Riemuvuosi…

8.1.2018        

kirjakääröjä saviruukussa

Jeesus ilmaisee jumalallisen voimansa on ensi pyhän aihe. Evankeliumikirjan toteaa, että Jeesus kutsuu ihmisiä näkemään Jumalan suuria tekoja. – Ajattelen, että Hän haluaa auttaa meitä huomaamaan Jumalan johdatuksen ja vaikutuksen sellaisissakin asioissa, joita ehkä muuten pitäisimme vain sattumina.

Hyvä sanoma – Jeesus tuli Nasaretiin, missä hän oli kasvanut, ja meni sapattina tapansa mukaan synagogaan. Hän nousi lukemaan, ja hänelle ojennettiin profeetta Jesajan kirja. Hän avasi kirjakäärön ja löysi sen kohdan, jossa sanotaan:
      – Herran henki on minun ylläni, sillä hän on voidellut minut. Hän on lähettänyt minut ilmoittamaan köyhille hyvän sanoman, julistamaan vangituille vapautusta ja sokeille näkönsä saamista, päästämään sorretut vapauteen ja julistamaan Herran riemuvuotta.
    Hän kääri kirjan kokoon, antoi sen avustajalle ja istuutui. Kaikki, jotka synagogassa olivat, katsoivat tarkkaavasti häneen. Hän alkoi puhua heille: ”Tänään, teidän kuultenne, on tämä kirjoitus käynyt toteen.”    (Luuk. 4: 16–21)

Jesajan kirjakäärö – En ollenkaan ihmettelisi, vaikka tuo kohta  Jesajan kirjasta olisi ollut juuri se, mikä tuona sapattina tulikin lukea. Oli miten oli, kaikista kirjakääröistä juuri Jesajan kirjakäärö ojennettiin Jeesukselle, ja tuon kohdan hän siitä etsi ja luki. Eipä sopivampaa tekstiä olisi voinut olla! Siinä on voimaa, ja se kuvaa juuri sitä, mitä Jeesus päivittäin teki, aamusta iltaan, missä sitten liikkuikin.

Voideltu – Johannes Kastaja näki hetken, jolloin Jeesus sai voitelun tehtäväänsä Jumalan Hengen laskeutuessa  Jeesuksen ylle Jordan-virralla:
“Minä olen nähnyt, kuinka Henki laskeutui taivaasta kyyhkysen tavoin ja jäi hänen päälleen. (Joh.1:32)
Erämaassa vietettyjen päivien jälkeen Jumala lähetti Jeesuksen tekemään niitä tekoja, joita Hän tahtoi tämän tekevän – julistamaan hyvää sanomaa, parantamaan ja vapauttamaan ihmisiä.

Nasaretin synagogassa kuunneltiin varmaan hiljaa, kun  Jeesus luki Jesajan profetian. Mutta jatko ei olisi voinut enempää yllättää synagogaan tulleita: tässä – silmienne edessä – näette miten on tullut todeksi se, mistä profeetta Jesaja puhui 300 vuotta sitten!
Miten niin… – Joosefin poikahan tuo on, tuossa lähellä kasvanut,   työskennellyt isänsä verstaassa. Kuinka tämän voisi ymmärtää…?
Ehkä joukossa oli joitakin, jotka havaitsivat hengen silmin saman kuin minkä Johannes Kastaja oli nähnyt: Pyhän Hengen Jeesuksen yllä, Jumalan Hengen säteilyn hänen ympärillään.
Entä muut? On vaikeampaa nähdä tai ymmärtää jotain asiaa toisella tapaa kuin miten on tottunut ajattelemaan tai millaisen mielikuvan tai mielipiteen on siitä muodostanut.

Ilosanoma – Mitä minulta jää näkemättä, kuulematta, tajuamatta, jos ja kun olen liian kiin(nit)tynyt omiin käsityksiini ja mielikuviini joistain asioista? Meneekö hyvästä sanomasta jotain ohitseni? – Varmasti paljonkin! Haluan kuitenkin löytää ja ymmärtää enemmän… myös ilosanomaa…

Onko jotain, mihin erityisesti tarvitsisi Kristuksen vapauttavaa vaikutusta, jotta voisin käsittää enemmän, paremmin, syvemmin, mitä kaikkea tuo ilosanoma itse asiassa pitää sisällään?
Jeesus sanoi: “Jos te pysytte uskollisina minun sanalleni, te olette todella opetuslapsiani. Te opitte tuntemaan totuuden, ja totuus tekee teistä vapaita.” (Joh.8:31-32)

Entä mikä muuttuisi minussa, elämässäni ja läheisteni elämässä, jos vastaanottaisin tuon Jeesuksen lukeman lupauksen riemuvuodesta koskemaan itseäni ja lähimmäisiäni?
Tai jos sinä tekisit niin? Mikä sinun ja läheistesi elämässä muuttuisi? Millaiseksi tämä alkanut vuosi muodostuisi, jos pyytäisimme ja ottaisimme sen vastaan Herran riemuvuotena?

Entä mitä jos Jumala haluaisi voidella meidätkin tekemään Hänen töitään? Eikö olisi ihmeellistä elää samalla tavoin Jumalan Hengen vaikutuksen alaisena kuin Jeesus eli? Niin että kuulisimme Taivaallisen Isämme tahdon… havaitsisimme Hänen johdatuksensa… tekisimme sitä, mitä Hän kulloinkin haluaisi meidän tekevän…?
Tuntuuko liian ideaalilta? Niin kuitenkin käsittääkseni Jumala on suunnitellut; sitä Hän toivoisi. Että eläisimme niin Hänen yhteydessään, Hänen Henkensä vaikutuksessa, että olisimme yhtä Hänen kanssaan. Että toivoisimme samaa kuin Hän… että antaisimme Hänen Henkensä toimia meissä ja kauttamme ilman että mikään meissä haraisi vastaan…
Mitä jos Jumala tahtookin viedä meitä sellaista kohti? Jos Hän haluaakin meidän kaipaavan samankaltaista yhteyttä/ykseyttä kuin Jeesuksella oli Taivaallisen Isänsä kanssa pienenä poikana Jerusalemin temppelissä, Jordanin kasteella, Nasaretin synagogassa… koko maanpäällisen elämänsä aikana?

Mitä jos saisimme nähdä Jumalan pieniä tai suuria tekoja jatkuvasti omassa ja läheistemme elämässä? Niin että voisimme yhdessä nähdä ja todeta, että Kristus on on Elävä ja Tosi. Ja että Hän on kanssamme ja toimii keskuudessamme.

Riemuvuosi – Rakas Jumala, millaisen kirjakäärön mahdat meille itse kullekin antaa tänä vuonna? Mitä kaikkea se mahtaakaan sisältää? Vain Sinä tiedät. Saamme kuitenkin pyytää Sinulta parasta, eikö totta?
Psalmilaulaja toteaa yhdessä psalmissaan: “Sinulta saan kaiken hyvän”, toisessa: “Herra antaa kaiken hyvän.”
Se mikä ei ole hyvää, ei tule Jumalalta.

Kristus, anna tämän vuoden 2018 olla täynnä Sinun Valoasi ja Rauhaasi.  Anna meidän nähdä Sinun Hyvyytesi, Rakkautesi ja Voimasi vaikutuksia elämässämme ja maailmassamme.
Voisiko tällaista pyytää… – tai miksei voisi:
Anna tämän alkaneen vuoden 2018 olla riemuvuosi, meille kaikille. Aamen. 🙂

All Things New – Hillsong

“Sinun Rakkautesi tekee kaiken uudeksi
Sinä teet hyvää työtäsi kaikissa
tämän maailman asioissa
uudistunut toivo elämässä, joka löytyy Sinussa
teet kaiken uudeksi – eilen ja ikuisti
Rakkautesi ei koskaan muutu
toivo ei koskaan haihdu
uskoni on siinä, mitä en näe
se tuo elämää sinne, missä sitä ei ole ollut
puhuu asioista, joita ei ole, niin kuin ne olisivat
Sinussa elän, taivaat ovat avoinna
tiedän että olen valittu koska elän Sinussa
Jumala Sinä teet kaiken Sinun kunniaksesi
elän Sinussa, halleluja”

Muut tekstit: Ps. 105: 2–5, 39–42, Jes. 62: 1–3, Tit. 1: 1–3 ja Mark. 1: 14–15.