Elämän leipä

19.3.2023Kirkkovuosikalenteri kuvaa tätä sunnuntaita eräänlaisena levähdyspaikkana, virvoittavana keitaana paastonajan erämaavaelluksella.
Tätä pyhää nimitetään myös leipäsunnuntaiksi, koska sen tekstit kertovat, kuinka Jeesus ruokki valtavan joukon muutamalla leivällä ja kalalla. Ja siitä, kuinka me tarvitsemme myös hengellistä ravintoa.
‘Jeesus itse on elämän leipä. Hän jakaa lahjojaan meille ja opettaa meitä jakamaan omastamme tarvitseville.’

💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏

Onnellisia ne, jotka saavat voimansa sinusta, ne, jotka kaipaavat pyhälle matkalle.
Kun he kulkevat vedettömässä laaksossa, sinne puhkeaa virvoittava lähde, ja sade antaa heille siunauksensa. Askel askeleelta heidän voimansa kasvaa, ja he saapuvat Siioniin Jumalan eteen.
Jumala, Herra Sebaot, kuule rukoukseni, älä ummista korviasi, Jaakobin Jumala! Jumala, meidän kilpemme, katso voideltusi puoleen!
Autuas se, joka turvaa sinuun, Herra Sebaot!
Ps. 84:6–10, 13

Tuon pyhiinvaeltajan laulun jakeita lukiessa tulee mieleeni elävästi lukuisat erämaaretket  hauvelini kanssa. Vaeltelemme usein tuntikausia tuntematta lainkaan väsymystä. Päin vastoin, tuntuu kuin voimamme vain kasvaisivat, Sielu ja koko olemus virkistyy ja tulee ravituksi. (Toki mukana on eväätkin, evästauko kuuluu aina retkiimme.)
Parasta kummankin mielestä on aina ne hetket, kun saavumme veden äärelle. Meri, järvi, lampi tai joki, kaikki käy. Vettä nähdessään hauveli suuntaa välittömästi tassunsa rantaan. Suoraan luonnosta saatu vesi maistuu sen mielestä niin paljon paremmalta kuin hanasta tullut,
Sitten istahdamme ja nautimme olostamme.
Helteellä pulahdus raikkaaseen veteen kirkastaa olon ja ajatukset.

Luonnon hiljaisuudessa ja rauhassa mieli ja koko olemus virittyy kiitollisuuden tunteeseen.  Luonnon monivivahteinen kauneus saa haltioitumaan yhä uudestaan, aina vaan. Kerron siitä Jumalalle. Ikään kuin Hän ei sitä tietäisi! Mutta tuntuu kuitenkin hyvältä sanoa se Hänelle, yhä uudestaan. Ja kiittää siitä, että saamme nauttia ihanasta, puhtaasta luonnosta.
Ja sitten, kun annan oman mieleni hiljentyä, Hän saattaa antaa minulle jonkun ajatuksen, joka tuntuu tärkeältä ja jonka haluan tallentaa mieleeni.
Hiljaisella erämaavaelluksella sielu lepää ja tulee ravituksi. 

Dietrich Bonhoeffer kirjoitti: “Es liegt im Stille sein eine wunderbare Macht der Klärung, der Reinigung, der Sammlung auf das Wesentliche.”
– eli jotakuinkin näin: “Hiljentymiseen (hiljaa olemiseen) kätkeytyy ihmeellinen kirkastava (selventävä) ja puhdistava voima, keskittyminen siihen, mikä on olennaista.” 

Aam. 8:11–12:
Koittaa aika – sanoo Herra Jumala – jolloin minä lähetän maahan nälän.
En leivän nälkää, en veden janoa, vaan Herran sanan kuulemisen nälän.
Ihmiset hoippuvat mereltä merelle, pohjoisesta itään he harhailevat
etsimässä Herran sanaa, mutta eivät löydä.  

Jospa nyt koittaisi sellainen aika? Että alkaisimme kaivata ja kuunnella Jumalan puhetta meille, tähän aikaan, tähän maailmantilanteeseen. Luemme päivittäin uutisista oman maamme ja muiden maiden tapahtumista. Mutta millaisina ne näyttäytyvät taivaallisesta perspektiivistä? 

Mikä on henkilökohtaisessa elämässämme todella tärkeää, juuri nyt? Minkä voisi jättää vähemmälle? Mikä syö voimia? Mikä ravitsee meitä?
Mihin meidän olisi hyvä keskittää huomiomme? Mikä on olennaista, juuri nyt, tai tämän paaston aikana? 

2. Moos. 16:11–19, 31, 35
Herra sanoi Moosekselle: ”Minä olen kuullut israelilaisten valituksen. Sano heille näin: ’Tänään iltahämärissä te saatte lihaa syödäksenne ja aamulla leipää yllin kyllin. Silloin te ymmärrätte, että minä olen Herra, teidän Jumalanne.’”
    Illalla lensi leiriin viiriäisiä niin paljon, että ne peittivät sen kokonaan. Aamulla oli maassa leirin ympärillä runsaasti kastetta, ja kun kaste oli haihtunut, oli autiomaassa jotakin hienoa ja rapeaa, ohutta kuin kuura maan pinnalla. Tämän nähdessään israelilaiset kyselivät toisiltaan: ”Mitä tämä on?” He eivät näet tienneet, mitä se oli. Mooses sanoi heille: ”Se on leipää, jonka Herra on antanut teille ruoaksi. Ja näin on Herra siitä määrännyt: Kerätkää sitä niin paljon kuin tarvitsette: omer-mitallinen jokaiselle. Kukin kerätköön niin monelle kuin hänen teltassaan on ihmisiä.” Israelilaiset tekivät niin ja keräsivät sitä, kuka enemmän, kuka vähemmän. Mutta kun he mittasivat sen omer-mitalla, ei enemmän keränneellä ollut liikaa eikä vähemmän keränneellä liian vähän, vaan jokainen oli saanut kerätyksi sen verran kuin tarvitsi. Mooses sanoi heille: ”Kukaan ei saa jättää siitä mitään huomiseksi.”
    Israelilaiset antoivat sille ruoalle nimeksi manna. Se muistutti korianterin siemeniä mutta oli valkoista ja maistui hunajaleivältä. Israelilaiset söivät mannaa neljäkymmentä vuotta, siihen saakka, kun he tulivat asutuille seuduille. He söivät sitä, kunnes tulivat Kanaaninmaan rajoille.

Makean ystävänä ajatus siitä, että Jumala ruokki erämaassa vaeltavaa kansaansa hunajaleivältä maistuvalla mannalla, tuntuu armolliselta. – Mutta  jos pitäisi vuosikymmenet syödä pelkkää makeaa, niin kyllähän siinä tulisi suolaista ikävä.
Ymmärrän hyvin sen, että kansa aina välillä napisi Jumalalle tyytymättömyyttään ravinnon yksipuolisuuteen, niin hyvältä maistuvaa  ja ravitsevaa kuin se olikin.  

Nyt, ruokien hintojen kohotessa, moni kertoo syövänsä yksinkertaisemmin kuin ennen. Itsekin olen joutunut miettimään tarkemmin ruokaostoksiani. Ei ole ihan mukavaa, kun täytyy tinkiä periaatteistaan. Mutta nämäkin asiat asettuvat toisiin mittasuhteisiin, kun mietin niitä, joilla ei ole, mistä valita. Niitä, jotka näkevät nälkää sen vuoksi, että viljelykset eivät tuota satoa pitkän kuivuuskauden ja vedenpuutteen vuoksi. Tai niitä jotka elävät pakolaisleireillä tai sodan keskellä.

Rakas Jumala, katso kaikkien nälkää näkevien puoleen. Tuo apusi niin ruumiilliseen kuin hengelliseen nälkäämme. Auta meitä olemaan kiitollisia siitä kaikesta, mikä kuitenkin on hyvin.
Kiitos, että näet, mitä kipeimmin tarvitsemme. Kiitos että olet kanssamme. Kiitos kaikesta avustasi, ja kaikista, joita käytät tuomaan apua sitä eniten tarvitseville. 

1. Piet. 2:1–3:
Jättäkää kaikki pahuus ja vilppi, kaikki teeskentely ja kateus ja kaikki panettelu. Niin kuin vastasyntyneet lapset tavoitelkaa puhdasta sanan maitoa, jotta sen ravitsemina kasvaisitte pelastukseen. Olettehan te ”maistaneet Herran hyvyyttä”.

Voiko tuon suoremmin sanoa? Miten paljon kauniimpi ja parempi maailmamme olisikaan, jos ei olisi niin paljon pahuutta, epärehellisyyttä ja kateutta. Jos osattaisiin olla teeskentelemättä, ja tuoda itsestämme esiin parhaita puoliamme. Eikä puhuttaisi pahaa, vaan hyvää toisistamme.

Ystävän vinkistä katsoin Jeesuksen elämän vaiheista kertovan The Chosen – sarjan 8 jaksoa. Hienosti kuvattu, hyvät näyttelijäsuoritukset. Oli melkein kuin olisi sukeltanut 2000 v. ajassa taaksepäin noiden ihmisten – Kapernaumin asukkaiden, opetuslasten ja roomalaisten sotilaitten elämään ja kokemusmaailmaan. 

Sarja on rakennettu Raamatun kertomusten pohjalta ja se siteeraa sitä monin paikoin. Lisäksi on paljon kuvitteellisia keskusteluja, kohtaamisia ja tapahtumia, Niitä kuvataan mm. Marian, Pietarin ja tämän läheisten, Matteuksen ja Nikodemoksen kokemusten kautta. 

Etsiessäni netistä, voisiko sarjaa katsella ilmaiseksi (se kun on katsottavissa parhaillaan maksullisessa Netflixissä), löysin linkin: https://www.angel.com/watch/the-chosen
Samalla selvisi, että The Chosen -sarja käsittää monta kautta.
Parhaillaan esitettävän 3. kauden 1. osan alussa Jeesus puhuu koolla olevalle kuulijakunnalle (otteita vuorisaarnasta) kysyen mm: “Ettekö tiedä, että henki on arvokkaampi kuin ruoka, jota syötte?”).
Samalla vuorenrinteellä Jeesus ruokki valtavan määrän kuulijoitaan muutamalla leivällä ja kalalla. (Katsoin tuosta jaksosta tänään vain alun, joten en tiedä näytetäänkö siinä itse ruokkimisihmettä.)

Ajattelin, että tämä sarjahan pitäisi saada tekstitettyä suomeksi (puhekieli on siinä englanti).  Mutta jes, se olikin jo tehty: löytyi linkki, jossa kerrotaan, miten siihen saa suomenkielisen tekstityksen:  https://www.youtube.com/watch?v=TCkZNB8dpBg
Kun filmi on käynnissä, se pysäytetään ja klikataan yhtä näytön alareunassa olevaa merkkiä, ja valitaan, minkä kielinen teksti halutaan ( = tekniikan ihmelapsen – ironisesti sanottuna – selvitystä…!)  🙂 

Huom. Vaikka 1. kauden sarjan tapahtumat eivät etene pääsiäistapahtumiin, niissä on joitakin rajumpia kohtauksia, jotka voivat tuntua varsinkin lapsista, mutta ehkä myös herkemmistä aikuisista, ahdistavilta ja pelottavilta, 

Koskettavinta olivat mielestäni ehkä ne 3. jakson kohtaukset, joissa lapset löytävät Jeesuksen järven rannalta, ja Jeesus alkaa puhua lapsille. Alun ennakkoluulojen ja pelon haihduttua lapset esittivät Jeesukselle innoissaan kysymyksiä. Lapsilla oli vilpitön nälkä kuulla kaikkea sitä, mitä Jeesuksella oli heille sanottavanaan,
Kun yksi lapsista kysyy Jeesukselta, mikä on se syy. minkä takia hän on täällä, jeesus vastaa: “Usein aikuiset tarvitsevat lasten uskoa-“

Noiden lasten kaltaista innostusta ja vilpittömyyttä Pietari varmaan tarkoitti yllä olevassa kirjeessään. 
Kunpa me pystyisimme samaan. Voittamaan epäluulon ja pelon, ja hiljentyä kuuntelemaan, mitä Jumala haluaa tänä päivänä puhua sydämiimme. 

Joh. 6:24–35:
Ihmiset nousivat veneisiin ja lähtivät Kapernaumiin etsimään Jeesusta.
    He löysivät Jeesuksen järven toiselta puolelta ja kysyivät häneltä: ”Rabbi, milloin sinä olet tullut tänne?” Jeesus vastasi: ”Totisesti, totisesti: ette te minua sen tähden etsi, että olette nähneet tunnustekoja, vaan siksi, että saitte leipää ja söitte itsenne kylläisiksi. Älkää tavoitelko katoavaa ruokaa, vaan katoamatonta, sitä, joka antaa ikuisen elämän. Sitä teille antaa Ihmisen Poika, sillä Isä, Jumala itse, on merkinnyt hänet sinetillään.” He kysyivät: ”Mitä meidän tulee tehdä, että tekomme olisivat Jumalan tekoja?” Jeesus vastasi: ”Uskokaa häneen, jonka Jumala on lähettänyt. Se on Jumalan teko.”
    He sanoivat Jeesukselle: ”Minkä tunnusteon teet, että me sen nähtyämme uskomme sinuun? Mitä sinä teet? Meidän isämme söivät autiomaassa mannaa, niin kuin kirjoituksissa sanotaan: ’Hän antoi taivaasta leipää heille syötäväksi.’” Tähän Jeesus vastasi: ”Totisesti, totisesti: ei Mooses teille antanut taivaasta leipää, vaan todellista taivaan leipää teille antaa minun Isäni. Jumalan leipä on se, joka tulee taivaasta ja antaa maailmalle elämän.”
    He sanoivat: ”Anna meille aina sitä leipää.” Jeesus sanoi: ”Minä olen elämän leipä. Joka tulee minun luokseni, ei koskaan ole nälissään, ja joka uskoo minuun, ei enää koskaan ole janoissaan.”

Todellista taivasleipää – Mitä me odotamme Jumalalta? Odotammeko Hänen tekevän jotain erityistä hyväksemme? Tällainen nousee puheenaiheeksi useammassa kohdassa The Chosen –  1. kauden jaksoissa. On pettymystä: miksi Jumala ei vastaa, miksi Hän ei auta. On myös löytämistä: sisäisen rauhan, luottamuksen ja uskon löytämistä kaikenlaisten haasteiden keskellä ja niistä huolimatta.

Elämän Leipä – Kuultuaan Jeesus puhuvan Jumalan leivän tulevan taivaasta ja antavan maailmalle elämän, ihmiset sanoivat Jeesukselle: ”Anna meille aina sitä leipää.”

Elävää Vettä – Samoin kuin kaivolla Jeesuksen kohdannut nainen, jolle Jeesus sanoi; “Siitä vedestä, jota minä annan, tulee hänessä lähde, joka kumpuaa ikuisen elämän vettä”, vastasi Jeesukselle:  “Herra, anna minulle sitä vettä.” (Joh.4: 14)

Ylösnoussut Kristus, puhuisitko kaikille etsijöille, nälkäisille, janoisille, sanoja jotka vetävät  vastustamattomalla tavalla Lähteelle, Virvoittumaan ja uudistumaan Elävästä Vedestä ja Elämän Leivästä. Kiitos että ravitset niin monin tavoin kaikkia jotka etsivät Sinun läheisyyttäsi ja läsnäoloasi, Kiitos että olet kanssamme kaikissa elämäntilanteissamme. Tänäänkin.    

Ps. The Chosen – sarjassa Nikodemos pohtii sitä, miten vähän me oikeastaan tiedämme Jumalasta. Näihin mietteisiin haluan palata joskus myöhemmin,  

💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏💛💙🙏