14.6.2025. Miten ihana päivä tänään: auringon suloinen lämpö hyväilee ihoa. Pieni tuulenviri virkistää juuri sopivalla tavalla. Kesä, ihana kesä! Kaikki tuntuu vain niin hyvältä! ☀️
Huomenna luvassa hellettä. Onneksi on varjoisia paikkoja. Ja jalat voi työntää viilentävään veteen; Jokeen, lampeen, järveen, mereen, altaaseen tai pesuvatiin – mitä nyt sattuu olemaan siinä tarjolla. 😉
Ihmetellen, ylistäen, armotekojaan julistaen – Kirkkovuosikalenteri toteaa: ’Raamatuntekstit puhuvat Jumalan salatusta olemuksesta, joka ylittää kaiken ihmisymmärryksen. Jumala on yksi, mutta hän on ilmoittanut meille itsensä Isänä, Poikana ja Pyhänä Henkenä. Hän vaikuttaa Luojana, Lunastajana ja Pyhittäjänä. Usko ei käsittele Jumalan olemusta tiedollisesti eritellen vaan ihmetellen, ylistäen ja hänen armotekojaan julistaen.’
Tuntuu helpolta ainakin itselleni yhtyä tuohon toteamukseen, että uskoon kuuluu ihmetteleminen sekä Jumalan ylistäminen. Olen kiitollinen siitä, että saan olla tällainen Jumalan ihmettelijä. Saan yrittää ymmärtää salattua Jumalaa, mutta minun ei tarvitse yrittää vakuutella itselleni eikä toisille, että ymmärtäisin hitustakaan sen enempää, kuin mitä Hän itsestään on ilmoittanut.
Teologit tutkivat ja selittävät Jumalaan liittyviä asioita raamatuntekstien, oppien ja traditioiden kautta. He toimivat erilaisissa virkatehtävissä, ja jotkut heistä vihitään papeiksi. Erityisesti pappien kohdalla suuri merkitys on sillä, millainen heidän henkilökohtainen suhteensa on Jumalaan, sillä se välittyy heidän työnsä kautta koko seurakuntaan.
Evankelistojen tehtävänä on kiertää maita ja mantuja kertomassa Jumalan armosta ja ihmeteoista, joihin he vakaasti uskovat. Ja usein tämä välittyy kuulijoille niin että heidän uskonsa vahvistuu, ja he saattavat kokea Jumalan muuntavan, vapauttavan, hoitavan ja parantavan läsnäolon ja voiman.
Jumala kutsuu meitä toimimaan tavalla, joka meille itsellemme on luontaista. Joskus Hän tosin kutsuu tehtäviin, jotka ovat oman mukavuusalueen ulkopuolella, kuten esim. Jesajan (alla olevassa Jesajan kirjan tekstissä).
Olkoonkin että Jumala on ymmärryksemme ulottumattomissa, Hän kuitenkin toivoo, että me tulisimme tuntemaan Hänet. Lukemattomista kertomuksista – niin Raamatun kertomuksissa kuin meidän aikanamme – ilmenee, että Hän haluaa yhteyttä kanssamme, Hän kutsuu meitä läheiseen yhteyteen kanssaan, kutsuu tuntemiseensa.
Turvakalliomme – Nyt iloiten laulakaa Herralle, kohottakaa hänelle riemuhuuto, hän on meidän turvakalliomme.
Tulkaa hänen kasvojensa eteen ja kiittäkää, virittäkää hänelle riemuvirsi!
Tulkaa, kumartukaa maahan, polvistukaamme Herran, Luojamme, eteen.
Hän on meidän Jumalamme ja me hänen laitumensa lampaat, joita hänen kätensä kaitsee.
Ps. 95:1–2, 6–7
**********************
Jesaja suostui sananviejäksi – Kuningas Ussian kuolinvuonna minä näin Herran: hän istui korkealla ja ylhäisellä istuimella, ja hänen vaatteensa liepeet täyttivät temppelin. Hänen yläpuolellaan seisoivat serafit, joilla oli kuusi siipeä kullakin: kahdella he peittivät kasvonsa, kahdella verhosivat ruumiinsa ja kahdella lensivät.
He huusivat toinen toiselleen:
– Pyhä, pyhä, pyhä on Herra Sebaot! Hänen kirkkautensa täyttää kaiken maan.
Ovenpielet vapisivat äänten voimasta, ja huone tuli täyteen savua. Ja minä sanoin:
– Voi minua, minä hukun! Minulla on saastaiset huulet, ja saastaiset huulet on kansalla, jonka keskellä elän, ja nyt minun silmäni ovat nähneet Kuninkaan, Herran Sebaotin.
Silloin yksi serafeista lensi luokseni kädessään hehkuva hiili, jonka hän oli ottanut pihdeillä uhrialttarilta. Hän kosketti sillä minun huuliani ja sanoi:
– Katso, tämä on koskenut huuliasi, sinun syyllisyytesi on poissa ja syntisi sovitettu.
Minä kuulin Herran äänen sanovan:
– Kenet minä lähetän? Kuka lähtee sananviejäksi?
Niin minä vastasin:
– Tässä olen, lähetä minut!
Jes. 6:1–8
Hänestä, Hänen kauttaan ja Häneen – Kuinka ääretön onkaan Jumalan rikkaus, kuinka syvä hänen viisautensa ja tietonsa! Kuinka tutkimattomat ovat hänen tuomionsa ja jäljittämättömät hänen tiensä! Kuka voi tuntea Herran ajatukset, kuka pystyy neuvomaan häntä? Kuka on antanut hänelle jotakin, mikä hänen olisi maksettava takaisin? Hänestä, hänen kauttaan ja häneen on kaikki. Hänen on kunnia ikuisesti. Aamen.
Room. 11:33–36
**********************
Nikodemos kysyy Jeesukselta – Fariseusten joukossa oli Nikodemos-niminen mies, juutalaisten neuvoston jäsen. Hän tuli yöllä Jeesuksen luo ja sanoi: ”Rabbi, me tiedämme, että sinä olet Jumalan lähettämä opettaja. Ei kukaan pysty tekemään sellaisia tunnustekoja kuin sinä, ellei Jumala ole hänen kanssaan.” Jeesus vastasi hänelle: ”Totisesti, totisesti: jos ihminen ei synny uudesti, ylhäältä, hän ei pääse näkemään Jumalan valtakuntaa.” Nikodemos kysyi: ”Miten joku voisi vanhana syntyä? Miten joku voisi mennä takaisin äitinsä kohtuun ja syntyä toisen kerran?”
Jeesus vastasi: ”Totisesti, totisesti: jos ihminen ei synny vedestä ja Hengestä, hän ei pääse Jumalan valtakuntaan. Mikä on syntynyt lihasta, on lihaa, mikä on syntynyt Hengestä, on henkeä. Älä kummeksu sitä, että sanoin sinulle: ’Teidän täytyy syntyä uudesti.’ Tuuli puhaltaa missä tahtoo. Sinä kuulet sen huminan, mutta et tiedä, mistä se tulee ja minne se menee. Samoin on jokaisen Hengestä syntyneen laita.”
”Miten tämä kaikki on mahdollista?” Nikodemos kysyi.
Jeesus vastasi:
”Etkö sinä, Israelin opettaja, ymmärrä sitä?
Totisesti, totisesti: me puhumme mitä tiedämme ja todistamme siitä mitä olemme nähneet, mutta te ette ota vastaan meidän todistustamme. Jos te ette usko, kun puhun teille tämän maailman asioista, kuinka voisitte uskoa, kun puhun taivaallisista! Kukaan ei ole noussut taivaaseen, paitsi hän, joka on taivaasta tänne tullut: Ihmisen Poika.
Niin kuin Mooses autiomaassa nosti käärmeen korkealle, niin on myös Ihmisen Poika korotettava, jotta jokainen, joka uskoo häneen, saisi iankaikkisen elämän.”
Joh. 3:1–15
Nikodemos meni tapaamaan Jeesusta saadakseen selville Jeesuksen todellisen identiteetin. Mutta Jeesuksen vastaukset saivat hänet entistä hämmentyneemmäksi: mitä hänen tuli ajatella tästä miehestä, joka oli tehnyt lukuisia ihmetekoja ja puhui hänelle asioita, joita hän ei millään pystynyt käsittämään?
Tunnen syvää myötätuntoa Nikodemosta kohtaan. Miten ihmeessä hän olisi voinut käsittää noita Jeesuksen vastauksia? Ja Jeesus vain tuntui moittivan häntä siitä, ettei hän ymmärrä, kun hän puhuu tälle uudesti syntymisestä!
Evankeliumi ei kerro, tapahtuiko Nikodemoksessa tuossa tapaamisessa Jeesuksen kanssa jotain sellaista, joka on ymmärryksen tuolla puolen. Myöhemmin hän kuitenkin ilmaisi toisille fariseuksille, että suhtautui Jeesukseen eri tavoin kuin he.
Kun ylipapit ja fariseukset lähettivät miehiä pidättämään Jeesus ja nämä palasivat takaisin ilman Jeesusta, ylipapit ja fariseukset kysyivät: ”Miksi ette tuoneet häntä?” nämä vastasivat: ”Yksikään ihminen ei ikinä ole puhunut sillä tavoin kuin hän.”
Kun sitten fariseukset kysyivät: ”Onko kukaan hallitusmies uskonut häneen? Tai yksikään fariseus”, Nikodemos asettui omalla varovaisella tavallaan puolustamaan Jeesusta sanoen: ”Eihän meidän lakimme mukaan ketään voi tuomita, ennen kuin on kuultu häntä ja otettu selville, mitä hän on tehnyt.” (joh.7)
Viimeistään sinä päivänä, kun Jeesus oli ristiinnaulittu, Nikodemoksella oli todennäköisesti jo vahva käsitys Jeesuksen identiteetistä. Raamattu ei kerro, oliko Nikodemos näkemässä ristiinnaulitsemisen. Voisin hyvin kuvitella, että hän oli paikalla osoittaakseen kunnioitustaan Jeesukselle. Joka tapauksessa hän lähti Joosef Arimatialaisen mukaan haudalle mukanaan suuret määrät mirhan ja aaloen seosta Jeesuksen ruumiin balsamointiin. (Joh.19:39)
Nämä kaksi miestä olivat ehkä ainoat Sanhedrinin, juutalaisten suuren neuvoston jäsenistä, jotka olivat tunnistaneet Jeesuksen olemuksessa jotain sellaista, mitä toiset eivät kyenneet tai suostuneet näkemään,
Joosef Arimatialainen meni pyytämään Pilatukselta lupaa saada ottaa Jeesuksen ruumis ristiltä ja haudata hänet. Jotain siitä, mitä hän sekä Nikodemos ajattelivat/ uskoivat Jeesuksen olevan, ilmensi tuo, kuinka he halusivat haudata Jeesuksen kunniallisella, perinteisiin kuuluvalla tavalla.
Perimätiedon mukaan Nikodemos heitettiin ulos synagogasta Kristukseen uskomisensa vuoksi, ja hän meni asumaan Gamalielin maaseutukotiin, ja asui siellä kuolemaansa saakka. (Gamaliel, Sanhedrinin jäsen ja Paavalin opettaja, kääntyi hänkin perimätiedon mukaan kristityksi.)
Uskovina joudumme kohtaamaan tilanteita, joissa uskoamme kyseenalaistetaan, taikka rohkeuttamme ilmaista sitä testataan. Kunpa tuollaisissa tilanteissa meissä vaikuttaisi Hän, joka meille uskon antanut; Hän, joka kulkee kanssamme, auttaa, johdattaa ja vahvistaa meitä. Kristus meissä, kirkkauden toivo.
Kiitos Kristus, että näet meidät juuri sellaisina kuin olemme, heikkouksinemme ja vahvuuksinemme. Me saamme tulla luoksesi kysymyksinemme, hämmentyneinä, ihmetellen. Ketään Sinä et käännytä pois.
Ja jollei heti, niin aikanaan Sinä vastaat meille. Näytät meille. mitä meidän on tarkoitus ja tarpeen tietää ja ymmärtää taivaallisista salaisuuksista ja rakastavan Jumalan ihmeellisyydestä. 💛💛💛