää’
Syvä kuin meri on harkittu puhe,
virraksi paisuu viisauden lähde.
Ei ole oikein pitää syyllisen puolta ja sortaa syytöntä oikeudessa.
Riita on lähellä, kun tyhmä puhuu, hän kärttää itselleen selkäsaunaa.
Oma suu on tyhmän tuho, omat sanat punovat hänelle ansan.
Makealta maistuvat panettelijan puheet, ne painuvat syvälle sisimpään.
Kielen varassa on elämä ja kuolema – niin kuin kieltä vaalit, niin korjaat hedelmää.
Sananl. 18:4–8, 21

‘Pieni tuli sytyttää palamaan suuren metsän, ja kielikin on tuli’
Kaikkihan me hairahdumme monin tavoin. Täydellinen on se, joka ei hairahdu puheissaan: hän kykenee hallitsemaan koko ruumiinsa. Jos panemme suitset hevosen suuhun, me saamme sen tottelemaan itseämme ja voimme ohjata koko hevosta. Entä laivat: vaikka ne ovat isoja ja rajut tuulet heittelevät niitä, pienen pieni peräsin ohjaa laivan minne peränpitäjä haluaa. Samoin kieli on pieni jäsen, mutta se voi kerskua suurilla asioilla. Pieni tuli sytyttää palamaan suuren metsän! Ja kielikin on tuli; meidän jäsentemme joukossa se on vääryyden maailma. Se saastuttaa koko ruumiin ja sytyttää tuleen elämän pyörän, itse liekehtien helvetin tulta.

    Kaikki eläimet voi ihminen kesyttää ja onkin kesyttänyt, nelijalkaiset, linnut, matelijat ja meren eläimet, mutta kieltä ei yksikään ihminen pysty kesyttämään. Se on hillitön ja paha, täynnä tappavaa myrkkyä. Kielellä me ylistämme Herraa ja Isää, ja sillä me myös kiroamme ihmisiä, Jumalan kuvaksi luotuja. Kiitos ja kirous lähtevät samasta suusta. Tämä ei käy, veljeni! Eihän samasta lähteensilmästä pulppua makeaa ja karvasta vettä. Ei viikunapuussa kasva oliiveja eikä viiniköynnöksessä viikunoita, vai mitä, veljeni? Samoin ei suolaisesta lähteestä juokse makeaa vettä.
Jaak. 3:2–12

(Nahantuntuiseksi työstettyä merilevää)

“Hyvyyden varastosta hyvää…”
Jeesus sanoi:

    ”Jos puu on hyvä, sen hedelmäkin on hyvä, mutta jos puu on huono, sen hedelmäkin on huono. Hedelmästään puu tunnetaan. Te käärmeen sikiöt, kuinka teidän puheenne voisi olla hyvää, kun itse olette pahoja! Mitä sydän on täynnä, sitä suu puhuu. Hyvä ihminen tuo hyvyytensä varastosta esiin hyvää, paha ihminen pahuutensa varastosta pahaa. Minä sanon teille: jokaisesta turhasta sanasta, jonka ihmiset lausuvat, heidän on tuomiopäivänä tehtävä tili. Sanojesi perusteella sinut julistetaan syyttömäksi, ja sanojesi perusteella sinut tuomitaan syylliseksi.”
Matt. 12:33–37

Rakas Jumala, Sinä näet kuinka vaikeaa meidän on pysyä hyvyyden tiellä. Auta Sinä meitä, anna Valosi johdattaa ajatuksiamme, puhettamme ja tekojamme niin, että voisimme tuoda sisimpämme varastosta sitä hyvää, jonka Sinä olet meille antanut ja tarkoittanut.  
Sillä olethan luonut meidät omaksi kuvaksesi.
Me olemme unohtaneet. Vedä meitä jälleen lähellesi, yhteyteesi, Rakkautesi vaikutuspiiriin.
Ilman Sinua olemme eksyksissä ja avuttomia.

Sinä tunnet meidät, heikkouksinemme ja vahvuuksinemme. Kiitos että rakastat meitä niin valtavasti vajavuuksistamme huolimatta. Auta meitä heikkouksissamme. Anna Sinun vaikutuksesi ohjata puhettamme ja kohtaamisiamme, niin että ne saisivat aikaan jotain hyvää. 🙂 

Päivitys 31.8. – Tämänpäiväisissä uutisissa oli linkki Kirsti Paakkasen (1929-2021) haastatteluun v:lta 2019.
Olin aina vähän kummastellut tuota aina mustiin pukeutunutta rautaista uranaista, joka matkusteli vähän väliä Ranskaan. Nyt ilahduin kuunnellessani tuota haastatteluhetkellä 90-vuotiasta ja hänen kirkkaita ja valoisia kommentteja asioista, jotka olivat hänelle merkityksellisiä.
Kirsti Paakkanen kertoi miten tärkeää hänelle oli aina ollut yritysjohtajana työntekijöiden tasavertainen kohtelu ja se, että puhutaan toiselle kauniisti.
Kirstin äiti oli körtti. Varmaan tältä hän oli perinyt uskon Taivaan Isään. ja ehkä myös sen luottamuksen, joka hänellä oli siunausten suojaavaan voimaan (kodin siunaaminen oli Kirstille tärkeä asia) ja Taivaan isän apuun.

Linkki haastatteluun:  https://areena.yle.fi/podcastit/1-50084960

(Kirsti Paakkanen oli lähtöisin köyhistä oloista, mutta kovalla työnteolla saavutti paljon elämässään. Marimekon hän osti sen ollessa syvässä ahdingossa, ja nosti yrityksen  uudelleen jaloilleen.)