Ylösnousseen todistajia

8.4.2021.  Sinivuokot ovat työntäneet esiin pieniä nuppuja. Toissapäivänä ajattelin, että muutama lämmin päivä, niin ne avaavat terälehtensä. Mutta eilen oli jo ensimmäinen avautunut! Odotan joka kevät innolla näkeväni ensimmäisen sinivuokon kukassaan.

Ylösnoussut Kristus kehotti opetuslapsia odottamaan jotain aivan muuta kuin kevään merkkejä…

Rauha teille – Yhtäkkiä Jeesus itse seisoi opetuslastensa keskellä ja sanoi: ”Rauha teille.” He pelästyivät suunnattomasti, sillä he luulivat näkevänsä aaveen. Mutta Jeesus sanoi heille: ”Miksi te olette noin kauhuissanne? Miksi teidän mieleenne nousee epäilyksiä? Katsokaa minun käsiäni ja jalkojani: minä tässä olen, ei kukaan muu. Koskettakaa minua, nähkää itse. Ei aaveella ole lihaa eikä luita, niin kuin te näette minussa olevan.” Näin puhuessaan hän näytti heille kätensä ja jalkansa. Kuitenkaan he eivät vielä tienneet, mitä uskoa, niin iloissaan ja ihmeissään he nyt olivat. Silloin Jeesus kysyi: ”Onko teillä täällä mitään syötävää?” He antoivat hänelle palan paistettua kalaa ja näkivät, kuinka hän otti sen käteensä ja söi.
    Jeesus sanoi heille: ”Tätä minä tarkoitin, kun ollessani vielä teidän kanssanne puhuin teille. Kaiken sen tuli käydä toteen, mitä Mooseksen laissa, profeettojen kirjoissa ja psalmeissa on minusta kirjoitettu.” Nyt hän avasi heidän mielensä ymmärtämään kirjoitukset. Hän sanoi heille: ”Näin on kirjoitettu. Kristuksen tuli kärsiä kuolema ja kolmantena päivänä nousta kuolleista, ja kaikille kansoille, Jerusalemista alkaen, on hänen nimessään saarnattava parannusta ja syntien anteeksiantamista. Te olette tämän todistajat. Minä lähetän teille sen, minkä Isäni on luvannut. Pysykää tässä kaupungissa, kunnes saatte varustukseksenne voiman korkeudesta.” (Luuk. 24:36–49)

Opetuslapset olivat koolla siinä talossa, jossa he olivat syöneet pääsiäisaterian Jeesuksen kanssa ennen kuin he lähtivät Öljymäelle. He olivat peloissaan. Jeesus oli surmattu, miten heidän nyt kävisi. 
Tilanteen jännittyneisyys kasvoi miltei kestämättömäksi, kun heidän ylösnoussut Mestarinsa ilmestyi suljetun oven läpi heidän eteensä. He kauhistuivat: aave!
Mutta Jeesus rauhoitteli heitä: minä tässä olen, elävänä, lihaa ja luuta, koskettakaa käsiäni. 
Sitten Jeesus söi heidän nähtensä palan paistettua kalaa.

Kyllähän siinä oli – ja yhä on – ihmettelemistä. Jeesuksen ylösnousemus ei ole mikään järjellä käsiteltävissä oleva asia. Jos oli vaikeaa opetuslapsilla, jotka näkivät hänet omin silmin ja saivat koskettaa hänen ylösnousemuskehoaan, niin sitäkin vaikeampaa on monelle uskoa asiaa pari vuosituhatta myöhemmin. 

Ja silti miljoonat ja miljoonat ihmiset uskovat Jeesuksen ylösnousemukseen.
Ja mitenköhän lukemattomille ihmisille ympäri maailmaa ylösnoussut Kristus on yllättänyt ilmestymällä heidän eteensä, eri tavoin.
Ehkä suljettujen ovien läpi epätoivoisena rukoilevan ihmisen luo.  Ehkä häikäisevän kirkasta valoa loistaen, ilmoittaen valon keskeltä olevansa Jeesus.
Ehkä selkeänä ihmishahmona katsoen silmiin, ehkä sanoen jotain, ehkä lohdutuksen ja rohkaisun sanoja, tuoden rauhan olon sydämeen.
Ehkä Hän on kehottanut henkilöä, jolle on ilmestynyt, seuraamaan Häntä.    

”Tätä minä tarkoitin, kun ollessani vielä teidän kanssanne puhuin teille. Kaiken sen tuli käydä toteen, mitä Mooseksen laissa, profeettojen kirjoissa ja psalmeissa on minusta kirjoitettu”, Jeesus sanoi opetuslapsille.
Jesajan kirjassa luvussa 53 on järisyttävä profetia Kristuksen kärsimyksestä ja kuolemasta, Tuota lukua ei lueta synagogissa, sillä se niin ilmiselvällä tavalla ilmaisee, että Jeesus oli tuo Jesajan profetoima Lunastaja.
Monet kerrat Jeesus kertoi opetuslapsilleen, että hän nousisi kuolleista 3. päivänä. Mutta oli kuin se olisi vain ollut heille liian iso asia käsiteltäväksi. Vielä silloinkin, kun he näkivät, että näin oli todella tapahtunut.  

Kristus avasi heidän mielensä ymmärtämään kirjoitukset.
Monet rabbit ja imaamit, jotka ovat rohkaistuneet tutkimaan kirjoituksia avoimin mielin, ovat hämmästyneet ja tulleet vakuuttuneeksi – vastentahtoisestikin – että Jeesus Kristus on Messias. 

Ylösnoussut Kristus avaa tänäkin päivänä ihmisten silmiä ja sydämiä – sellaistenkin, jotka eivät ehkä tutki pyhiä kirjoituksia, mutta jotka epätoivoisesti etsivät ja kaipaavat yhteyttä Jumalaan.  Kaipaavat todistusta siitä, että Hän On.  Elävänä, heidän kanssaan.

Kristus, Vapahtajamme, vapauttaisitko meidät mielemme ahtaista kahleista, epäluuloista, kaikesta siitä, mikä estää meitä näkemästä ja ymmärtämästä Sinun Totuuttasi.
Antaisitko meille Sinun mielesi? Voikohan Sinulta sitä pyytää? 

Paavalille se oli mahdollista. Hän kirjoitti korinttilaisille: ‘Mutta meillä on Kristuksen mieli.’ (1.Kor.2:16)

Paavali sai nähdä Sinut ylösnousseena Damaskoksen tiellä. Saulista tuli Paavali, uupumaton, rohkea sanansaattasi. Niin kuin niistäkin opetuslapsistasi, jotka saivat kulkea Sinun kanssasi niiden 3 vuoden ajan, jolloin kuljit Galileassa ja Juudeassa opettaen ja tehden ihmeitä. 

Tuossa huoneessa, jossa ilmestyit opetuslapsillesi, kehotit heitä odottamaan sitä, minkä lähettäisit heille: voiman korkeudesta, Pyhä Henki tulisi antamaan heille rohkeutta, neuvoisi miten heidän tulisi toimia.
Kristus, Sinä näet, kuinka moni odottaa tälläkin hetkellä omassa huoneessaan/kodissaan, kaivaten voimaa ylhäältä. Voimaa nähdä valoisasti tulevaan. Kaivaten lohdutusta ja rohkaisua.  Ja viisautta ja johdatusta siihen, miten olla ja mihin ryhtyä.  

Opetuslapset odottivat Pääsiäisen jälkeen 50 päivää, kunnes Pyhä Henki laskeutui ja muutti kaiken.
Anna meille kärsivällisyyttä odottaa ja luottaa siihen, että muutos on tulossa. Että jotain hyvää, parempaa tulee. Että pääsemme näistä pandemiarajoituksista ja eristäytyneisyydestä.
Kiitos, Ylösnoussut, että näet jokaisen. Kiitos että olet kanssamme, joka päivä, jokaisessa elämämme tilanteessa. 🙂

(Kevään 1. kiinanruusu puhkeisi kukkaan tänä vuonna Pääsiäisenä.)

Muut tekstit: Ps. 116:1–9, Sak. 8:12–13 ja Ap. t. 13:23–33.