Suomen 100-vuotispäivänä

6.12.2017           

Tänään Suomi juhlii 100-vuotista itsenäisyyttään. Se on oikeastaan suuri ihme. Pikkuruinen kansa on pystynyt taistelemaan itselleen itsenäisyyden ja säilyttämään sen itäisen jättinaapurin kyljessä. Näen sen monen muun uskovan tavoin Jumalan ihmeenä. Yhtään aliarvioimatta sitä urheutta, rohkeutta ja sisua, jolla sotilaamme puolustivat vapauttamme talvi- ja jatkosodassa, siinä tarvittiin kyllä lisäksi taivaallista vaikutusta.
Ajattelen, että meillä on aihetta kiittää itsenäisyydestämme myös Jumalaa. – Lopussa muutama kertomus siitä, kuinka Hän oli mukana maamme itsenäisyystaisteluissa.

Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä muistetaan myös maailmalla:
Rion Kristus -patsas – Tänään moni monumentti ympäri maailmaa valaistaan sinivalkoisin värein itsenäisyytemme kunniaksi, myös Rio de Janeiron Cristo Redentor – Kristus Vapahtaja -patsas: https://yle.fi/uutiset/3-9955708
Videotervehdyksiä on satanut 100-vuotiaalle Suomelle joka puolelta maailmaa:
https://yle.fi/uutiset/3-9962208

Vaietut asiat – Vaikkei olisi sodan aikoja joutunut elämään ja kokemaan, ovat ne sittenkin osa meitä ja perimäämme, sitä mitä olemme niin kansana kuin yksilöinä.
Usein vaietut kokemukset vaikuttavat syvemmin ja pitkäkestoisemmin kuin ne, joista on puhuttu ääneen. Omat vanhempani olivat varmaan pikemminkin sääntö kuin poikkeus siinä, etteivät koskaan puhuneet sotaan liittyvistä kokemuksistaan, tunteistaan tai muistoistaan meidän lasten kuullen. Ne kätkettiin sisimpään.
2 viikon kuluttua on isäni 101v-syntymäpäivä. Hieman ennen hänen menehtymistään pitkäaikaiseen sairauteen kuulin muulta taholta hänen elämäänsä suuresti vaikuttaneen asian sota-ajalta, josta ei oltu meille lapsille koskaan kerrottu. Pohdin, miten paljon puhumattomia asioita ja kokemuksia hän mahtoikaan viedä mukanaan. Varmaan vaikeneminen tuntui helpoimmalta.
Näin toimivat isovanhempanikin. Muutaman kerran he mainitsivat esikoisensa kaatuneen jatkosodassa 22-v:na. He eivät näyttäneet suruaan ja kaipaustaan, mutta sen saattoi aistia. Enoni ylioppilaskuva oli sisarustensa kuvien vieressä. Kuulin, että hän oli ollut kihloissa rintamalle lähtiessään. Muuta en hänestä tiedä.
Pitkään elämässäni olen toteuttanut samaa, vaikeista asioista vaikenemismallia. Nykyään harjoittelen toisenlaista mallia.

Kunniavartio – Minua koskettaa itsenäisyytemme satavuotispäivänä monilla hautuumailla toteutettava kunniavartio: kunkin sotilashaudan edessä seisoo vartiossa samanikäinen mies kuin vainaja kaatuessaan.  
Mietin kaikkia niitä äitejä ja vaimoja, joiden pojat tai miehet jäivät rintamalle. Kolmen aikuisen pojan äitinä – ja luonnollisesti muutenkin – kiitän koko sydämestäni, että meillä on rauha maassa, ja rukoilen että saamme myös säilyttää tämän kalliisti maksetun, kallisarvoisen itsenäisyytemme ja rauhamme.

Rukouksia maamme puolesta – Jatkosodan aikana Yleisradio alkoi radioida Turun tuomiokirkon klo 12:n lyönnit kansalaisten rohkaisuksi. 16.7.1944 presidentinrouva Gerda Ryti kehotti radiopuheessaan suomalaisia rukoilemaan maamme puolesta joka päivä klo 12 kuullessaan radiosta kirkonkellojen soivan: “Hiljentyköön siis jokainen kansamme jäsen tuona hetkenä rukoukseen Kaikkivaltiaan eteen.”
Presidentti Kyösti Kallion rukouksesta 6.12.1939:
“Taivaallinen Isämme, katso armossasi kansamme puoleen. Sinä olet luonut sen ja rakastat sitä. Sinä näet, että se on mitä suurimmassa vaarassa. Siksi rukoilemme sinua Herra, auta meitä hädässämme äläkä anna meidän hukkua.
Täytä meidät niin Sinun rakkaudellasi, että tulemme kuuliaisiksi Sinun käskyillesi. Rakkautesi olkoon meissä se voima, joka voittaa pimeyden vallat kansassamme.
Herra Jeesus Kristus, kaiken voimme sinun kauttasi. Siihen me uskomme. Armahda meitä. Amen.”

Itsenäisyyspäivän raamatuntekstejä:

Rauhaa rakentavaa., lempeää ja sopuisaa
Kuka teistä on viisas ja ymmärtäväinen? Esittäköön hän osoitukseksi hyvästä vaelluksesta tekonsa, sävyisästi, niin kuin viisas tekee. Mutta jos teidän sydäntänne hallitsee katkera kateus ja riidanhalu, älkää vastoin totuutta kerskuko kuvitellulla viisaudellanne. Sellainen ei ole ylhäältä tulevaa viisautta, vaan maallista, ihmisistä tulevaa, pahojen henkien viisautta. Sillä siellä, missä kateus ja riidanhalu vallitsevat, on myös hillittömyyttä ja kaikenlaista pahaa. Mutta ylhäältä tuleva viisaus on puhdasta ja pyhää, ja niin se myös rakentaa rauhaa, se on lempeää ja sopuisaa, täynnä armahtavaisuutta ja hyviä hedelmiä, se on tasapuolista ja teeskentelemätöntä. Vanhurskauden siemen kylvetään rauhan tekoina, ja se tuottaa hedelmän niille, jotka rauhaa rakentavat.  (
Jaak. 3: 13-18)

Jumala ei ole kaukana yhdestäkään meistä
    Paavali puhui: ”Jumala, joka on luonut maailman ja kaiken, mitä siinä on, hän, joka on taivaan ja maan Herra, ei asu ihmiskäsin tehdyissä temppeleissä. Häntä ei myöskään palvella ihmiskäsin, ikään kuin hän tarvitsisi jotakin – itse hän antaa kaikille elämän, hengen ja kaiken muun. Yhdestä ihmisestä hän on luonut koko ihmissuvun, kaikki kansat asumaan eri puolilla maan päällä, hän on säätänyt niille määräajat ja asuma-alueiden rajat, jotta ihmiset etsisivät Jumalaa ja kenties hapuillen löytäisivät hänet.
Jumala ei kylläkään ole kaukana yhdestäkään meistä: hänessä me elämme, liikumme ja olemme. Ovathan muutamat teidän runoilijannekin sanoneet: ’Me olemme myös hänen sukuaan.’ Koska me siis olemme Jumalan sukua, meidän ei pidä luulla, että jumaluus olisi samankaltainen kuin kulta, hopea tai kivi, kuin ihmisen mielikuvituksen ja taidon luomus.
Tällaista tietämättömyyttä Jumala on pitkään sietänyt, mutta nyt sen aika on ohi: hän vaatii kaikkia ihmisiä kaikkialla tekemään parannuksen.”  (
Ap.t. 17: 24-30)

Totuus, joka tekee vapaaksi
Niille juutalaisille, jotka uskoivat häneen, Jeesus sanoi: ”Jos te pysytte uskollisina minun sanalleni, te olette todella opetuslapsiani. Te opitte tuntemaan totuuden, ja totuus tekee teistä vapaita.” He vastasivat hänelle: ”Me olemme Abrahamin jälkeläisiä, emme me ole koskaan olleet kenenkään orjia. Kuinka voit sanoa, että meistä tulee vapaita?” Jeesus vastasi: ”Totisesti, totisesti: jokainen, joka tekee syntiä, on synnin orja. Orja ei pysy talossa ikuisesti, mutta poika pysyy. Jos Poika vapauttaa teidät, te olette todella vapaita.”    (
Joh. 8: 31-36)

Säätila muuttui yhdessä yössä  Ilmavoimien ohjaajaupseeri kertoo seuraavista tapahtumista: Talvisodan alussa neuvostojoukkojen aikeena oli katkaista Suomen maayhteys Ruotsiin. Pelkosenniemellä oli juuri perustettu, lähes kouluttamaton ja asevarustelultaan heikko rykmentti, joka sai suuren tehtävän: torjua sekä kalustoltaan että tulivoimaltaan ylivoimainen neuvostorykmentti.
Suomalainen rykmentti menetti eräässä vaiheessa radioyhteyden komentopaikkaan, mutta jatkoi tehtävän suorittamista. Operaation alkaessa satoi vettä ja räntää, mutta yöllä pakkanen kiristyi nopeasti – 40 asteeseen. Se sai aikaan yllättävän reaktion: säätilan nopea muutos hyydytti ratkaisevasti vihollisen toimintakykyä, ja suomalaispataljoona onnistui tuhoamaan sen huoltokeskuksen ja tuliasevoimat. Tämän seurauksena vihollinen kääntyi nopeasti pakomatkalle.
Lämpötilan putoaminen 40 asteella yhdessä yössä on poikkeuksellista. Voitostaan hämmentynyt rykmentti ei unohtanut tätä ihmettä. 25 v. myöhemmin se pystytti Pelkosenniemelle muistomerkin, jossa lukee: “Tässä auttoi Herra.”

Elämää johtava käsi – Päivää ennen tuota pakkasyötä presidentti Kallio oli puheessaan Suomen armeijalle sanonut: “Elämää johtava käsi antaa teille voimaa seisoa väkivaltaa vastaan ja voittaa silloinkin, kun vastassanne on valtava ylivoima.”
Presidentinpuoliso Kaisa Kallio kehotti koko kansaa rukoilemaan.

Enkeliarmeija Olen kuullut kerrottavan myös talvisodan tilanteesta, jossa suuruudeltaan ylivoimainen vihollinen lähestyi suomalaisrintamaa. Suomalaissotilaat olivat jo ajatelleet, että näitä he eivät millään pysty pysäyttämään, kun yhtäkkiä neuvostojoukot olivatkin kääntyneet takaisin. Joitakin pakenevia saatiin kiinni. Kuulusteluissa heiltä kysyttiin, mikä sai heidät pakenemaan. Nämä kertoivat todenneensa, etteivät he olisi pystyneet mitään sille valtavalle valkopukuiselle armeijalle, jonka he näkivät tulevan puolustavan suomalaisjoukon taakse.
Suomalaiset päättelivät, että koska paikalle ei ollut tullut mitään maallisia apujoukkoja, oli neuvostosotilaiden täytynyt nähdä taivaallisia enkelijoukkoja heidän taustavoimanaan. 

On lukuisia muitakin sotien aikana sattuneita ihmeellisiä tapahtumia, joita pidetään Jumalan vastauksina joko rintamalla tai kodeissa lausutuille rukouksille. Olisi hieno juttu, jos joku keräisi niitä kirjaksi, rohkaisuksi ja luottamuksen vahvistamiseksi siihen, että meillä on rukouksiin vastaava Jumala.  

Rakas Jumala, kiitos että Sinä olet Puolustajamme hädän hetkellä. Kiitos, että aina saamme kääntyä Sinun puoleesi rukouksin ja että olet rukouksia kuuleva Jumala.
Jeesus Kristus, Rauhanruhtinas, anna rauhasi laskeutua ja vallita jokaisessa maassa ja kansakunnassa. Anna uskoa, vahvista luottamusta.
Vapahtajamme, kiitos vapaudesta! Siunaa maatamme ja kansaamme, tänä ja tulevina aikoina. Aseta enkelivartiosi maamme rajoille.
Anna viisautesi ja rauhantahtosi laskeutua tähän maailmaamme, kaikkiin kansoihin ja niiden johtajiin. Anna hyvyytesi ja armahtavaisuutesi virrata sydämiimme.
Kiitos Kaikkivaltias että kuulet rukouksemme. Aamen.

– Koetan vääntää tämän tiivistetysti englanniksi (mikäli joku haluaisi lähettää jollekin engl.kieliselle ystävälleen).

Today: Finland is celebrating her 100th anniversary. 100 years of independence is actually a great miracle for a tiny country beside our huge eastern neighbour (Russia/Soviet Union). Our soldiers showed great courage and perseverance while defending our country. But the impact from heavenly realms was also needed and greatly valued.
We have many reasons to thank God for our independence. There are some stories about God’s interference during the wars in the end of this blog . 

Untold stories – Even if we haven’t experienced any war in our country in our lifetime, they are a part of us and our heritage. They are a part of what we are as individuals and as nations.
The untold, hidden things have often the deepest and longest influence on our lives. I wonder how many unspoken stories there are in our family histories. 
My parents never spoke about their memories, feeligs or experiences of war – at least not so that we children could hear.
After two weeks is my father’s 101st birthday. Just before he past away, I heard about a significant thing from his past, that was never told to us children.
My grandparents did’t talk about difficult things either. A couple of times they mentioned their eldest son, who was 22 yrs when he died in the war against Soviet Union year 1944. Although my grandparents never showed their greaf, you could sense it. The graduation picture of my uncle was beside the pictures of his brothers and my mother. He was engaged to a young woman when he went to war. That’s all I know about him.

Today, in many cemeteries around Finland, there will be young men standing in front of the graves of Finnish soldiers, who died at the same age as these young men are now. I think it’s a touching way to give honour to the soldiers who gave their lives for our country’s independence.
I’m thinking of all the mothers and wives who lost their sons and husbands in the war – not only in Finland, but all around the world. As a mother of three adult sons, but naturally otherwise also, I’m so deeply grateful that we have peace in our country.
My prayer is: God, grant us independence and peace, not just in this nation, but in all nations around the world!

Prayers for peace – During the Continuation War the Finnish Radio station started to air the bells of the Turku Cathedral, in purpose to give hope and encouragement for people. In year 1944 Gerda Ryti, the wife of presidet Risto Ryti, urged  Finnish people to pray for our country every time they hear the bells in the radio: “In that moment let everyone be in silent prayer before the Allmighty.”
President Kyösti Kallio prayed: “Heavenly Father, in Your mercy, turn Your face upon our people. You have created them and You love them. You see the great danger that they are facing. Lord, we pray, help us, don’t let us perish. Fill us with Your love, so that we will be able to follow Your commandments. Let Your love be the srenght in us that will defeat the dark forces in our nation. Lord Jesus Christ, through You we can do all things. That is what we believe. Have mercy on us. Amen.”

Bible readings for the Independence Day:

The wisdom from above Who is wise and understanding among you? Let them show it by their good life, by deeds done in the humility that comes from wisdom. But if you harbor bitter envy and selfish ambition in your hearts, do not boast about it or deny the truth.  Such “wisdom” does not come down from heaven but is earthly, unspiritual, demonic. For where you have envy and selfish ambition, there you find disorder and every evil practice. But the wisdom that comes from heaven is first of all pure; then peace-loving, considerate, submissive, full of mercy and good fruit, impartial and sincere. Peacemakers who sow in peace reap a harvest of righteousness. (James 3:13-18)

God is not far from us The God who made the world and everything in it is the Lord of heaven and earth and does not live in temples built by human hands. And he is not served by human hands, as if he needed anything. Rather, he himself gives everyone life and breath and everything else. From one man he made all the nations, that they should inhabit the whole earth; and he marked out their appointed times in history and the boundaries of their lands. God did this so that they would seek him and perhaps reach out for him and find him, though he is not far from any one of us.
‘For in him we live and move and have our being.’ As some of your own poets have said, ‘We are his offspring.’
“Therefore since we are God’s offspring, we should not think that the divine being is like gold or silver or stone—an image made by human design and skill.
In the past God overlooked such ignorance, but now he commands all people everywhere to repent.
(Acts 17,24-30)

The truth will set you free –  To the Jews who had believed him, Jesus said, “If you hold to my teaching, you are really my disciples. Then you will know the truth, and the truth will set you free.”
They answered him, “We are Abraham’s descendants and have never been slaves of anyone. How can you say that we shall be set free?”

Jesus replied, “Very truly I tell you, everyone who sins is a slave to sin.
  Now a slave has no permanent place in the family, but a son belongs to it forever. So if the Son sets you free, you will be free indeed. (John 8,31-35)

Two true stories from the Independence War of Finland:

The dramatical change in the weather – During the Winter War the Soviet army tried to disconnect the routs betweem Sweden and Finland by trying to invade areas in Northern Finland. A small Finnish troop of a village in Lappland had barely got any training and they were poorly armed. But their task was to defend the area against the Soviet troop, which was overwhelmingly stronger both in size and in weaponry.
In the beginning of the operation it was raining water and sleet, but during the night the temperature fell to – 40 degrees Celcius. This extremely exceptional change of the wather ‘freezed’ the performance of the enemy, and the Finnish troop was able to destroy its armed forces. As the result the enemy turned back and fled.
The Finnish troop didn’t forget what had happened. 25 years later they made a monument on which they wrote: “The Lord gave us His help in this.”

The leading hand – One day before that icy cold night president Kallio said to the Finnish army: ” The hand that leads the life will give you strength to stand against violence and strength and to win even when you’ll face an enormous adversary.”
His wife Kaisa Kallio urged all the Finns to pray.

The angel army – I’ve heard also about a situation during the Winter War, where an enemy troop, which was much bigger and stronger than the Finnish troop, was approaching the Finnish border. The Finns were thinking that they would not be able to stop the enemy. But suddenly the Soviet troop turned away and fled.
The Finnish soldiers managed to take in custody some Soviet soldiers. The Finns questioned them, asking why they had fled. They answered: “When we saw the enormous white army coming behind your troop we understood that we had no chance to win, and we had to turn back.”

While there were no actual troops behind the Finnish troop, the Finnish soldiers came to the conclusion, that the enormous white army that the Soviet troop had seen, must have been an angel army, sent by God.

There are many other stories of the wars about soldiers, who have experienced things that they undestood as God’s miracles. They were seen as fruits of prayers either on the battlefield or in the homes of the soldiers.    

Dear God, You are our Defender in the moment of need. Remind us to turn to You with our prayers. You are a God that hears our prayers. We thank You and praise You.
Jesus Christ, Prince of Peace, let Your peace descend upon every country and nation and prevail in them. Give us faith, strengten our trust in You.
Our Saviour, thank you for Your freedom! Bless our country and its people, and all the other countries around the world, today and in the future.
Give Your angel armies to protect our nation.
Give Your wisdom and peace to our world, to all nations and their leaders. Let mercy and forgiveness flow into our hearts.
Thank you, dear God Allmighty. Amen.

Jean Sibelius, Finlandia op.26 – J-P. Saraste, Radion sinfoniaorkesteri ja Helsingin filharmoniaorkesteri, Sibelius-akatemian kuoro.